Tort miodowy z kakao i kremem śmietankowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Tradycyjnie na zimowe święta pieczę tort miodowy z kakao. Bardzo delikatne, puszyste i aromatyczne ciasto, posmarowane kremem ze śmietany domowej roboty. Przepis na ciasto pochodzi z mojego dzieciństwa, dla fanów miodowych wypieków. Dzisiaj mini wersja.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 50 g masło
    75 g miód
    2 szt. jajka
    150 g cukru
    1,5 łyżeczki sody (pogaszona octem lub cytryną)
    260 g+ 2-3 łyżki mąki
    20 g kakao ciemne
    szczypta soli

    Krem:

    300 ml śmietany 30-36 %(domowej roboty)
    cukier puder w/g smaku

    czekoladowa polewa do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort miodowy z kakao i kremem śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • W rondelku, na małym ogniu, roztopić masło z miodem, mieszając łyżką(nie gotować). 1. W rondelku, na małym ogniu, roztopić masło z miodem, mieszając łyżką(nie gotować).
  • Jajka z cukrem zmiksować za pomocą miksera na puszystą pianę i wymieszać z ciepłą masłowo-miodową masą. 2. Jajka z cukrem zmiksować za pomocą miksera na puszystą pianę i wymieszać z ciepłą masłowo-miodową masą. Dodać sodę, pogaszoną octem lub sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Osobno do miski przesiać przez sito mąkę z kakao. Dodać szczyptę soli, wymieszać. Stopniowo dodawać do jajeczno-miodowej masy, mieszając łyżką. 3. Osobno do miski przesiać przez sito mąkę z kakao. Dodać szczyptę soli, wymieszać. Stopniowo dodawać do jajeczno-miodowej masy, mieszając łyżką. Gęste, trochę klejące ciasto, ale mąki nie dodawać. Odstawić do lodówki na 20-30 min.
  • Ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na desce do ciasta, od razu na papierze do pieczenia, podsypując trochę mąki. 4. Ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na desce do ciasta, od razu na papierze do pieczenia, podsypując trochę mąki. Placek powinien być cienki. Ponakuwać widelcem. Piec w piekarniku przy temp. 180 C 5-7 min. Z gorących placków wyciąć po 4 okrągłe placki, za pomocą formy. Resztki ciasta rozdrobnić i podsuszyć w piekarniku ok. 4-5 min. To będzie posypka do gotowych torcików.
  • Do kremu wykorzystuję wyłącznie śmietanę domowej roboty. 5. Do kremu wykorzystuję wyłącznie śmietanę domowej roboty. Dzięki temu torciki mają przyjemną, lekką kwasowość, która świetnie się łączy z miodowym ciastem. Śmietanę ubić mikserem, stopniowo dodając cukier puder, na puszystą, gęstą masę. Posmarować kremem placki. Dwa torciki po 4 placki. Resztą śmietany posmarować boki. Odstawić do lodówki na noc.
  • Obsypać boki gotową posypka. Polać czekoladową polewą. Udekorować w/g gustu. 6. Obsypać boki gotową posypka.
  • Polać czekoladową polewą. Udekorować w/g gustu. 7. Polać czekoladową polewą. Udekorować w/g gustu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować