Tort pomarańczowy

  • wyświetlono: 798 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Bez wątpienia najlepszy tort jaki zrobiłam. Delikatny biszkopt, wyjątkowa, rozpływająca się w ustach masa. Wspaniały!

Mienta

Składniki

biszkopt:

6 jajek
szklanka drobnego cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki octu
szczypta soli

masa:

500 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
100 g czekolady nadziewanej o smaku pomarańcza-chili
2 śmietanfixy
2 łyżki cukru pudru
starta skórka z pomarańczy
40 ml soku z pomarańczy

dodatkowo:

5 łyżek dżemu pomarańczowego
100 g czekolady gorzkiej
wiórki czekoladowe

Sposób przygotowania przepisu:

Tort pomarańczowy

  • 1. Na początek przyrządzamy biszkopt.

    Żółtka oddzielamy od białek.

    Białka ubijamy stopniowo dodając do nich cukier.

    Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia oraz ocet.

    Szybko mieszamy i przekładamy do białek.

    Ponownie ubijamy a na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i kawą.

    Masę przelewamy do 3/4 wysokości tortownicy o średnicy 18 cm oraz dwóch kokilek o średnicy 10 cm.

    Mniejsze biszkopty pieczemy ok. 30 minut, większy ok. 45 w 180 stopniach.

    Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego przestudzenia i przygotowujemy masę.
  • 2. Nadziewaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia.

    Schłodzoną śmietankę ubijamy ze śmietanfixem i cukrem pudrem.

    Następnie trzepaczką na najmniejszych obrotach łączymy serek mascarpone z roztopioną czekoladą, sokiem i skórką pomarańczy.

    Mieszankę przekładamy do ubitej śmietanki.

    Dokładnie ale delikatnie mieszamy.
  • 3. Ostudzony biszkopt przekrajamy na 3 równe części a mniejsze biszkopty na 2.

    Pierwszy duży biszkopt smarujemy dżemem pomarańczowym i masą.

    Przykrywamy go kolejnym biszkoptem i znowu przekładamy masą.

    Trzeci biszkopt smarujemy masą i układamy na nim mniejsze kawałki ciasta które również przekładamy.

    Pozostałą masę rozsmarowujemy na górze i bokach tortu.
  • Tort pomarańczowy4. Możemy go także ozdobić oraz posypać wiórkami czekoladowymi.

    Ja na wierzchu poukładałam czaszki wykonane z gorzkiej czekolady w foremce do robienia czekoladek.

    Tort odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

    Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortpomarańczemascarponekakaowypomarańczowyhalloweenczaszki

Komentarze

Podobne przepisy

Tort makowo-pomarańczowy

Dodane przez: joanna30

Tort makowo-pomarańczowy

Przepyszny i delikatny. Nie za...

Tort ananasowo - pomarańczowy

Dodane przez: MonikaW

Tort ananasowo - pomarańczowy

Tort nie wymaga dużych umiejętności...

tort owocowy

Dodane przez: mariosylwia

Tort brzoskwiniowo-winogronowo-pomarańczowy

:-) Gorąco polecam (-:

Tort

Dodane przez: 2milutka

Tort kawowo-pomarańczowy

Słodka rozkosz z kawową nutą połączona...

tort pomarańczowy straciatella

Dodane przez: capri

tort pomarańczowy straciatella

Lekki, łatwy do zrobienia, orzeźwiający...

image-12157r3

Dodane przez: W kuchni Danusi

TORT POMARAŃCZOWY Z MANGO I KREMEM POMARAŃCZOWYM...

Tort upieczony na bazie biszkoptu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE