Tort truskawkowo śmietankowy

4.5 (154 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny nie za wysoki tort z jasnych biszkoptów przełamany masą śmietankową z dodatkiem serka mascarpone i truskawek. Świetnie sprawdzi się w roli ciasta do kawy. Torcik wymyśliłam sama, dzieciaki spałaszowały wszystko.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jajek
    8 łyżek mąki pszennej
    8 łyżek cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżka oleju

    Krem:
    500 ml śmietanki 30%
    250 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    500 g truskawek
    1/2 kostki masła 82%
    4 łyżki cukru pudru
    barwnik w żelu czerwony
    posypka waflowa różowa i fioletowa
    posypka cukrowa
    opłatek
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort truskawkowy

Tort truskawkowo śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno miksując dodawać cukier a na końcu żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do ciasta. Wymieszać, dodać olej. Połączyć. Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 24*24 cm. Piec około 40 minut w 160 stopniach. Po wystudzeniu przekroić na 3 części.
  • 2. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Truskawki oczyścić i pokroić na kawałki.
  • 3. Na pierwszy blat wyłożyć masę i poukładać truskawki, przykryć drugim blatem i ponownie masa i truskawki, przykryć ostatnim krążkiem. Wierzch i boki udekorować pozostałą masą.
  • 4. Masło utrzeć do białości z cukrem, na końcu dodać kilka kropli barwnika. Przełożyć do worka z ozdobną końcówką i wyciskać rozetki. Na torcie ułożyć opłatka i udekorować. Z truskawek delikatnie nożem zrobić różyczkę i poukładać na torciku. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować