Czekoladowy tort straciatella

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszny i prosty w wykonaniu tort czekoladowy z kremem straciatella.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 ml śmietany kremówki
    2 tabliczki mlecznej czekolady
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    250 g serka mascarpone
    2 opakowania śmietan fix
    świeże maliny
    kinder czekolada
    batoniki kinder bueno
    jajko niespodzianka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czekoladowy tort straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort Kinder 1. 250 ml kremówki podgrzewamy i rozpuszczamy w niej 2 tabliczki czekolady, jedna gorzka, jedna mleczna. Zostawiamy w lodówce na 12 h , po tym czasie ubijamy na sztywny krem ganache.
    Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy do nich żółtka i ucieramy na puszystą masę.
    Przesianą mąkę dodajemy do masy i delikatnie mieszamy, tak żeby masa nie opadła. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm, pieczemy przez 35-40 min w 170 stopniach bez termoobiegu. Wystygnięty biszkopt kroimy na 3 blaty.
    500 ml kremówki ubijamy z mascarpone i jednym fixem, na tarce ścieramy tabliczkę mlecznej czekolady i dodajemy do kremu.
    Pierwszy i drugi blat przekładamy kremem, przykrywamy trzecim blatem. Tort obkładamy na górze i na bokach przygotowanym kremem ganache. Wykonać dekorację według własnego uznania z wykorzystaniem malin i batoników kinder.

Porady

Tort podawać schłodzony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować