Tort "Mapa Świata" na 18-lat

4.5 (173 ocen)

  • 6 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort z 4 różnych budyniowych biszkoptów. Tort z 3 różnych kremów owocowych. Tort z dekoracją z mleka w proszku, przedstawiający mapę świata. Tort dla podróżniczki.

  • 6 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • BISZKOPT: 4 x (30x40)
    -4 jajka
    -120 g. cukru
    -2 budynie kakaowe tj.80 g.:
    -1 łyżka mąki tortowej
    -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    2/-2 budynie malinowe

    3/-2 budynie waniliowe

    4/-2 budynie krówkowe

    NASĄCZENIE:
    -446 g. Konfitury z brzoskwiniami
    -ok.200 ml. gorącej wody

    KREM JAGODOWY:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -500 g. serka mascarpone
    -200 ml. musu jagodowego
    -20 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody


    KREM MALINOWY:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -500 g. serka mascarpone
    -250 ml. musu malinowego
    -20 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -375 g. świeżych malin


    KREM ŚMIETANKOWY Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ:
    -750 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -500 g. serka mascarpone
    -20 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -600 g. borówki amerykańskiej

    MASA DO TYNKOWANIA:
    -510 g. masła
    -510 g. masy Kajmakowej

    POKRYCIE TORTU Z MASY Z MLEKA W PROSZKU:
    -300 g mleka w proszku
    -300 g cukru pudru
    -ok. 90 ml mleka w płynie
    -niebieski barwnik jadalny

    OZDOBY Z MASY Z MLEKA W PROSZKU:
    -250 g mleka w proszku
    -250 g cukru pudru
    -ok. 75 ml mleka w płynie
    -barwniki jadalne+alkohol
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort "mapa świata" na 18-lat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort "Mapa Świata" na 18-lat 1. tynk- Miękkie masło zmiksować do białości, potem dodawać stopniowo miękki Kajmak. Posmarować cały tort, wyrównać i schłodzić.
  • Tort "Mapa Świata" na 18-lat 2. Udekorować cały tort. Ozdoby przykleić odrobinką wody za pomocą pędzelka. Tort został dodatkowo udekorowany ręcznie robionymi chorągiewkami i gotowym samolotem.Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
  • Tort "Mapa Świata" na 18-lat 3. Literki i cyferki wycisnąć w odpowiedniej foremce silikonowej.
  • Tort "Mapa Świata" na 18-lat 4. Gotowe elementy ułożyć i pomalować.Ja do białej farbki w proszku,dodałam odrobinę alkoholu i pomalowałam lodowiec.Potem dodałam szczyptę farbki brązowej i pomalowałam wzniesienia. Następnie dodałam więcej farbki brązowej i malowałam góry itd. Zieloną farbkę też zmieszałam z białą i alkoholem na doliny.
  • Tort "Mapa Świata" na 18-lat 5. masa na dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej i gotowe przechować w lodówce.(tą masę zrobiłam wcześniej, na dekoracje. Potem na pokrycie, zrobiłam na świeżo. Starej nie można by było tak rozwałkować.).Masę rozwałkować, przyłożyć wzór kontynentu i wyciąć skalpelem.
  • Tort "Mapa Świata" na 18-lat 6. dekoracje-Wyciąć szablony kontynentów.
  • Tort "Mapa Świata" na 18-lat 7. Położyć wzór mapy i zaznaczyć mniej więcej, kontury kontynentów.
  • Tort "Mapa Świata" na 18-lat 8. Dół obciąć nożem. Na ten dół, zrobić ozdobny szlaczek z tej samej masy i obłożyć tort w koło.
  • Tort "Mapa Świata" na 18-lat 9. Przykryć tort. Wygładzić najpierw górę tortu, potem boki. Rogi można obciąć nożyczkami i boki przykleić odrobiną wody.
  • Tort "Mapa Świata" na 18-lat 10. Masę zawinąć w długi wałek. Ja zawinęłam w papierową tubę.
  • Tort "Mapa Świata" na 18-lat 11. obłożenie--Dużą łyżką drewnianą wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem w płynie.Następnie mieszać ręką, wtedy wyczuje się, czy masa się skleja.Przerzucić na stolnicę i zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne.Podsypując cukrem pudrem, rozwałkować na duży płat ok.55x75cm.
  • Tort "Mapa Świata" na 18-lat 12. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać budyń z mąką i proszkiem,jednocześnie mieszając łopatką. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*.
    Następne upiec tak samo,dodając inne budynie. Ze wszystkich, po upieczeniu zdjąć papier i ostudzić.
  • Tort "Mapa Świata" na 18-lat 13. Przykryć podkładem pod torty, ponowić kleksy i przykryć paterą. Zapobiegnie to przesunięciem tortu. Obrócić tort zamaszystym ruchem"do góry nogami". (tort jest ciężki, zrobić to w dwie osoby)
  • Tort "Mapa Świata" na 18-lat 14. Po schłodzeniu, na górze zrobić kilka kleksów z masy do tynkowania.
  • Tort "Mapa Świata" na 18-lat 15. Przykryć ostatnim biszkoptem, dołem do góry i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc.
  • Tort "Mapa Świata" na 18-lat 16. krem 3-Postąpić jak z poprzednimi kremami i wylać równomiernie po borówkach i rozsmarować.
  • Tort "Mapa Świata" na 18-lat 17. Przykryć biszkoptem waniliowym, nasączyć resztą konfitury i poukładać umytą i osuszoną borówkę.
  • Tort "Mapa Świata" na 18-lat 18. krem 2- Postąpić jak z poprzednim kremem i wylać równomiernie po malinach i rozsmarować.
  • Tort "Mapa Świata" na 18-lat 19. Przykryć biszkoptem malinowym i nasączyć częścią konfitury. Poukładać świeże maliny.Najpierw je przeglądnąć i przetrzeć ręcznikiem papierowym.Nie należy myć w wodzie bo mogą nasiąknąć.
  • Tort "Mapa Świata" na 18-lat 20. krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Następnie z serkiem i musem jagodowym. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
  • Tort "Mapa Świata" na 18-lat 21. Biszkopt czekoladowy, włożyć do blaszki 30x40 z zabezpieczonymi wyżej bokami.
    nasączenie-Konfiturę rozdrobnić blenderem i rozcieńczyć gorącą wodą.Biszkopt nasączyć częścią rozrzedzonej konfitury.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować