TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Duży tort na imprezę urodzinową. Tort z biszkoptami budyniowymi i trzema różnymi kremami. Tort ozdobione dekoracjami z masy z mleka w proszku. Tort zrobiłam dla wnuka mojego brata.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • BISZKOPT: 4 X (30X40)
    -4 jajka
    -150 g. cukru
    -1 duży budyń na 3/4 l.tj.60 g.:
    (1/ czekoladowy, 2/ krówkowy, 3/malinowy, 4/waniliowy)
    -1 łyżka mąki tortowej
    -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    BISZKOPT w tortownicy 27 cm.:
    -4 jajka
    -150 g. cukru
    -1 duży budyń waniliowy na 3/4 l.tj.60 g.:
    -1 łyżka mąki tortowej
    -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    NASĄCZENIE:
    -400 g. dżemu brzoskwiniowego
    -ok. 0,5 l. przegotowanej gorącej wody

    KREM JAGODOWY:
    -500 ml.śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -400 g. jogurtu greckiego
    -150 ml.frużeliny jagodowej
    -70 g. cukru pudru
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wrzątku

    KREM STRACCIATELLO:
    -500 ml.śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -400 g. jogurtu greckiego
    -70 g. cukru pudru
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wrzątku
    -150 g. tartej gorzkiej czekolady

    KREM CZEKOLADOWY:
    -500 ml.śmietanki 30 %
    -200 g. mlecznej czekolady
    -250 g. serka mascarpone
    -400 g. jogurtu greckiego
    -50 g. cukru pudru
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wrzątku

    KREM MAŚLANY-tynk
    -400 g. masła
    -200 ml. mleka skondensowanego-słodzonego
    -200 g. mleka w proszku

    OZDOBY Z MLEKA W PROSZKU:
    -500 g. mleka w proszku
    -500 g. cukru pudru
    -ok.150-160 ml. mleka w płynie
    -barwniki jadalne (pomarańczowy, czerwony,złoty, czarny i kakao)

    STATUETKA:
    -gotowa Statuetka Odlewana Koszykarza
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty

Tort na 18 lat dla koszykarza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA 1. dekoracje-Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne. Podzielić na porcje, zafarbować i przechowywać w woreczku foliowym.
    Pomarańczową masę rozwałkować i pokryć piłkę. Gładzić rozciągając masę, potem obciąć wokół piłki nadmiar masy.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA 2. Tort przechowywać w lodówce i kroić ostrym i ciepłym nożem.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA 3. Na dużym torcie, poukładać parkiet z przygotowanych deseczek.Pod piłkę w tort wcisnąć kilka obciętych plastikowych rurek od napoi.Miejsce na piłkę posmarować odrobiną kremem maślanym i ułożyć piłkę.Ułożyć przygotowaną koszulkę.Zrobić wgłębienie na statuetkę Koszykarza. Na dole poukładać przygotowane kółeczka pomarańczowe.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA 4. Z reszty pomarańczowej zrobić kółeczka, wyciskając w macie silikonowej.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA 5. Deseczki ułożyć schodkowo o wymiarach góry tortu.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA 6. Masę wałkować i powycinać deseczki.Na deseczkach zaznaczyć linie słoi.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA 7. Białą masę za pomocą kakao zafarbować na brązowo.Zrobić po dwa wałki białej i brązowej masy i złączyć. Skręcać i na desce wałkować wałek, przekładać na pół, skręcać itd. Kilka razy to powtarzać aż do uzyskania masy w cieniach.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA 8. Białą masę rozwałkować i wyciąć wzór koszulki.
    Z czerwonej masy, zrobić plisy przy szyi i rękawach na koszulce. Zrobić napis, pozłocić i przykleić odrobinką wody.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA 9. Cały tort posmarować resztą kremu maślanego i schłodzić.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA 10. Duży tort przykryć paterą i obrócić "do góry nogami". Zdjąć blaszkę i papier. Boki tortu wyrównać.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA 11. Z czarnej masy wyciąć cienkie paski i przykleić w rowki. Zrobić napis i przykleić odrobiną wody.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA 12. Poklepać tarką,upodobniając do skóry.
    Zaznaczyć rowki na paski.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA 13. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać budyń z mąką i proszkiem,jednocześnie mieszając łopatką. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*.
    Następne upiec tak samo,dodając inne budynie.Ze wszystkich, po upieczeniu zdjąć papier i ostudzić.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA 14. tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko skondensowane potem dosypując w proszku. Małą częścią kremu posmarować piłkę i schłodzić.Reszta kremu będzie potrzebna na duży tort.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA 15. Do miseczki włożyć przygotowany krążek, zafoliować i schłodzić kilka godzin w lodówce. Potem obrócić na podkładkę do tortów. Zdjąć miseczkę i folię.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA 16. Przykryć ostatnim biszkoptem waniliowym i schłodzić w lodówce całą noc. Tutaj nie nasączamy, bo to będzie spód tortu.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA 17. krem czekoladowy-Tutaj wcześniej rozpuścić czekolady ze śmietanką nad parą. Ostudzić i schłodzić, przynajmniej z pół godz. w lodówce, można i całą noc.Najpierw śmietankę czekoladową ubić potem dodać resztę składników jak w poprzednich kremach.Wyłożyć na biszkopt różowy, trochę do miseczki i rozsmarować.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA 18. Przykryć biszkoptem malinowym, też dołem do góry i nasączyć.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA 19. krem stracciatello-Postąpić jak z poprzednim kremem z tym że czekoladę wmieszać już łopatką po dodanej żelatynie. Wyłożyć na biszkopt w blaszce, trochę do miseczki i rozsmarować.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA 20. Przykryć biszkoptem krówkowym,odwracając dołem do góry. Będzie łatwiej nasączyć i posmarować kremem.Nasączyć częścią dżemu.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA 21. krem jagodowy- Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem, serkiem, jogurtem i następnie z frużeliną. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt w blaszce i trochę do miseczki na piłkę i rozsmarować.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA 22. Biszkopt ciemny włożyć do blaszki 30x40 z zabezpieczonymi wyżej bokami.Nasączyć częścią dżemu.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA 23. piłka-Miseczkę 17 cm. zafoliować. Spodni krążek biszkoptowy, zmniejszyć o trójkącik i włożyć do miseczki. W górnym krążku wyciąć koło 17 cm. Biszkopt w miseczce nasączyć rozcieńczonym i ostudzonym dżemem.
  • TORT NA 18 LAT DLA KOSZYKARZA 24. biszkopt w tortownicy na piłkę-Postąpić tak samo jak z poprzednimi biszkoptami lecz piec troszkę dłużej 25-30 min.w 175*.Po ostudzeniu przekroić na dwa krążki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować