Krem mascarpone :
330 ml śmietany 30%
500g sera mascarpone lub zwykłego białego zmielonego sera – może być z wiaderka
½ szklanki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
Ciasto z truskawkami, rabarbarem i dwoma kremami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto półkruche: Zagnieść jednolite ciasto, rozwałkować. przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Wyłożyć na ciasto truskawki i rabarbar, posypać bułką tartą. Zapiec na złoty kolor w 180 stopniach przez ok 20 minut. Po tym czasie wylać gorącą masę budyniową, zapiec 5 minut. Ostudzić.
2.Wkładka truskawkowo rabarbarowa: Rabarbar obrać z włókien, pokroić w kawałki o długości 2 – 3 cm zasypać cukrem waniliowym. Truskawki obrać z szypułek.
3.Krem budyniowy: Z mleka odlać 0,5szklanki, większą połowę mleka zagotować z masłem. Jajka utrzeć z cukrem na puch pod koniec wsypać obie mąki i dodać odlane mleko. Mieszaninę wlać do gotującego się mleka. Zagotować.
4.Krem mascarpone : Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna dodać cukier, następnie cały czas miksując na wolnych obrotach dodawać ser. Całość dokładnie zmiksować. Na koniec ubijania wlewać powoli chłodną żelatynę, krótko zmiksować. Krem przełożyć na zimne ciasto. Włożyć do lodówki.
Komentarze