Tort niespodzianka z m&m'sami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Upiec biszkopt w tortownicy fi 27 cm. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej przekroić na 3 blaty. Składać w wyższym rancie i mniejszym fi 25 cm.
2.Spód ułożyć do rantu i nasączyć częścią rozrzedzonego dżemu.
3.krem 1- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do ciepłego. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, serkiem i frużeliną. Miksując, dolewać letnią żelatynę, ale nie długo. Przelać na spód biszkoptu i rozsmarować.
4.Przykryć drugim blatem biszkoptowym i mocniej go nasączyć.
5.galaretka- Jeżyny rozgotować w wodzie z cukrem i zdjąć z palnika. Dodać galaretkę i mieszać do ich rozpuszczenia. Przelać przez nylonowe sitko a jeżyny tam przetrzeć z powrotem do galaretki. Ostudzić do lekkiego tężenia, często mieszając. Jak zaczyna tężeć to wylać na drugi blat biszkoptowy i schłodzić.
6.krem 2- Postąpić jak z 1 kremem z tym że startą czekoladę wmieszać po żelatynie. Wylać na stężałą galaretką. Schodzić przynajmniej całą noc w lodówce.
7.Po schłodzeniu, zdjąć rant i ułożyć tort na paterze.
8.W środku wyciąć otwór na cukierki. Ja posłużyłam się metalową okrągłą rurą z dekoratora do ciasteczek.
9.Nasypać draży. Radzę, ten otwór posmarować rozpuszczoną czekoladą i jak zastygnie to dopiero nasypać cukierków. Bezpośredni kontakt cukierków z kremem mogą je zwilgotnić.
10.Górę tortu posmarować nutellą.
11.Ułożyć 3 blat biszkoptowy.
12.tynk- Miękkie masło zmiksować z nutellą na puch. Posmarować cały tort i schłodzić.
13.ganasze- Czekolady rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić do płynnego i polać cały tort. Boki można poprawić spływającą polewą.
14.dekoracja- Podpórkę pod opakowanie z cukierków, zrobiłam z rządku czekolady. Draże poprzyklejałam rozpuszczoną czekoladą.
15.Udekorować tort, drażami, podpórką i pustym opakowaniem. Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Komentarze