REKLAMA

Tort straciatella

wyświetlono: 1706 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Mam coś dla małych i dużych łasuchów :) Pyszny tort z mozaikowym biszkoptem, kremem waniliowym i oczywiście z czekoladą, znalazł się w nim też dżem wiśniowy. Może też zrobicie sobie taki deser?

opublikowany: 18.01.2016
Udostępnij Pinterest
  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    Biszkopt:
    3 duże jajka
    szczypta soli
    0,5 szklanki cukru pudru
    2 łyżki cukru waniliowego
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka kakao
    Krem straciatella:
    250 g. serka mascarpone
    1 łyżka cukru pudru
    2 łyżki mleka w proszku (niegranulowane)
    150 g. mlecznej czekolady
    Krem waniliowy:
    250 g. serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki mleka w proszku niegranulowanego
    3 łyżki likieru waniliowego
    lub
    kilka kropli ekstraktu waniliowego
    Dodatkowo:
    masło do natłuszczenia tortownicy
    mąka do oprószenia tortownicy
    dżem wiśniowy
    kakao do oprószenia
    czekoladowe wiórki do oprószenia
    sok z cytryny
    woda
    cukier do smaku
Ocena:

(średnia 4.5 z 170 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Biszkopt: jajka miksuję z cukrem pudrem, waniliowym i szczyptą soli na bardzo puszystą masę, po czym dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuję aż się połączą. Odkładam 4 łyżki ciasta i dodaję do tej porcji kakao, dokładnie mieszam. Oba ciasta przekładam do tortownicy (u mnie kwadratowa o boku 20 cm, wcześniej wykładam dno papierem, wszystko natłuszczam i oprószam mąką), mieszam wykałaczką robiąc zygzaki, i wstawiam do piekarnika nagranego do 175 stopni C. na 25 minut. Wyłączam piekarnik i zostawiam biszkopt do ostudzenia.
    Gdy biszkopt jest zimny, przekrajam go i nasączam jedną połowę ponczem z wody, cytryny i cukru.
    Krem waniliowy: serek mascarpone mieszam dokładnie z cukrem pudrem, mlekiem w proszku i likierem.
    Krem czekoladowy: serek mascarpone mieszam dokładnie z cukrem pudrem, mlekiem w proszku, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (100 g) i startą na drobnej tarce resztą czekolady (50 g).
    Nasączoną połowę biszkoptu smaruję jasnym kremem, przykrywam drugim blatem ciasta. Nasączam go ponczem i smaruję cienką warstwą dżemu wiśniowego. Na dżem wykładam krem straciatella, rozsmarowuję go pokrywając cały tort. Górę tortu oprószam kakao i lekko posypuję wiórkami czekoladowymi. Odstawiam tort do lodówki na kilka godzin.

Porady

tort

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Alicja28 IMG_20190530_130224

Tort straciatella

Pyszny i lekki torcik. Dobrze sprawdzi się na różne okazje. Mój był akurat robiony na urodziny brata.

kategoria: Ciasta torty kremówka krem opublikowany: 30.05.2019 | wyświetlono: 300 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: LauraSkowrońska Laura CV NOWE

Czekoladowy tort straciatella

Przepyszny i prosty w wykonaniu tort czekoladowy z kremem straciatella.

kategoria: Ciasta torty ciasto czekoladowe Desery krem Ciasto opublikowany: 18.11.2018 | wyświetlono: 465 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: capri capri

tort pomarańczowy straciatella

Lekki, łatwy do zrobienia, orzeźwiający torcik :)

kategoria: torty Desery galaretki bita śmietana tort z owocami opublikowany: 07.07.2014 | wyświetlono: 693 Książki kucharskie: 11 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE