Tort miodowy

  • wyświetlono: 568 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Tort miodowy przygotowałam na urodziny mego Taty - pszczelarza :) Swoim wyglądem i smakiem zachwycił całą rodzinę. Jest to aromatyczny tort na plackach miodowych, z nutką brzoskwiniowo - pomarańczowego smaku.

zd
  • 12 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Składniki na ciasto:
100 g miodu naturalnego
500 g mąki tortowej
50 g brązowego cukru
120 g masła
50 ml mleka
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
750 ml śmietany 30% schłodzonej
2 łyżki cukru pudru
kilka kropli zapachu pomarańczowego
pół puszki masy krówkowej

Dekoracja:
200 g białej czekolady
marcepanowe kartofelki ( z 1 kartofelka wychodzą 2 pszczółki )
płatki migdałowe
3 kostki gorzkiej czekolady
100 g herbatników maślanych
dżem brzoskwiniowo - pomarańczowy (lub inny w kolorze miodu, ewentualnie sztuczny płynny miód)

Dodatkowo:
folia bąbelkowa
wykałaczka

Sposób przygotowania przepisu:

Tort miodowy

  • 1. Ciasto:

    Rozpuścić miód z cukrem, delikatnie mieszając. Dodać masło, a następnie odczekać kilka minut i dodać mleko - ciągle mieszając. Wymieszać do rozpuszczenia wszystkich składników a następnie dodać sodę oczyszczoną. Ostudzić masę.
  • 2. Do miski wsypać mąkę i wlać do niej przygotowaną masę, dokładnie wymieszać. Dodać jajka i wszystko połączyć na gładkie ciasto. Uformować wałek z ciasta i podzielić na 6 równych części. Każdą z części rozwałkować w okrąg o średnicy formy ( użyłam tortownicy o średnicy 26 cm ) i piec w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy około 6 - 7 minut w 180 stopniach. Gotowe placki odstawić do wystudzenia. Po wystudzeniu posmarować placki miodem rozpuszczonym w wodzie.
  • plaster z czekolady3. Krem:

    Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić na gęsty krem.

    Plaster z czekolady:
    Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę wylać na folię bąbelkową tak, by po zdjęciu folii w czekoladzie powstały wgłębienia podobne do plastra miodu. Czekoladę rozsmarować w okrąg o potrzebnej średnicy. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
  • 4. Wykonanie tortu:

    Każdy placek posmarować masą krówkową, a następnie kremem. Ułożyć warstwowo. Na wierzch i boki tortu wyłożyć krem.

    Zdjąć folię z plastra czekolady i ułożyć plaster równo na torcie, lekko docisnąć.
    Brzegi plastra czekolady i boki tortu oprószyć pokruszonymi herbatnikami.

    Otwory w plastrze czekolady napełnić dżemem brzoskwiniowo - pomarańczowym.

    Z kulek marcepanowych uformować pszczółki, doczepić skrzydełka z płatków migdałowych. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i nabierając czekoladę na wykałaczkę - narysować paski i oczka na pszczółkach. Pszczółki w dowolnej ilości oraz dowolnym miejscu umieścić na torcie przyklejając je kremem.

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

torturodzinyMiodownikciasto miodowetort miodowyplaster miodupszczółki

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik miodowy gotowany z orzechami

Dodane przez: joanna30

Sernik miodowy (gotowany) z orzechami

Sernik smakuje obłędnie. Połączenie...

Miodowo-orzechowe ciasto

Dodane przez: Jaga85

Miodowo-orzechowe ciasto

Pyszny dodatek do popołudniowej...

ciasto miodowe

Dodane przez: katarzynka455

Ciasto miodowe

Pyszne ciasto na świąteczny stół..

SERNIK Z MIODOWYMI ROLADKAMI

Dodane przez: suzana

SERNIK Z MIODOWYMI ROLADKAMI

Ten sernik z pewnością zasługuje...

Miodowy smakołyk

Dodane przez: justynka299

Miodowy smakołyk

Wymyślone przeze mnie bardzo smaczne...

Miodowo - orzechowy  przekładaniec

Dodane przez: Jaga85

Miodowo - orzechowy przekładaniec

Ciasto idealne na świąteczny stół....