Tort z kremem śmietankowym i bananami

4.49 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 5 godz.

Tort dla miłośników bananów na biszkopcie z kremem z mascarpone i bitej śmietany :) Zrobiony dla męża na urodziny

  • 5 godz.

Składniki:

  • Biszkopt

    6 dużych jajek (bez rozdzielania na białka i żółtka)
    150 g drobnego cukru do wypieków
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    120 g mąki pszennej
    50 g kakao
    40 g masła

    Krem

    250 g serka mascarpone
    350 śmietany kremówki 36$
    3 łyżki cukru pudru

    Przełożenie

    3 duże banany
    sok z 1/2 cytryny

    Do nasączenia:

    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 kieliszki amaretto
    1 łyżeczka cukru
    1/3 szklanki przegotowanej wody


Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort z kremem śmietankowym i bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić, wystudzić do temperatury pokojowej.
    Do misy miksera wbić jajka ( w temp pokojowej) wsypać cukier i wanilię. Ubijać mikserem na najwyższych obrotach do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy (mikserem ręcznym ok 10 - 15 minut). Masa jajeczna podnoszona na mieszadle miksera powinna opadać lekko w postaci wstążki
    Do masy jajecznej przesiać mąkę i kakao, w trzech turach, mieszając delikatnie. Podczas ostatniego mieszania dodać roztopione i wystudzone masło (wymieszane wcześniej z 1 łyżką masy jajecznej).
    Piec w temperaturze 175ºC przez około 35 - 40 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt w formie wyjąć natychmiast z piekarnika i z 30 - 40 cm opuścić go na podłogę (w formie). Dzięki temu biszkopt nie opadnie, pozostanie płaski. Po wystudzeniu przekroić na 2-3 blaty wedle uznania.
  • 2. W czasie gdy biszkopt stygnie przygotowujemy nasączenie i krem.
    Nasączenie: 2 łyżeczki kawy zalewamy przegotowaną wodą w 1/3 szklanki dodajemy cukier, czekamy aż wystygnie i dodajemy amaretto.
  • 3. Krem: Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku. Śmietanka powinna być dobrze schłodzona. W osobnej misie przecieramy serek mascarpone mikserem aby miał lżejszą konsystencję a następnie delikatnie łączymy z ubitą śmietaną.
    Większa ilość mascarpone to sztywniejszy, łatwiejszy do kształtowania krem
  • 4. Banany kroimy na plasterki i obtaczamy w wyciśniętym soku z cytryny, aby nie pociemniały.
  • 5. Składamy nasz tor :) Przekrojony biszkopt nasączamy pędzelkiem lub łyżeczką, rozsmarowujemy połowę kremu, rozkładamy banany i przykrywamy drugą częścią ciasta powtarzając czynność. Krem na środku tortu posypałam przesianym przez sitko kakao. Schłodzić w lodówce przez min 4 h a najlepiej na całą noc przed podaniem.

    Smacznego

Porady

Aby krem był sztywniejszy można go usztywnić dodając pod koniec miksowania śmietanki 1 łyżkę żelatyny rozpuszczoną w 2-3 łyżkach wrzątku.Dodawać po wystudzeniu żelatyny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować