Tort korzenno - miodowy z kremem pomarańczowym

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tort , to wspaniała propozycja na deser w świąteczne dni . Doskonale sprawdzi się do kawy czy herbaty dla rodziny czy znajomych . Wykonanie tortu nie zajmuje zbyt wiele czasu , a dostępne składniki to dodatkowy plus by go wykonać i ucieszyć najbliższych :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej+do podsypania
    1/2 szklanki cukru pudru
    150 g. masła
    1 jajko wiejskie
    2 żółtka z jajka wiejskiego
    3 łyżki miodu prawdziwego - u mnie lipowy
    3 łyżki mleka
    2 łyżki przyprawy korzennej
    1 łyżka kakao
    2 płaskie łyżeczki sody
    Krem:
    3 szklanki soku pomarańczowego
    1 szklanka mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    200 g. masła
    2 łyżki dżemu brzoskwiniowego
    Lukier:
    sok z 1 cytryny
    ok. 1 szklanka cukru pudru
    Dodatkowo:
    3 duże blachy wyłożone papierem do pieczenia
    ozdoby cukrowe do dekoracji
    czereśnie z syropu do dekoracji
    kruche mini ciasteczka w czekoladzie do dekoracji
    plasterki pomarańczy do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Ciastka Gwiazdki

Tort korzenno - miodowy z kremem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort korzenno - miodowy z kremem pomarańczowym 1. Składniki ciasta zagniatam , dzielę na trzy części , podsypuję mąką , wałkuję , wykrawam 3 koła -za pomocą talerzyka deserowego i radełka . Pozostałe ciasto zagniatam , wałkuje , wykrawam gwiazdki , układam koło kół . Każdą blachę piekę ok . 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni . Studzę .
  • Tort korzenno - miodowy z kremem pomarańczowym 2. Dwie szklanki soku pomarańczowego doprowadzam do zagotowania , dodaje do soku zmiksowana ostatnią szklankę soku z mąką , cukrem , cukrem waniliowym , gotuję budyń . Budyń studzę . Masło ucieram na puch , ciągle miksując dodaję po łyżce budyń . Puszysty krem dzielę na pół , do jednej połowy dodaję dżem , mieszam .
  • Tort korzenno - miodowy z kremem pomarańczowym 3. Na placek pierwszy nakładam połowę kremu z dżemem , na krem nakładam drugi placek , wykładam pozostały krem z dżemem , a na krem ostatni placek , lekko dociskam .
  • Tort korzenno - miodowy z kremem pomarańczowym 4. Pozostałym kremem smaruje cały tort , dekoruje go kremem za pomocą rękawa cukierniczego .
  • Tort korzenno - miodowy z kremem pomarańczowym 5. Składniki lukru ucieram , lukier przekładam do stożka z papieru do pieczenia i dekoruje gwiazdki , pozostawiam do zastudzenia lukru . Gwiazdkami dekoruje boki tortu , a pozostałe ciastka pozostają do schrupania . Tort dekoruje czereśniami z syropu , zwiniętymi plasterkami pomarańczy , ciastkami w czekoladzie i posypką cukrową .

Porady

Do ciasta najlepiej użyć miodu prawdziwego od sprawdzonego pszczelarza . Mieszankę przypraw korzennych najlepiej przygotować samemu . W młynku do kawy zemleć korę cytrynową , goździki , ziarna kardamonu , ziarna ziela angielskiego , gwiazdki anyżu , świeżo startą gałkę muszkatołową , suszony imbir . Jeśli nie mamy młynka do kawy , składniki można rozetrzeć w moździerzu . Mieszankę najlepiej przechowywać w słoiku szczelnie zakręconym . Do kremu najlepiej użyć soku wyciśniętego z pomarańczy . Jeśli zdecydujemy się na sok kupny , wybierzmy ten 100% . Nie zamieniajmy masła na inny tłuszcz np. margarynę , to już nie to samo . Zmienimy smak , zapach wyrobu . Zadbajmy o dekoracje tortu , to ona sprawia , że nacieszymy oczy biesiadników, poczują magię świąt i zniknie ze stołu w oka mgnieniu . Taki tort , to nie tylko kalorie , przyprawa korzenna korzystnie wpływa na układ pokarmowy , pobudza trawienie , łagodzi objawy przejedzenia , niweluje wzdęcia i zaparcia . Polecam:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować