TORT PAVLOVA NA DZIEŃ KOBIET

4.5 (146 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Deser bardzo słodki, ale na taką okazję, można sobie pozwolić.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • beza:
    -250 g. białek (dałam mrożonych, ale po odmrożeniu)
    -200 g. cukru pudru
    -1 łyżeczka soku z cytryny
    -1 łyżeczka budyniu śmietankowego

    krem:
    -500 ml.śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    -2 łyżki cukru pudru
    -15 g. zelatyny
    -1/3 szklanki wody

    owoce:
    -1/2 puszki brzoskwiń w syropie
    -1/2 puszki koktajlu owocowego tj. 120 g.
    -1 kiwi
    -1 mandarynka
    -kilka jeżyn
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Bezy Beza Tort z owocami

Tort pavlova na dzień kobiet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT PAVLOVA NA DZIEŃ KOBIET 1. Na blaszce, ułożyć papier do pieczenia i narysować koło ok.25 cm.
  • TORT PAVLOVA NA DZIEŃ KOBIET 2. beza-Białka powinny mieć temperaturę pokojową i być czyste, bez odrobinki żółtka.Ubijać w suchej misce metalowej albo szklanej.Białka ubić ze szczyptą soli i po łyżce cukru pudru, na szklistą masę.Przesiać mąkę, wlać sok i zmiksować.
    Rozprowadzić wokół narysowanego koła.W środku zrobić dołek a boki podciągnąć łyżeczką do góry.
  • TORT PAVLOVA NA DZIEŃ KOBIET 3. Włożyć blaszkę do nagrzanego piekarnika do 130*, zaraz zmniejszyć do 100* i suszyć ok.3 godz.z termoobiegiem.Można bezę zostawić na całą noc do wystygnięcia.Delikatnie odkleić papier i ułożyć na paterze.
  • TORT PAVLOVA NA DZIEŃ KOBIET 4. krem-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z cukrem pudrem i serkiem.Dodać ekstrakt,miksować dolewając letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć na górę bezy i rozprowadzić.
  • TORT PAVLOVA NA DZIEŃ KOBIET 5. owoce- Brzoskwinie odsączyć i pokroić w plasterki.Koktajl owocowy też odsączyć. Kiwi obrać pokroić na półplasterki. Mandarynkę obrać i wyłuskać cząstki.W/g własnej fantazji poukładać owoce.

Porady

Bezę po wysuszeniu trudno odkleić od papieru. Można dodatkowo przed pieczeniem, lekko natłuścić papier.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować