Tort pomarańczowy

0 (0 ocen)

Bez wątpienia najlepszy tort jaki zrobiłam. Delikatny biszkopt, wyjątkowa, rozpływająca się w ustach masa. Wspaniały!

Składniki:

  • biszkopt:

    6 jajek
    szklanka drobnego cukru
    3/4 szklanki mąki tortowej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki octu
    szczypta soli

    masa:

    500 ml śmietanki 30%
    250 g serka mascarpone
    100 g czekolady nadziewanej o smaku pomarańcza-chili
    2 śmietanfixy
    2 łyżki cukru pudru
    starta skórka z pomarańczy
    40 ml soku z pomarańczy

    dodatkowo:

    5 łyżek dżemu pomarańczowego
    100 g czekolady gorzkiej
    wiórki czekoladowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek przyrządzamy biszkopt.

    Żółtka oddzielamy od białek.

    Białka ubijamy stopniowo dodając do nich cukier.

    Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia oraz ocet.

    Szybko mieszamy i przekładamy do białek.

    Ponownie ubijamy a na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i kawą.

    Masę przelewamy do 3/4 wysokości tortownicy o średnicy 18 cm oraz dwóch kokilek o średnicy 10 cm.

    Mniejsze biszkopty pieczemy ok. 30 minut, większy ok. 45 w 180 stopniach.

    Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego przestudzenia i przygotowujemy masę.
  • 2. Nadziewaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia.

    Schłodzoną śmietankę ubijamy ze śmietanfixem i cukrem pudrem.

    Następnie trzepaczką na najmniejszych obrotach łączymy serek mascarpone z roztopioną czekoladą, sokiem i skórką pomarańczy.

    Mieszankę przekładamy do ubitej śmietanki.

    Dokładnie ale delikatnie mieszamy.
  • 3. Ostudzony biszkopt przekrajamy na 3 równe części a mniejsze biszkopty na 2.

    Pierwszy duży biszkopt smarujemy dżemem pomarańczowym i masą.

    Przykrywamy go kolejnym biszkoptem i znowu przekładamy masą.

    Trzeci biszkopt smarujemy masą i układamy na nim mniejsze kawałki ciasta które również przekładamy.

    Pozostałą masę rozsmarowujemy na górze i bokach tortu.
  • Tort pomarańczowy 4. Możemy go także ozdobić oraz posypać wiórkami czekoladowymi.

    Ja na wierzchu poukładałam czaszki wykonane z gorzkiej czekolady w foremce do robienia czekoladek.

    Tort odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Mascarpone Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Halloween

Podobne przepisy

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort makowo-pomarańczowy

To może cię zainteresować