Tort piernikowy z kremem budyniowo – serowym

4.5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min

Tort z bardzo przyjemną piernikową nutą w smakowitym połączeniu z delikatnym kremem.Całość przełamuje delikatna słodycz dżemu. Mąż długo namawiał mnie do zrobienia masy cukrowej, zrobiłam ją po raz pierwszy i już wiem, że będę do niej często wracać przy robieniu tortów.Oczywiście mężuś asystował:))

  • 50 min

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 26cm
    Ciasto biszkoptowo piernikowe:
    5 jajek
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
    1,5 łyżeczki przyprawy do piernika

    Krem serowo - budyniowy:
    500ml mleka
    250g białego sera półtłustego
    150g masła lub margaryny
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    5 łyżek cukru pudru
    Słoiczek dżemu brzoskwiniowego – może być również porzeczkowy lub powidła śliwkowe

    Krem maślany:
    150g margaryny
    5 łyżek cukru pudru

    Masa cukrowa:
    400g cukru pudru
    50g glukozy w proszku
    2 łyżeczki żelatyny
    5 łyżek wody
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort piernikowy z kremem budyniowo – serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto biszkoptowo piernikowe: Mąki, kakao, sodę , proszek i przyprawę do piernika przesiać razem przez sitko. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, gdy się rozpuści, zmniejszyć obroty miksera i wkładać po jednym żółtku. Na koniec wsypać suche składniki, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do tortownicy, piec ok. 20 – 30 minut w 180 stopniach. Zimny biszkopt przekroić na 3 części.
  • 2. Krem serowo - budyniowy: Budyń ugotować na mleku z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Ostudzić. Ser zmielić lub dokładnie ugnieść np. widelcem. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawać stopniowo zimny budyń oraz ser. Masę dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej i gładkiej struktury. Ewentualnie dosłodzić do smaku.
  • 3. Krem maślany: Margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem.
  • 4. Masa cukrowa: Żelatynę wsypać do małego rondelka i zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje dodać glukozę, cały czas mieszając delikatnie podgrzać, aż do rozpuszczenia żelatyny. Nie wolno tego zagotować! Delikatnie schłodzić. Ciepły lecz Ne gorący roztwór przełożyć do miski, dodać połowę cukru, zmiksować, następnie stopniowo wsypywać pozostały cukier, cały czas miksując. Gdy masa stanie się gęsta można zacząć wyrabiać ją ręką, do powstania konsystencji elastycznej plasteliny. Rozwałkowywać na blacie, dość obficie podsypanym cukrem pudrem. Gotową masę przełożyć na tort, wygładzić czystą ściereczką. Odciąć niepotrzebne fragmenty. Pozostałą masę cukrową można wykorzystać do zrobienia drobnych dekoracji lub szczelnie owinąć w folię i przechowywać nawet kilka tygodni w lodówce.
  • 5. Przełożenie:
    Pierwszy krążek biszkoptu posmarować dżemem, nałożyć na niego połowę kremu serowego. Ponownie krążek posmarowany dżemem i reszta kremu serowego. Ostatni blat posmarować dżemem, nałożyć na krem stroną z dżemem. Cały tort posmarować kremem maślanym, a tuż przed nałożeniem masy cukrowej delikatnie posmarować lub skropić go wodą. Ten zabieg pozwoli utrzymać masę cukrową na swoim miejscu.

Porady

masę cukrową po rozwałkowaniu należy szybko przełożyć na tort, bo dość szybko wysycha.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować