Tort straciatella

  • wyświetlono: 160 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszny i lekki torcik. Dobrze sprawdzi się na różne okazje. Mój był akurat robiony na urodziny brata.

IMG_20190530_130224
  • 12 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

BISZKOPTY:
9 jajek
225g drobnego cukru
180g mąki pszennej
75g ciemnego kakao
60g masła/margaryny
pół łyżeczki proszku do pieczenia
KREM:
1,5l śmietany 30%/36%
serek mascarpone
cukier puder
gorzka czekolada
7 śmietan-fix
POLEWA:
gorzka czekolada
50g masłą/margaryny
50ml mleka
DODATKOWO:
słoik dżemu wiśniowego/czarna porzeczka
dowolne ozdoby
coś do obsypania boków np. płatki czekoladowe lub wiórki kokosowe

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tort straciatella

  • 1. BISZKOPTY:
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Najpierw robimy biszkopt z 6 jajek. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. 40g tłuszczu rozpuścić i odstawić do wystudzenia. 120g mąki przesiać z 50g kakao i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Ubić białka na sztywną pianę dodawać powoli 150g cukru i ubić na lśniącą pianę. Dodać i żółtka i ubijać jeszcze chwilę. Partiami dodawać przesianą mąkę z kakao i proszkiem i delikatnie mieszać szpatułką. Na koniec dodać wystudzone masło i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy o śr. ok. 24cm(dno wyłożone papierem a boki wysmarowane masłem). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 170 stopniach ok. 40 min.(do suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt w formie wyjąć z piekarnika i z ok. 30 cm opuścić na podłogę (w formie). Po wystudzeniu przejechać ostrym nożem pomiędzy formom i biszkoptem i wyjąć biszkopt z formy. Drugi biszkopt robimy identycznie jak pierwszy tylko z pozostałych składników i pieczemy w 170 stopniach ok 20-25 min.
  • 2. KREM:
    Śmietanę kremówkę ubijamy. Gdy śmietana się ubije, dodajemy mascarpone, śmietan-fixy i cukier puder wedle uznania(u mnie 9 łyżek). Odkładamy 2/3 masy. Dodajemy do niej gorzką czekoladę pokrojoną w drobną kostkę. Pozostała 1/3 masy będzie na boki tortu i przyozdobienie.
  • 3. PRZEŁOŻENIE:
    Biszkopt z 6 jaj przekrawamy na 2 blaty. Pierwszy blat smarujemy połową dżemu i połową masy z czekoladą. Przykrywamy biszkoptem z 3 jaj. Ponownie smarujemy resztą dżemu i resztą masy z czekoladą. Przykrywamy drugim blatem. Odkładamy trochę masy bez czekolady na przyozdobienie i resztą smarujemy boki tortu. Obsypujemy je np. płatkami czekolady lub wiórkami kokosowymi.
  • 4. POLEWA:
    Masło rozpuszczamy z mlekiem, dodajemy połamaną na kostki czekoladę i na małym ogniu rozpuszczamy ciągle mieszając. Troszkę studzimy ale nie dużo żeby polewa dalej była płynna. Wylewamy na wierzch tortu. Tort dekorujemy wedle uznania.

Porady

Kostki czekolady w kremie można zastąpić płatkami czekolady, a czekolady można dowolnie zamienić np. na mleczną.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortczekoladaurodzinykremówka
 

Komentarze

Podobne przepisy

KOSTKA  STRACIATELLA Z TRUSKAWKAMI

Dodane przez: joanna1974

KOSTKA STRACIATELLA Z TRUSKAWKAMI

Ciasto obłędne w smaku, połączenie...

Ciasto straciatella

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Ciasto straciatella

Zapraszam na pyszne i pięknie wyglądające...

styropianowa straciatella z brzoskwiniami

Dodane przez: mariosylwia

Styropianowa straciatella z brzoskwiniami

:-) Gorąco polecam (-:

Karpatka straciatella z galaretkami

Dodane przez: 2milutka

Karpatka straciatella z galaretkami

Kto nie lubi karpatki, no kto ?...

Ciasto serowa straciatella z truskawkami

Dodane przez: Ola1984

Ciasto serowa straciatella z truskawkami

To lekkie i pyszne ciasto to idealna...

waniliowy sernik straciatella

Dodane przez: kiciax1

WANILIOWY SERNIK STRACIATELLA

pyszny, kremowy, rozpływający się...