Tort makowo-pomarańczowy

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Przepyszny i delikatny. Nie za słodki, będzie idealnym deserem do kawy na rodzinne spotkanie.

Składniki:

  • Biszkopt makowy:
    5 jajek
    200g maku
    150g cukru pudru
    125 mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kilka kropel aromatu migdałowego


    Masa:
    2 kostki masła
    mleko skondensowane słodzone

    Dodatkowo:
    3 pomarańcze
    1/3 szkl wiórków kokosowych

    Do nasączenia:
    1/2 szkl wody
    4 łyżki rumu
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Torty Desery Biszkopty

Tort makowo-pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę, i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać z makiem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder a na końcu, cały czas ubijając dodawać po 1 żółtku i aromat migdałowy. Do masy jajecznej dodać suche składniki i wymieszać łyżką. Dno tortownicy ( 23cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać biszkopt i piec ok 45 minut w 180 stopniach. Ostudzić i podzielić na 3 krążki.
  • 2. Masa: Składniki powinny być w temp. pokojowej. Masło utrzeć na puch i cały czas miksując, dolewać mleko. Przekrojone krążki nasączyć wodą z rumem. 2 pomarańcze obrać i wyfiletować. Krążek ciasta posmarować 1/3 masy, powtykać kawałki pomarańczy, przykryć kolejnym krążkiem. Czynność powtórzyć. Tort posmarować resztą masy (część można odłożyć do dekoracji). Posypać wiórkami kokosowymi i udekorować plasterkami ostatniej pomarańczy. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mak Masa Masło Mleko Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Niedziela 21.09.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=137 PPWS_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować