Tort straciatella

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Torcik dla fanów straciatelli, delikatny, piankowy, intensywnie śmietankowy z dodatkiem płatków czekoladowych smakuje rewelacyjnie. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a przede wszystkim nie wymaga większego nakładu czasu. Przed weselną gorączką okazał się strzałem w dziesiątkę.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 jajka
    3 łyżki mąki
    3 łyżki cukru
    szczypta soli

    krem:

    600 ml serka waniliowego Danio
    1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
    300 ml śmietanki kremówki 30%
    tabliczka czekolady gorzkiej
    3 łyżki żelatyny

    2 galaretki wiśniowe
    owoce kandyzowane (u mnie papaja i ananas)

    2 kieliszki wiśniówki
    sok z połowy cytryny
    1/2 kieliszka wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chłodnik Torty Desery

Tort straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy białka od żółtek i dokładnie ubijamy ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesiewamy i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy, przelewamy do tortownicy 23 cm śr. i pieczemy ok 20 minut w 170*C.
  • 2. Mleczko skondensowane łączymy z serkami Danio. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie (ok 1 łyżce), gdy napęcznieje podgrzewamy, aby się rozpuściła (nie gotujemy!). Lekko przestudzoną żelatynę wlewamy cienkim strumieniem do serka z mlekiem i dokładnie miksujemy. Śmietankę ubijamy na puszystą pianę i partiami dodajemy do masy. Na koniec wsypujemy startą czekoladę i całość delikatnie łączymy.
  • 3. Wiśniówkę, cytrynę i wodę łączymy ze sobą. Taką mieszanką nasączamy biszkopt. Na to wylewamy masę serową. Ciasto wkładamy do lodówki na ok 3 godz, aby dobrze stężało.
  • 4. Dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Gdy galaretka lekko stężeje wylewamy ją na ciasto. Całość posypujemy kandyzowanymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować