Tort miodowy z kakao i kremem śmietankowym

  • wyświetlono: 325 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tradycyjnie na zimowe święta pieczę tort miodowy z kakao. Bardzo delikatne, puszyste i aromatyczne ciasto, posmarowane kremem ze śmietany domowej roboty. Przepis na ciasto pochodzi z mojego dzieciństwa, dla fanów miodowych wypieków. Dzisiaj mini wersja.

nataliakielek
  • 6 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

50 g masło
75 g miód
2 szt. jajka
150 g cukru
1,5 łyżeczki sody (pogaszona octem lub cytryną)
260 g+ 2-3 łyżki mąki
20 g kakao ciemne
szczypta soli

Krem:

300 ml śmietany 30-36 %(domowej roboty)
cukier puder w/g smaku

czekoladowa polewa do dekoracji

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tort miodowy z kakao i kremem śmietankowym

  • W rondelku, na małym ogniu, roztopić masło z miodem, mieszając łyżką(nie gotować).1. W rondelku, na małym ogniu, roztopić masło z miodem, mieszając łyżką(nie gotować).
  • Jajka z cukrem zmiksować za pomocą miksera na puszystą pianę i wymieszać z ciepłą masłowo-miodową masą.2. Jajka z cukrem zmiksować za pomocą miksera na puszystą pianę i wymieszać z ciepłą masłowo-miodową masą. Dodać sodę, pogaszoną octem lub sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Osobno do miski przesiać przez sito mąkę z kakao. Dodać szczyptę soli, wymieszać. Stopniowo dodawać do jajeczno-miodowej masy, mieszając łyżką.3. Osobno do miski przesiać przez sito mąkę z kakao. Dodać szczyptę soli, wymieszać. Stopniowo dodawać do jajeczno-miodowej masy, mieszając łyżką. Gęste, trochę klejące ciasto, ale mąki nie dodawać. Odstawić do lodówki na 20-30 min.
  • Ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na desce do ciasta, od razu na papierze do pieczenia, podsypując trochę mąki.4. Ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na desce do ciasta, od razu na papierze do pieczenia, podsypując trochę mąki. Placek powinien być cienki. Ponakuwać widelcem. Piec w piekarniku przy temp. 180 C 5-7 min. Z gorących placków wyciąć po 4 okrągłe placki, za pomocą formy. Resztki ciasta rozdrobnić i podsuszyć w piekarniku ok. 4-5 min. To będzie posypka do gotowych torcików.
  • Do kremu wykorzystuję wyłącznie śmietanę domowej roboty.5. Do kremu wykorzystuję wyłącznie śmietanę domowej roboty. Dzięki temu torciki mają przyjemną, lekką kwasowość, która świetnie się łączy z miodowym ciastem. Śmietanę ubić mikserem, stopniowo dodając cukier puder, na puszystą, gęstą masę. Posmarować kremem placki. Dwa torciki po 4 placki. Resztą śmietany posmarować boki. Odstawić do lodówki na noc.
  • Obsypać boki gotową posypka. Polać czekoladową polewą. Udekorować w/g gustu.6. Obsypać boki gotową posypka.
  • Polać czekoladową polewą. Udekorować w/g gustu.7. Polać czekoladową polewą. Udekorować w/g gustu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortCiastoDeserświętaimieninytort miodowy
 

Komentarze

Podobne przepisy

Tort śmietankowy z frużeliną truskawkową

Dodane przez: 2milutka

Tort śmietankowy z frużeliną truskawkową

Wilgotne biszkoptowe blaty nasączone...

Tort.

Dodane przez: BABECZKA 35

Tort biszkoptowy z kremem budyniowym i ananasem

Ten tort jest bardzo pyszny. Idealnie...

Ciasto czekoladowe z kremem budyniowo śmietankowym

Dodane przez: wedith1

Ciasto czekoladowe z kremem budyniowo-śmietankowym

Przepyszny, czekoladowy , delikatny...

image-1jwre8h

Dodane przez: beniawojt

Ciasto Owocowa pychotka z owocami i kremem...

To pyszne ciasto ze świeżymi owocami...

Tort bezowy z kremem miętowym i borówkami

Dodane przez: Martyna1991

Tort bezowy z kremem miętowym i borówkami

Wyśmienity tort ze słodkich blatów...