Pyszny nie za wysoki tort z jasnych biszkoptów przełamany masą śmietankową z dodatkiem serka mascarpone i truskawek. Świetnie sprawdzi się w roli ciasta do kawy. Torcik wymyśliłam sama, dzieciaki spałaszowały wszystko.
Tort truskawkowo śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno miksując dodawać cukier a na końcu żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do ciasta. Wymieszać, dodać olej. Połączyć. Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 24*24 cm. Piec około 40 minut w 160 stopniach. Po wystudzeniu przekroić na 3 części.
2.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Truskawki oczyścić i pokroić na kawałki.
3.Na pierwszy blat wyłożyć masę i poukładać truskawki, przykryć drugim blatem i ponownie masa i truskawki, przykryć ostatnim krążkiem. Wierzch i boki udekorować pozostałą masą.
4.Masło utrzeć do białości z cukrem, na końcu dodać kilka kropli barwnika. Przełożyć do worka z ozdobną końcówką i wyciskać rozetki. Na torcie ułożyć opłatka i udekorować. Z truskawek delikatnie nożem zrobić różyczkę i poukładać na torciku. Schłodzić.
Komentarze