Tort pomarańczowy

4.13 (8 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort pomarańczowy o smaku niemal identycznym jak z cukierni "Sowa"

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt 26 cm.
    1. 6 jaj
    2. 1 szklanka mąki
    3. 1 szkl. cukru
    4. 2 łyżki kakao
    5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    6. 4 łyżki oleju
    Biszkopt 24 cm.
    1. 4 jaja
    2. ¾ szklanki mąki
    3. ¾ szklanki cukru
    4. 1 łyżka kakao
    5. 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
    6. 2 łyżki oleju
    Galaretka z pomarańczami
    1. sok sunquick ( do kupienia w sklepach Carrefour) 0,7 szklanki
    2. woda – uzupełnienie soku do 0,5 litra
    3. pomarańcze 1 kg., wyfiletowane tzn. ostrym nożem obrane ze skórki i białej powłoki i wycięte środki, bez białych skorek ( pokrojone w kawałki)
    4. żeKrem pomarańczowy
    1. 0,7 szklanki soku sunquick
    2. Pół szklanki wody
    3. 2 łyżki żelatyny (namoczona w zimnej wodzie i rozpuszczona )
    4. Śmietana kremowa 36% 600 ml.
    żelatyna 2 łyżki.( namoczona w zimnej wodzie i rozpuszczona na gazie lub płycie elektrycznej)
    Polewa na górę tortu
    1. 1/3 szkl. soku sunquick
    2. woda , uzupełnienie do 1 szklanki
    3. 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
    4. 1 łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.13 (8 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort pomarańczowy 1. Tort pomarańczowy
    Biszkopty proponuje upiec duże i przekroić na trzy części , dwie zamrozić do kolejnych tortów.
    Biszkopt 26 cm.
    1. 6 jaj
    2. 1 szklanka mąki
    3. 1 szkl. cukru
    4. 2 łyżki kakao
    5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    6. 4 łyżki oleju
    Biszkopt 24 cm.
    1. 4 jaja
    2. ¾ szklanki mąki
    3. ¾ szklanki cukru
    4. 1 łyżka kakao
    5. 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
    6. 2 łyżki oleju

    Białko ubić ze szczypta soli, następnie dodać cukier ubić , dodać żółtka ubić. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i kakao, delikatnie wymieszać, dodać olej.



    Galaretka z pomarańczami
    1. sok sunquick ( do kupienia w sklepach Carrefour) 0,7 szklanki

    2. woda – uzupełnienie soku do 0,5 litra
    3. pomarańcze 1 kg., wyfiletowane tzn. ostrym nożem obrane ze skórki i białej powłoki i wycięte środki, bez białych skorek ( pokrojone w kawałki)
    4. żelatyna 2 łyżki.( namoczona w zimnej wodzie i rozpuszczona na gazie lub płycie elektrycznej)
    Sok wymieszać z wodą, dodać żelatynę, wymieszać z kawałkami pomarańczy , poczekać stężeje wylać na pierwsza warstwę biszkoptu. Schłodzić do całkowitego stężenia.
    Krem pomarańczowy
    1. 0,7 szklanki soku sunquick
    2. Pół szklanki wody
    3. 2 łyżki żelatyny (namoczona w zimnej wodzie i rozpuszczona )
    4. Śmietana kremowa 36% 600 ml.
    Sok wymieszać z woą i żelatyną. Śmietanę ubić, odłożyć 3 łyżki do smarowania boków. Do wody z sokiem i żelatyną dodawać po łyżce ubitej śmietany, mieszać. Połowę śmietany wylać na galaretkę pomarańczową. Położyć mniejszy biszkopt i zalać drugą połową kremu. Biszkopty można delikatnie nasączyć sokiem z pomarańczy z wódką ( nie koniecznie).
    Polewa na górę tortu
    1. 1/3 szkl. soku sunquick
    2. woda , uzupełnienie do 1 szklanki
    3. 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
    4. 1 łyżeczka żelatyny
    Wodę wymieszać z sokiem dodać , mąką ziemniaczaną , zagotować mieszając. Do gorącego soku dodać namoczoną w wodzie żelatynę, wymieszać. Ostudzić. Polać na górę tortu. Polewa będzie dość płynna (nie zastyga). Tort schłodzić, najlepiej przez całą noc. Można użyć proszku tortenguss ( do kupienia w internecie lub w Niemczech, trzeba rozmieszać 1 szkl. soku z proszkiem tortenguss i zagotować, przestudzić i wylać na tort, zastyga)


    DEKORACJA
    Odłożoną śmietanę wymieszać z łyżką soku sunquick i wysmarować boki tortu, można samą śmietaną posmarować boki tortu i posypać wiórkami z białej lub ciemnej czekolady. Na górę tortu można ( jak u mnie ) położyć trufle pomarańczowe ( do kupienia w Lidlu) i udekorować czekoladą( wzory można zrobić z rozpuszczonej czekolady na papierze do pieczenia)Można boki tortu obsypać łatkami migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort makowo-pomarańczowy

To może cię zainteresować