Tort niespodzianka z M&M'sami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z biszkoptem i dwoma kremami. Tort z niespodzianką w środku z drażami m&m's. Tort oblany polewą czekoladową i udekorowany tymi cukierkami.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -7 jajek
    -180 g cukru
    -120 g mąki tortowej
    -120 g mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    NASĄCZENIE:
    -180 g. dżemu brzoskwiniowego
    -trochę gorącej przegotowanej wody

    KREM JAGODOWY:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -500 g. serka mascarpone
    -30 g. cukru pudru
    -200 ml. frużeliny jagodowej
    -20 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    GALARETKA JEŻYNOWA:
    -250 g. jeżyn
    -3 łyżki cukru
    -50 ml. wody
    -1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    -2 łyżki wody do rozrobienia mączki
    -1 galaretka jagodowa

    KREM STRACIATELLA:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -500 g. serka mascarpone
    -30 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -50 g. gorzkiej czekolady

    NIESPODZIANKA:
    -1 op. M&M's

    KREM DO PRZYKLEJENIA 3 BLATU:
    -130 g. nutelli


    TYNK:
    -200 g. masła
    -100 g. nutelli

    GANASZE:
    -200 g. gorzkiej czekolady
    -200 g. mlecznej czekolady
    -250 ml. śmietanki 30 %

    DEKORACJA :
    -1 op. M&M's
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort niespodzianka z m&m'sami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort niespodzianka z M&M'sami 1. biszkopt- Upiec biszkopt w tortownicy fi 27 cm. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej przekroić na 3 blaty. Składać w wyższym rancie i mniejszym fi 25 cm.
  • Tort niespodzianka z M&M'sami 2. Spód ułożyć do rantu i nasączyć częścią rozrzedzonego dżemu.
  • Tort niespodzianka z M&M'sami 3. krem 1- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do ciepłego. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, serkiem i frużeliną. Miksując, dolewać letnią żelatynę, ale nie długo. Przelać na spód biszkoptu i rozsmarować.
  • Tort niespodzianka z M&M'sami 4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i mocniej go nasączyć.
  • Tort niespodzianka z M&M'sami 5. galaretka- Jeżyny rozgotować w wodzie z cukrem i zdjąć z palnika. Dodać galaretkę i mieszać do ich rozpuszczenia. Przelać przez nylonowe sitko a jeżyny tam przetrzeć z powrotem do galaretki. Ostudzić do lekkiego tężenia, często mieszając. Jak zaczyna tężeć to wylać na drugi blat biszkoptowy i schłodzić.
  • Tort niespodzianka z M&M'sami 6. krem 2- Postąpić jak z 1 kremem z tym że startą czekoladę wmieszać po żelatynie. Wylać na stężałą galaretką. Schodzić przynajmniej całą noc w lodówce.
  • Tort niespodzianka z M&M'sami 7. Po schłodzeniu, zdjąć rant i ułożyć tort na paterze.
  • Tort niespodzianka z M&M'sami 8. W środku wyciąć otwór na cukierki. Ja posłużyłam się metalową okrągłą rurą z dekoratora do ciasteczek.
  • Tort niespodzianka z M&M'sami 9. Nasypać draży. Radzę, ten otwór posmarować rozpuszczoną czekoladą i jak zastygnie to dopiero nasypać cukierków. Bezpośredni kontakt cukierków z kremem mogą je zwilgotnić.
  • Tort niespodzianka z M&M'sami 10. Górę tortu posmarować nutellą.
  • Tort niespodzianka z M&M'sami 11. Ułożyć 3 blat biszkoptowy.
  • Tort niespodzianka z M&M'sami 12. tynk- Miękkie masło zmiksować z nutellą na puch. Posmarować cały tort i schłodzić.
  • Tort niespodzianka z M&M'sami 13. ganasze- Czekolady rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić do płynnego i polać cały tort. Boki można poprawić spływającą polewą.
  • Tort niespodzianka z M&M'sami 14. dekoracja- Podpórkę pod opakowanie z cukierków, zrobiłam z rządku czekolady. Draże poprzyklejałam rozpuszczoną czekoladą.
  • Tort niespodzianka z M&M'sami 15. Udekorować tort, drażami, podpórką i pustym opakowaniem. Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana 30% Czekolada mleczna Mascarpone Jeżyny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować