Tort z dwoma kremami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielam żółtka od białek.
Mąki przesiewam przez sito.
Białka ubijam na sztywno. Pod koniec ubijania powoli dodaję cukier, następnie stopniowo żółtka.
Na koniec dodaję po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia (cały czas mieszam mikserem - na najmniejszych obrotach).
Z papieru do pieczenia wycinam kółko średnicy tortownicy i układam na dnie (boków nie wykładam papierem i niczym nie smaruję, ponieważ nie pozwoli to dobrze wyrosnąć biszkoptowi). Wlewam masę.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i piekę przez 30-40 minut do suchego patyczka.
Wyjmuję biszkopt i zrzucam na ziemię z wysokości około 50 cm, aby nie opadł. Następnie z powrotem wkładam do piekarnika i zostawiam do jego ostudzenia (przy uchylonych drzwiczkach).
Przed otwarciem tortownicy oddzielam boki biszkoptu nożem.
2.Każdy blat nasączam przestudzoną kawą.
Przygotowuję biały krem: ubijam śmietanę z cukrem pudrem (ilość zależna od tego, jak słodkie lubicie), następnie stopniowo dodaję mascarpone, cały czas mieszając mikserem (na najmniejszych obrotach).
Przygotowuję krem czekoladowy: czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, odstawiam do przestygnięcia (aż będzie lekko ciepła, a nie gorąca). Mascarpone miksuję z cukrem pudrem (około 4 łyżek), nie przestając miksować wlewam czekoladę cienkim strumieniem. Na koniec stopniowo dodaję śmietanę i mieszam aż składniki połączą się ze sobą i nabiorą gęstej konsystencji.
Pierwszy blat smaruję 1/3 białego kremu, kolejny kremem czekoladowym, ostatni blat i boki tortu pozostałym kremem białym.
Tort dekoruję złotymi perełkami i czekoladowymi różyczkami.
Komentarze