Tort pomarańczowy

  • wyświetlono: 887 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszny tort: lekki i niezbyt słodki, z dużymi kawałkami pomarańczy - smakował rewelacyjnie!

DSC_6044
  • 100min

Składniki

Biszkopt
6 jajek
1 i 1/4 szklanki cukru
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem pomarańczowy
750 g serka mascarpone
100 g białej czekolady
50 g miękkiego masła
skórka otarta z 4 pomarańczy
sok wyciśnięty z 3 pomarańczy
2 pomarańcze pokrojone na kawałki

Poncz do nasączenia biszkoptu
50 ml syropu pomarańczowego
50 ml nalewki pomarańczowej
150 ml wody

Mus pomarańczowy
150 ml syropu pomarańczowego
2 łyżeczki żelatyny
100 ml gorącej wody

Dodatkowo
200 g gorzkiej czekolady
kilka plasterków pomarańczy
listki melisy

Sposób przygotowania przepisu:

Tort pomarańczowy

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich stopniowo cukier oraz żółtka i dalej ubijamy do czasu aż cukier będzie niewyczuwalny. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 20 cm i pieczemy w temperaturze około 190 stopnic C. do tzw. suchego patyczka.
  • 2. Przygotowujemy krem pomarańczowy. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek mascarpone miksujemy na gładki krem z rozpuszczoną czekoladą, miękkim masłem oraz skórką i sokiem z pomarańczy. Odkładamy około 1/3 kremu, a do pozostałej części dodajemy pomarańcze pokrojone na mniejsze kawałki.
  • 3. Przygotowujemy poncz. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
  • 4. Przygotowujemy mus pomarańczowy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie łączymy ją z syropem pomarańczowym.
  • 5. Wystudzony biszkopt przecinamy na 3 blaty. Każdy z blatów nasączamy ponczem. Jeden z blatów układamy na dnie tortownicy i rozsmarowujemy na nim połowę kremu z kawałkami pomarańczy. Przykrywamy drugim blatem i rozsmarowujemy na nim pozostały krem z kawałkami pomarańczy. Całość przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym. Na wierzchu 3 blatu rozsmarowujemy cieniutką warstwę kremu bez pomarańczy. Mus pomarańczowy wylewamy na wierzch tortu i odstawiamy go do lodówki do czasu aż mus stężeje. Następnie wyciągamy tort z tortownicy i smarujemy jego boki pozostałym kremem i ponownie wkładamy do lodówki.
  • 6. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i gdy trochę przestygnie, rozsmarowujemy ją dość cienką warstwą na pasku wyciętym z papieru do pieczenia. Pasek papieru musi być takiej długości jaką ma obwód tortu i wysokości takiej jaką ma tort. Papier z czekoladą zostawiamy na pewien czas, tak aby czekolada odrobinę zastygła, ale jednocześnie dała się wyginać nie pękając przy tym. Następnie pasek z czekoladą przykładamy do boków, tak aby utworzył obramowanie tortu. Tak przygotowany tort wkładamy do lodówki na co najmniej 20-30 minut, aby czekolada dobrze stężała. Gdy czekolada będzie już twarda, delikatnie ściągamy z niej papier.
  • 7. Na wierzchu tortu z pozostałej czekolady możemy zrobić napis lub inne dekoracje. Małą foremką z plasterków pomarańczy wykrawamy serduszka i układamy je na torcie. Całość dekorujemy listkami melisy lub mięty. Tort wyciągamy z lodówki na około 30 minut przed krojeniem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietorttort pomarańczowytort z pomarańczami

Komentarze

Podobne przepisy

Tort ananasowo - pomarańczowy

Dodane przez: MonikaW

Tort ananasowo - pomarańczowy

Tort nie wymaga dużych umiejętności...

Tort makowo-pomarańczowy

Dodane przez: joanna30

Tort makowo-pomarańczowy

Przepyszny i delikatny. Nie za...

tort owocowy

Dodane przez: mariosylwia

Tort brzoskwiniowo-winogronowo-pomarańczowy

:-) Gorąco polecam (-:

Tort

Dodane przez: 2milutka

Tort kawowo-pomarańczowy

Słodka rozkosz z kawową nutą połączona...

tort pomarańczowy straciatella

Dodane przez: capri

tort pomarańczowy straciatella

Lekki, łatwy do zrobienia, orzeźwiający...

image-12157r3

Dodane przez: W kuchni Danusi

TORT POMARAŃCZOWY Z MANGO I KREMEM POMARAŃCZOWYM...

Tort upieczony na bazie biszkoptu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE