Czekoladowy tort straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.250 ml kremówki podgrzewamy i rozpuszczamy w niej 2 tabliczki czekolady, jedna gorzka, jedna mleczna. Zostawiamy w lodówce na 12 h , po tym czasie ubijamy na sztywny krem ganache.
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy do nich żółtka i ucieramy na puszystą masę.
Przesianą mąkę dodajemy do masy i delikatnie mieszamy, tak żeby masa nie opadła. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm, pieczemy przez 35-40 min w 170 stopniach bez termoobiegu. Wystygnięty biszkopt kroimy na 3 blaty.
500 ml kremówki ubijamy z mascarpone i jednym fixem, na tarce ścieramy tabliczkę mlecznej czekolady i dodajemy do kremu.
Pierwszy i drugi blat przekładamy kremem, przykrywamy trzecim blatem. Tort obkładamy na górze i na bokach przygotowanym kremem ganache. Wykonać dekorację według własnego uznania z wykorzystaniem malin i batoników kinder.
Komentarze