tort z trzema kremami

4.5 (145 ocen)

tort został upieczony dla mamy na imieniny, a że rodzice lubię "stare, tradycyjne" torty, ten zrobiłam z kremem maślanym i przemyciłam krem chałwowy, na który położyłam warstwę dżemu jeżynowego.

Składniki:

  • biszkopt jasny:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    0,5 szkl mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    biszkopt kakaowy:
    3 jajka
    0,5 szkl cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 pełne łyżki kakao

    krem chałwowy:
    200g chałwy
    100ml mleka
    0,5 kostki masła

    krem:
    5 żółtek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mleka i dodatkowo trochę do rozrobienia mąki ok 1/3 szkl
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    2 kostki masła

    nasączenie: ogólnie powinno być 300ml
    3/4 szkl wódki :)
    zapach u mnie arakowy
    reszta wody

    dodatkowo: pół słoiczka dżemu jeżynowego
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Tort z trzema kremami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0rfwy74 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki (+kakao w przypadku ciemnego biszkoptu) należy przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
  • 2. krem chałwowy: Mleko wlać do rondla, dodać pokruszona chałwę i zagotować cały czas mieszając - żeby się nie przypaliło, przestudzić. Masło utrzeć z łyżka cukru i stopniowo, cały czas ucierając dodawać chałwę.
  • 3. krem: żółtka ucieramy z cukrem tak mniej więcej bo cukier nie musi się do końca rozpuścić. Mąkę rozrobić w 1/3 szkl mleka. Całą szklankę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Wlać rozrobioną mąkę do gotującego mleka i chwile podgotować na małym ogniu ciągle mieszając. Odstawić na 5 minut. Kiedy nam już chwilkę przestygnie wlewamy masę z żółtek i mieszamy. Gotujemy ok 7 minut na małym ogniu ciągle mieszając, należy uważać żeby nie przypalić. Wystudzić (to bardzo ważne, żeby był zimny; ja biszkopt jak i tą masę zawsze robię dzień wcześniej) Połączyć z miękkim masłem. Krem podzieliłam na 2 części jedną zostawiłam taką jak jest a do drugiej dodałam kakao, bardzo dobry jest również z sokiem z cytryny.
  • 4. Składanie tortu: biszkopt ciemny nasączyć- wyłożyć jasny krem, przykryć jasnym biszkoptem, nasączyć- wyłożyć kakaowy krem (zostawiając trochę do dekoracji) przykryć ciemnym biszkoptem, nasączyć posmarować cienko dżemem, wyłożyć krem chałwowy, przykryć jasnym biszkoptem, nasączyć i udekorować...

Porady

Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej. Ja piekłam w tortownicy o średnicy 22cm i przekrawałam na dwie części. Do nasączenie dodałam zapach arakowy ale oczywiście można dać dowolny czy też sok z cytryny. Ale do tego tortu arak właśnie jak najbardziej pasuje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować