Ciasto marchewkowe z dwoma kremami

  • wyświetlono: 8873 |
  • dodany do książki kucharskiej: 45 |
  • polecenia: 3

Moja rodzina uwielbia to ciasto, nie mogli uwierzyć, że jego głównym składnikiem jest marchewka. Dwie warstwy kremu w połączeniu z korzennym ciastem sprawiają, że nie można przejść wobec tego ciasta obojętnie, przekonajcie się sami

Cukiereczek

Składniki

CIASTO:
2 szklanki startej marchewki,
2 szklanki mąki,
4 jajka,
1 szklanka dobrego oleju,
1 szklanka cukru brązowego,
2 łyżeczki sody,
2 łyżeczki cynamonu
KREM ŚMIETANOWY:
300g śmietany kremówki 36%,
200g mascarpone,
cukier puder do smaku,
aromat cytrynowy,
KREM MARCHEWKOWY:
1 galaretka pomarańczowa,
1 budyń waniliowy,
500ml soku marchewkowego np. Kubuś

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto marchewkowe z dwoma kremami

  • ciasto1. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Mąkę mieszamy z sodą i cynamonem.
  • ciasto2. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy razem aż do powstania kremowej konsystencji. Następnie na przemian dodajemy olej i mąkę dalej miksując.
  • ciasto3. Na końcu dodajemy marchewkę i chwilę mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (23x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po wystudzenia ciasto kroimy na 2 części.
  • ciasto4. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i mascarpone, kilka kropli aromatu i miksujemy aż do połączenia. Kremem przekładamy ciasto (nie ma potrzeby nasączania ciasta). Odstawiamy do lodówki.
  • ciasto5. A w tym czasie przygotowujemy drugi krem. Do rondelka wlewamy około 1,5 szklanki soku marchewkowego, a w pozostałym rozrabiamy budyń. Rozrobiony budyń wlewamy do gotującego się soku, mieszamy i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Masę zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę, mieszamy aż do rozpuszczenia. Masę studzimy i wylewamy ją na ciasto. Całość odstawiamy do stężenia. Życzę smacznego :)
Przepis dnia 10.07.2014. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=14 PP_11-2014

Porady

Cukier brązowy można zastąpić zwykłym, ale ciasto jest o wiele lepsze, gdy doda się do niego brązowego cukru. 2) Śmietana kremówka i mascarpone muszą być dobrze schłodzone. 3) Do dekoracji ciasta wykorzystałam marcepanowe ozdoby, które sama ulepiłam. Wystarczy zagnieść marcepan z cukrem pudrem i odrobiną barwnika spożywczego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciedania_dla_urodysezonowe_przysmakiDesermarchewkadla dziecijesieńciasto do kawyciasto marchewkowe

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto po upieczeniu

Dodane przez: Magdazd

ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto to jest pyszne i na pewno...

ciasto marchewkowe

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i...

Ciasto składa się z 2 marchewkowych...

Ciasto marchewkowe

Dodane przez: ZuzaNS

Ciasto marchewkowe z kremem

Świetny przepis na ciasto marchewkowe....

Ciasto marchewkowe

Dodane przez: Goniak

Ciasto marchewkowe z kremem z mleczka kokosowego

Fajne, wilgotne i zdrowsze ciacho...

Ciasto marchewkowe z kremem

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto marchewkowe z kremem

Wilgotne, mocno korzenne ciasto...

Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym

Dodane przez: mzka

Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym

Kolejna odsłona ciasta marchewkowego.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE