TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA

  • wyświetlono: 386 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Duży tort na imprezę urodzinową. Tort z biszkoptami budyniowymi i trzema różnymi kremami. Tort ozdobione dekoracjami z masy z mleka w proszku. Tort zrobiłam dla wnuka mojego brata.

Babcia Tereska
  • 40 porcje
  • 300min
  • Trudny

Składniki

BISZKOPT: 4 X (30X40)
-4 jajka
-150 g. cukru
-1 duży budyń na 3/4 l.tj.60 g.:
(1/ czekoladowy, 2/ krówkowy, 3/malinowy, 4/waniliowy)
-1 łyżka mąki tortowej
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

BISZKOPT w tortownicy 27 cm.:
-4 jajka
-150 g. cukru
-1 duży budyń waniliowy na 3/4 l.tj.60 g.:
-1 łyżka mąki tortowej
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

NASĄCZENIE:
-400 g. dżemu brzoskwiniowego
-ok. 0,5 l. przegotowanej gorącej wody

KREM JAGODOWY:
-500 ml.śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-400 g. jogurtu greckiego
-150 ml.frużeliny jagodowej
-70 g. cukru pudru
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wrzątku

KREM STRACCIATELLO:
-500 ml.śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-400 g. jogurtu greckiego
-70 g. cukru pudru
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wrzątku
-150 g. tartej gorzkiej czekolady

KREM CZEKOLADOWY:
-500 ml.śmietanki 30 %
-200 g. mlecznej czekolady
-250 g. serka mascarpone
-400 g. jogurtu greckiego
-50 g. cukru pudru
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wrzątku

KREM MAŚLANY-tynk
-400 g. masła
-200 ml. mleka skondensowanego-słodzonego
-200 g. mleka w proszku

OZDOBY Z MLEKA W PROSZKU:
-500 g. mleka w proszku
-500 g. cukru pudru
-ok.150-160 ml. mleka w płynie
-barwniki jadalne (pomarańczowy, czerwony,złoty, czarny i kakao)

STATUETKA:
-gotowa Statuetka Odlewana Koszykarza

Sposób przygotowania przepisu:

TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA

  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać budyń z mąką i proszkiem,jednocześnie mieszając łopatką. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*.
    Następne upiec tak samo,dodając inne budynie.Ze wszystkich, po upieczeniu zdjąć papier i ostudzić.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA2. biszkopt w tortownicy na piłkę-Postąpić tak samo jak z poprzednimi biszkoptami lecz piec troszkę dłużej 25-30 min.w 175*.Po ostudzeniu przekroić na dwa krążki.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA3. piłka-Miseczkę 17 cm. zafoliować. Spodni krążek biszkoptowy, zmniejszyć o trójkącik i włożyć do miseczki. W górnym krążku wyciąć koło 17 cm. Biszkopt w miseczce nasączyć rozcieńczonym i ostudzonym dżemem.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA4. Biszkopt ciemny włożyć do blaszki 30x40 z zabezpieczonymi wyżej bokami.Nasączyć częścią dżemu.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA5. krem jagodowy- Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem, serkiem, jogurtem i następnie z frużeliną. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt w blaszce i trochę do miseczki na piłkę i rozsmarować.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA6. Przykryć biszkoptem krówkowym,odwracając dołem do góry. Będzie łatwiej nasączyć i posmarować kremem.Nasączyć częścią dżemu.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA7. krem stracciatello-Postąpić jak z poprzednim kremem z tym że czekoladę wmieszać już łopatką po dodanej żelatynie. Wyłożyć na biszkopt w blaszce, trochę do miseczki i rozsmarować.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA8. Przykryć biszkoptem malinowym, też dołem do góry i nasączyć.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA9. krem czekoladowy-Tutaj wcześniej rozpuścić czekolady ze śmietanką nad parą. Ostudzić i schłodzić, przynajmniej z pół godz. w lodówce, można i całą noc.Najpierw śmietankę czekoladową ubić potem dodać resztę składników jak w poprzednich kremach.Wyłożyć na biszkopt różowy, trochę do miseczki i rozsmarować.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA10. Przykryć ostatnim biszkoptem waniliowym i schłodzić w lodówce całą noc. Tutaj nie nasączamy, bo to będzie spód tortu.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA11. Do miseczki włożyć przygotowany krążek, zafoliować i schłodzić kilka godzin w lodówce. Potem obrócić na podkładkę do tortów. Zdjąć miseczkę i folię.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA12. tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko skondensowane potem dosypując w proszku. Małą częścią kremu posmarować piłkę i schłodzić.Reszta kremu będzie potrzebna na duży tort.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA13. dekoracje-Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne. Podzielić na porcje, zafarbować i przechowywać w woreczku foliowym.
    Pomarańczową masę rozwałkować i pokryć piłkę. Gładzić rozciągając masę, potem obciąć wokół piłki nadmiar masy.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA14. Poklepać tarką,upodobniając do skóry.
    Zaznaczyć rowki na paski.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA15. Z czarnej masy wyciąć cienkie paski i przykleić w rowki. Zrobić napis i przykleić odrobiną wody.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA16. Duży tort przykryć paterą i obrócić "do góry nogami". Zdjąć blaszkę i papier. Boki tortu wyrównać.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA17. Cały tort posmarować resztą kremu maślanego i schłodzić.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA18. Białą masę rozwałkować i wyciąć wzór koszulki.
    Z czerwonej masy, zrobić plisy przy szyi i rękawach na koszulce. Zrobić napis, pozłocić i przykleić odrobinką wody.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA19. Białą masę za pomocą kakao zafarbować na brązowo.Zrobić po dwa wałki białej i brązowej masy i złączyć. Skręcać i na desce wałkować wałek, przekładać na pół, skręcać itd. Kilka razy to powtarzać aż do uzyskania masy w cieniach.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA20. Masę wałkować i powycinać deseczki.Na deseczkach zaznaczyć linie słoi.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA21. Deseczki ułożyć schodkowo o wymiarach góry tortu.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA22. Z reszty pomarańczowej zrobić kółeczka, wyciskając w macie silikonowej.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA23. Na dużym torcie, poukładać parkiet z przygotowanych deseczek.Pod piłkę w tort wcisnąć kilka obciętych plastikowych rurek od napoi.Miejsce na piłkę posmarować odrobiną kremem maślanym i ułożyć piłkę.Ułożyć przygotowaną koszulkę.Zrobić wgłębienie na statuetkę Koszykarza. Na dole poukładać przygotowane kółeczka pomarańczowe.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA24. Tort przechowywać w lodówce i kroić ostrym i ciepłym nożem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tort urodzinowykrem czekoladowykrem jagodowytort okolicznościowymasa z mleka w proszkubiszkopty budyniowetort imprezowykrem stracciatelloTORT NA 18 LATTORT DLA KOSZYKARZAtort piłka do koszykówki

Komentarze

Podobne przepisy

TORT NA DZIEŃ DZIECKA DLA PIŁKARZY

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT NA DZIEŃ DZIECKA DLA PIŁKARZY

Inspiracją do zrobienia tego tortu,...

image-1y5joxv

Dodane przez: Bożena1960

Tort z okazji 20 lat pracy

Torcik śmietankowy z serkiem Mascarpone...

TORT DLA JUBILATA

Dodane przez: Babcia Tereska

Tort dla jubilata

Tort na imprezę urodzinową dla...

TORT URODZINOWY DLA HYDRAULIKA

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY DLA HYDRAULIKA

Tort z biszkoptem, dwoma kremami....

Tort Dla Smakosza

Dodane przez: Justyna_JJ

Tort dla Smakosza

Przepyszny tort dla każdego łakomczuszka

image-0suwosj

Dodane przez: Bożena1960

Tort dla wnusia Sebusia

Tort śmietankowy z serkiem mascarpone...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE