Tort straciatella

  • wyświetlono: 1272 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Mam coś dla małych i dużych łasuchów :) Pyszny tort z mozaikowym biszkoptem, kremem waniliowym i oczywiście z czekoladą, znalazł się w nim też dżem wiśniowy. Może też zrobicie sobie taki deser?

21272470_791684121003431_2698597232059802950_n
  • 60min

Składniki

Składniki:
Biszkopt:
3 duże jajka
szczypta soli
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka kakao
Krem straciatella:
250 g. serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki mleka w proszku (niegranulowane)
150 g. mlecznej czekolady
Krem waniliowy:
250 g. serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki mleka w proszku niegranulowanego
3 łyżki likieru waniliowego
lub
kilka kropli ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
masło do natłuszczenia tortownicy
mąka do oprószenia tortownicy
dżem wiśniowy
kakao do oprószenia
czekoladowe wiórki do oprószenia
sok z cytryny
woda
cukier do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Tort straciatella

  • 1. Przygotowanie:
    Biszkopt: jajka miksuję z cukrem pudrem, waniliowym i szczyptą soli na bardzo puszystą masę, po czym dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuję aż się połączą. Odkładam 4 łyżki ciasta i dodaję do tej porcji kakao, dokładnie mieszam. Oba ciasta przekładam do tortownicy (u mnie kwadratowa o boku 20 cm, wcześniej wykładam dno papierem, wszystko natłuszczam i oprószam mąką), mieszam wykałaczką robiąc zygzaki, i wstawiam do piekarnika nagranego do 175 stopni C. na 25 minut. Wyłączam piekarnik i zostawiam biszkopt do ostudzenia.
    Gdy biszkopt jest zimny, przekrajam go i nasączam jedną połowę ponczem z wody, cytryny i cukru.
    Krem waniliowy: serek mascarpone mieszam dokładnie z cukrem pudrem, mlekiem w proszku i likierem.
    Krem czekoladowy: serek mascarpone mieszam dokładnie z cukrem pudrem, mlekiem w proszku, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (100 g) i startą na drobnej tarce resztą czekolady (50 g).
    Nasączoną połowę biszkoptu smaruję jasnym kremem, przykrywam drugim blatem ciasta. Nasączam go ponczem i smaruję cienką warstwą dżemu wiśniowego. Na dżem wykładam krem straciatella, rozsmarowuję go pokrywając cały tort. Górę tortu oprószam kakao i lekko posypuję wiórkami czekoladowymi. Odstawiam tort do lodówki na kilka godzin.

Porady

tort

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie
 

Komentarze

Podobne przepisy

Rabarbarowa  straciatella

Dodane przez: Jaga85

Rabarbarowa straciatella

Czekoladowy biszkopt, delikatna...

Karpatka straciatella

Dodane przez: agatku87

Karpatka straciatella

Karpatka jest dosyć częstym gościem...

Biszkoptowa straciatella

Dodane przez: czarrna

Biszkoptowa straciatella

Delikatny biszkopt i śmietanowa...

babeczki wielkanocne

Dodane przez: martula85

BABECZKI STRACIATELLA

Lekkie i delikatne babeczki niczym...

Ptysiowa straciatella

Dodane przez: agazlotko

Ptysiowa straciatella

Gruba warstwa delikatnej, puszystej...

Lody stracatella

Dodane przez: aginaa

Lody straciatella

Domowe lody straciatella może zrobić...