Tort na Dzień Kobiet o smaku czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z dwoma czekoladowymi kremami. Tort z dekoracyjnym tynkiem. Tort z dekoracją czekoladową i w kolorze złota.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -8 jajek
    -180 g. cukru
    -120 g. mąki tortowej
    -120 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczki proszku do pieczenia

    NASĄCZENIE:
    -200 g. malin w syropie z puszki
    -ok.50 ml. przegotowanej wody

    KREM CZEKOLADOWY-JASNY:
    -500 ml.śmietanki 30 %
    -100 g. czekolady białej
    -250 g.serka mascarpone
    -1 płaska łyżka cukru pudru
    -12 g.żelatyny
    -1/3 szklanki wody

    KREM CZEKOLADOWY-CIEMNY:
    -500 ml.śmietanki 30 %
    -100 g. czekolady gorzkiej
    -250 g.serka mascarpone
    -1 łyżka cukru pudru
    -12 g.żelatyny
    -1/3 szklanki wody

    MASA DO TYNKOWANIA:
    -400 g. masła
    -300 g. masy Kajmakowej

    OZDOBY CZEKOLADOWE:
    -150 g. białej polewy czekoladowej do dekoracji w pastylkach
    -dekoracje cukrowe
    -złoty barwnik, jadalny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort czekoladowy

Tort na dzień kobiet o smaku czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort na Dzień Kobiet o smaku czekoladowym 1. biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po 1 żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać ale już łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić bok tortownicy, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
  • Tort na Dzień Kobiet o smaku czekoladowym 2. Spodni blat biszkoptowy, ułożyć do tej samej tortownicy co biszkopt się piekł. Lecz tortownicę najpierw wyżej zabezpieczyć. Ten blat biszkoptowy nasączyć częścią rozcieńczonego syropu z malin a maliny porozrzucać.
  • Tort na Dzień Kobiet o smaku czekoladowym 3. krem czekoladowy 1-Wcześniej rozpuścić nad parą w śmietance, połamaną czekoladę.Ostudzić i schłodzić przynajmniej z godz. w lodówce. Najlepiej na całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie. Ostudzić do letniego. Czekoladową śmietankę ubić z cukrem pudrem i serkiem. Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy i rozsmarować.
  • Tort na Dzień Kobiet o smaku czekoladowym 4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą syropu.
  • Tort na Dzień Kobiet o smaku czekoladowym 5. krem czekoladowy 2- Postąpić tak samo jak z poprzednim kremem. Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
  • Tort na Dzień Kobiet o smaku czekoladowym 6. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce.
  • Tort na Dzień Kobiet o smaku czekoladowym 7. Po schłodzeniu zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia.Przykryć podkładką pod torty i paterą. Obrócić ''do góry nogami'', góra będzie równiejsza.
  • Tort na Dzień Kobiet o smaku czekoladowym 8. masa Kajmakowa -Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dodawać po trochu miękkiej masy Kajmakowej. Cały tort posmarować warstwą masy.
  • Tort na Dzień Kobiet o smaku czekoladowym 9. foliowanie-Folię aluminiową o długości ok.półtora obwodu tortu, pognieść i obłożyć tort. Dłońmi poprzyciskać do boków i góry tortu.Tort schłodzić aż masa stwardnieje.
  • Tort na Dzień Kobiet o smaku czekoladowym 10. Delikatnie zdjąć folię. (masy mogło być więcej to efekt wgłębień byłby wyraźniejszy)
  • Tort na Dzień Kobiet o smaku czekoladowym 11. dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej. Polewę rozpuścić nad parą.Na paskach papieru do pieczenia robić kleksy z polewy.Delikatnie paskiem postukać i powkładać do przeciętych rurek po ręcznikach papierowych.
  • Tort na Dzień Kobiet o smaku czekoladowym 12. Zrobić kleksy z polewy, troszkę postukać papierem i posypać maczkiem cukrowym. Będą to środki kwiatków.
  • Tort na Dzień Kobiet o smaku czekoladowym 13. Zastygłe płatki, odkleić delikatnie od papieru.Podzielić płatki na 3 rzędy. (Tu robiłam dekoracje z podwójnej porcji na dwa torty.) Przygotować pojemniczki (tu po mascarpone) w których będzie się składać kwiatki.Do środków pojemniczków, włożyć po kawałku papieru.
  • Tort na Dzień Kobiet o smaku czekoladowym 14. Nalać kleks polewy i ułożyć wokół płatek za płatkiem. Ponownie nalać płynnej tej polewy i włożyć przygotowany środek.
  • Tort na Dzień Kobiet o smaku czekoladowym 15. Pojemniczki schłodzić w lodówce.
  • Tort na Dzień Kobiet o smaku czekoladowym 16. Zastygłe kwiatki wyjąć z pojemniczków.
  • Tort na Dzień Kobiet o smaku czekoladowym 17. Udekorować tort kwiatkami i ozdobami cukrowymi. Złotym pudrowym barwnikiem pomalować kwiatki i oprószyć górę tortu.Tort przechowywać w lodówce i kroić ciepłym i ostrym nożem.
  • Tort na Dzień Kobiet o smaku czekoladowym 18. Robiłam jednocześnie dwa torty, jeden dla córki a drugi dla synowej. Oczywiście z podwójnej porcji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować