Tort miodowy z kakao i kremem śmietankowym

  • wyświetlono: 200 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tradycyjnie na zimowe święta pieczę tort miodowy z kakao. Bardzo delikatne, puszyste i aromatyczne ciasto, posmarowane kremem ze śmietany domowej roboty. Przepis na ciasto pochodzi z mojego dzieciństwa, dla fanów miodowych wypieków. Dzisiaj mini wersja.

nataliakielek
  • 6 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

50 g masło
75 g miód
2 szt. jajka
150 g cukru
1,5 łyżeczki sody (pogaszona octem lub cytryną)
260 g+ 2-3 łyżki mąki
20 g kakao ciemne
szczypta soli

Krem:

300 ml śmietany 30-36 %(domowej roboty)
cukier puder w/g smaku

czekoladowa polewa do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Tort miodowy z kakao i kremem śmietankowym

  • W rondelku, na małym ogniu, roztopić masło z miodem, mieszając łyżką(nie gotować).1. W rondelku, na małym ogniu, roztopić masło z miodem, mieszając łyżką(nie gotować).
  • Jajka z cukrem zmiksować za pomocą miksera na puszystą pianę i wymieszać z ciepłą masłowo-miodową masą.2. Jajka z cukrem zmiksować za pomocą miksera na puszystą pianę i wymieszać z ciepłą masłowo-miodową masą. Dodać sodę, pogaszoną octem lub sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Osobno do miski przesiać przez sito mąkę z kakao. Dodać szczyptę soli, wymieszać. Stopniowo dodawać do jajeczno-miodowej masy, mieszając łyżką.3. Osobno do miski przesiać przez sito mąkę z kakao. Dodać szczyptę soli, wymieszać. Stopniowo dodawać do jajeczno-miodowej masy, mieszając łyżką. Gęste, trochę klejące ciasto, ale mąki nie dodawać. Odstawić do lodówki na 20-30 min.
  • Ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na desce do ciasta, od razu na papierze do pieczenia, podsypując trochę mąki.4. Ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na desce do ciasta, od razu na papierze do pieczenia, podsypując trochę mąki. Placek powinien być cienki. Ponakuwać widelcem. Piec w piekarniku przy temp. 180 C 5-7 min. Z gorących placków wyciąć po 4 okrągłe placki, za pomocą formy. Resztki ciasta rozdrobnić i podsuszyć w piekarniku ok. 4-5 min. To będzie posypka do gotowych torcików.
  • Do kremu wykorzystuję wyłącznie śmietanę domowej roboty.5. Do kremu wykorzystuję wyłącznie śmietanę domowej roboty. Dzięki temu torciki mają przyjemną, lekką kwasowość, która świetnie się łączy z miodowym ciastem. Śmietanę ubić mikserem, stopniowo dodając cukier puder, na puszystą, gęstą masę. Posmarować kremem placki. Dwa torciki po 4 placki. Resztą śmietany posmarować boki. Odstawić do lodówki na noc.
  • Obsypać boki gotową posypka. Polać czekoladową polewą. Udekorować w/g gustu.6. Obsypać boki gotową posypka.
  • Polać czekoladową polewą. Udekorować w/g gustu.7. Polać czekoladową polewą. Udekorować w/g gustu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortCiastoDeserświętaimieninytort miodowy
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto krówka z miodowym kremem i czekoladową pianką

Dodane przez: 2milutka

Ciasto krówka z miodowym kremem i czekoladową...

Wilgotne biszkoptowe blaty o smaku...

Tort z kremem krówkowym i wiśniami

Dodane przez: agarybak76

Tort z kremem krówkowym i wiśniami

Smakowite połączenie słodkiej masy...

Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowo-orzechowym

Dodane przez: jolao

Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowo-orzechowym

Miodowe blaty, chrupiące orzechy,...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Tort miodowy z orzechami

Smaczny tort, w którym roi się...

ciasto marchewkowe

Dodane przez: elka72

Ciasto marchewkowe z orzechami i żurawiną...

Jesień to idealna pora na marchewkowe...

image-1iv16lv

Dodane przez: Bożena1960

Tort śmietankowo - czekoladowy z brzoskwiniami

Tort o smaku śmietany i czekolady...