Tort pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tort pomarańczowy
Biszkopty proponuje upiec duże i przekroić na trzy części , dwie zamrozić do kolejnych tortów.
Biszkopt 26 cm.
1. 6 jaj
2. 1 szklanka mąki
3. 1 szkl. cukru
4. 2 łyżki kakao
5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
6. 4 łyżki oleju
Biszkopt 24 cm.
1. 4 jaja
2. ¾ szklanki mąki
3. ¾ szklanki cukru
4. 1 łyżka kakao
5. 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
6. 2 łyżki oleju
Białko ubić ze szczypta soli, następnie dodać cukier ubić , dodać żółtka ubić. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i kakao, delikatnie wymieszać, dodać olej.
Galaretka z pomarańczami
1. sok sunquick ( do kupienia w sklepach Carrefour) 0,7 szklanki
2. woda – uzupełnienie soku do 0,5 litra
3. pomarańcze 1 kg., wyfiletowane tzn. ostrym nożem obrane ze skórki i białej powłoki i wycięte środki, bez białych skorek ( pokrojone w kawałki)
4. żelatyna 2 łyżki.( namoczona w zimnej wodzie i rozpuszczona na gazie lub płycie elektrycznej)
Sok wymieszać z wodą, dodać żelatynę, wymieszać z kawałkami pomarańczy , poczekać stężeje wylać na pierwsza warstwę biszkoptu. Schłodzić do całkowitego stężenia.
Krem pomarańczowy
1. 0,7 szklanki soku sunquick
2. Pół szklanki wody
3. 2 łyżki żelatyny (namoczona w zimnej wodzie i rozpuszczona )
4. Śmietana kremowa 36% 600 ml.
Sok wymieszać z woą i żelatyną. Śmietanę ubić, odłożyć 3 łyżki do smarowania boków. Do wody z sokiem i żelatyną dodawać po łyżce ubitej śmietany, mieszać. Połowę śmietany wylać na galaretkę pomarańczową. Położyć mniejszy biszkopt i zalać drugą połową kremu. Biszkopty można delikatnie nasączyć sokiem z pomarańczy z wódką ( nie koniecznie).
Polewa na górę tortu
1. 1/3 szkl. soku sunquick
2. woda , uzupełnienie do 1 szklanki
3. 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
4. 1 łyżeczka żelatyny
Wodę wymieszać z sokiem dodać , mąką ziemniaczaną , zagotować mieszając. Do gorącego soku dodać namoczoną w wodzie żelatynę, wymieszać. Ostudzić. Polać na górę tortu. Polewa będzie dość płynna (nie zastyga). Tort schłodzić, najlepiej przez całą noc. Można użyć proszku tortenguss ( do kupienia w internecie lub w Niemczech, trzeba rozmieszać 1 szkl. soku z proszkiem tortenguss i zagotować, przestudzić i wylać na tort, zastyga)
DEKORACJA
Odłożoną śmietanę wymieszać z łyżką soku sunquick i wysmarować boki tortu, można samą śmietaną posmarować boki tortu i posypać wiórkami z białej lub ciemnej czekolady. Na górę tortu można ( jak u mnie ) położyć trufle pomarańczowe ( do kupienia w Lidlu) i udekorować czekoladą( wzory można zrobić z rozpuszczonej czekolady na papierze do pieczenia)Można boki tortu obsypać łatkami migdałów.
Komentarze