Tort ptysiowy z jeżynami i dwoma kremami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę,mleko i masło zagotować,dodać mąkę energicznie mieszając i gotować jeszcze ok 5 min.Ciasto przestudzić ,dodawać kolejno po 1 jajku i miksować ok 10 min.Gotowe ciasto podzielić na 2 części.Nałożyć jedną część do szprycy do kremów z dużą końcówką ok 1 cm szerokości.Wyciskać ciasto na wysmarowaną tortownicę tworząc spiralę,ale zostawiając odstępy,gdyż ciasto się zrośnie.
Piec na złoty kolor ok 15-20 min w temp 180-200 stopni.
Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo.
2.Krem czekoladowy:
Wymieszać mleko,żółtka ,obie mąki ,cukier i cukier waniliowy.Zagotować i przestudzić.Do kakao dodać tyle gorącej wody ,by powstała gęsta masa.( czyli niewiele) Masło utrzeć,dodając po 1 łyżce wystudzony budyń,masę kakaową i spirytus.Gotowy krem wyłożyć na jeden blat ptysiowy.Na wierzch posypać gęsto owoce.Przygotować drugą masę: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody; przestudzić.Schłodzoną śmietankę ubić ,pod koniec dodać cukier i serek mascarpone a na koniec żelatynę;wymieszać do połączenia składników.Masę wyłożyć na jeżyny,przykryć drugim blatem.Posypać cukrem pudrem.Schłodzić.
Komentarze