TORT Z DWOMA KREMAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 35 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Tort przekładany dwoma kremami - śmietankowym i czekoladowym. :)

  • 1 godz. 35 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    3/4 szklanki (o pojemności 250 ml) mąki tortowej,
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
    3/4 szklanki cukru,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    5 większych jajek.

    Składniki kremu białego:
    300 g mascarpone,
    330 g śmietany 30%,
    cukier puder.

    Składniki kremu czekoladowego:
    250 g śmietany 30%,
    250 g mascarpone,
    200 g gorzkiej czekolady,
    cukier puder.

    Składniki nasączenia:
    Mocna kawa (3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 120 ml wody),
    kilka kropel aromatu waniliowego.

    Dodatkowo:
    6 czekoladowych różyczek,
    opakowanie złotych perełek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort śmietanowy

Tort z dwoma kremami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielam żółtka od białek.
    Mąki przesiewam przez sito.
    Białka ubijam na sztywno. Pod koniec ubijania powoli dodaję cukier, następnie stopniowo żółtka.
    Na koniec dodaję po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia (cały czas mieszam mikserem - na najmniejszych obrotach).
    Z papieru do pieczenia wycinam kółko średnicy tortownicy i układam na dnie (boków nie wykładam papierem i niczym nie smaruję, ponieważ nie pozwoli to dobrze wyrosnąć biszkoptowi). Wlewam masę.
    Wstawiam do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i piekę przez 30-40 minut do suchego patyczka.
    Wyjmuję biszkopt i zrzucam na ziemię z wysokości około 50 cm, aby nie opadł. Następnie z powrotem wkładam do piekarnika i zostawiam do jego ostudzenia (przy uchylonych drzwiczkach).
    Przed otwarciem tortownicy oddzielam boki biszkoptu nożem.
  • 2. Każdy blat nasączam przestudzoną kawą.
    Przygotowuję biały krem: ubijam śmietanę z cukrem pudrem (ilość zależna od tego, jak słodkie lubicie), następnie stopniowo dodaję mascarpone, cały czas mieszając mikserem (na najmniejszych obrotach).
    Przygotowuję krem czekoladowy: czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, odstawiam do przestygnięcia (aż będzie lekko ciepła, a nie gorąca). Mascarpone miksuję z cukrem pudrem (około 4 łyżek), nie przestając miksować wlewam czekoladę cienkim strumieniem. Na koniec stopniowo dodaję śmietanę i mieszam aż składniki połączą się ze sobą i nabiorą gęstej konsystencji.
    Pierwszy blat smaruję 1/3 białego kremu, kolejny kremem czekoladowym, ostatni blat i boki tortu pozostałym kremem białym.
    Tort dekoruję złotymi perełkami i czekoladowymi różyczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować