Duży tort na imprezę urodzinową. Tort z biszkoptami budyniowymi i trzema różnymi kremami. Tort ozdobione dekoracjami z masy z mleka w proszku. Tort zrobiłam dla wnuka mojego brata.
5 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
BISZKOPT: 4 X (30X40)
-4 jajka
-150 g. cukru
-1 duży budyń na 3/4 l.tj.60 g.:
(1/ czekoladowy, 2/ krówkowy, 3/malinowy, 4/waniliowy)
-1 łyżka mąki tortowej
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
BISZKOPT w tortownicy 27 cm.:
-4 jajka
-150 g. cukru
-1 duży budyń waniliowy na 3/4 l.tj.60 g.:
-1 łyżka mąki tortowej
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
NASĄCZENIE:
-400 g. dżemu brzoskwiniowego
-ok. 0,5 l. przegotowanej gorącej wody
KREM JAGODOWY:
-500 ml.śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-400 g. jogurtu greckiego
-150 ml.frużeliny jagodowej
-70 g. cukru pudru
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wrzątku
KREM STRACCIATELLO:
-500 ml.śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-400 g. jogurtu greckiego
-70 g. cukru pudru
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wrzątku
-150 g. tartej gorzkiej czekolady
KREM CZEKOLADOWY:
-500 ml.śmietanki 30 %
-200 g. mlecznej czekolady
-250 g. serka mascarpone
-400 g. jogurtu greckiego
-50 g. cukru pudru
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wrzątku
KREM MAŚLANY-tynk
-400 g. masła
-200 ml. mleka skondensowanego-słodzonego
-200 g. mleka w proszku
OZDOBY Z MLEKA W PROSZKU:
-500 g. mleka w proszku
-500 g. cukru pudru
-ok.150-160 ml. mleka w płynie
-barwniki jadalne (pomarańczowy, czerwony,złoty, czarny i kakao)
Tort na 18 lat dla koszykarza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.dekoracje-Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne. Podzielić na porcje, zafarbować i przechowywać w woreczku foliowym.
Pomarańczową masę rozwałkować i pokryć piłkę. Gładzić rozciągając masę, potem obciąć wokół piłki nadmiar masy.
2.Tort przechowywać w lodówce i kroić ostrym i ciepłym nożem.
3.Na dużym torcie, poukładać parkiet z przygotowanych deseczek.Pod piłkę w tort wcisnąć kilka obciętych plastikowych rurek od napoi.Miejsce na piłkę posmarować odrobiną kremem maślanym i ułożyć piłkę.Ułożyć przygotowaną koszulkę.Zrobić wgłębienie na statuetkę Koszykarza. Na dole poukładać przygotowane kółeczka pomarańczowe.
4.Z reszty pomarańczowej zrobić kółeczka, wyciskając w macie silikonowej.
5.Deseczki ułożyć schodkowo o wymiarach góry tortu.
6.Masę wałkować i powycinać deseczki.Na deseczkach zaznaczyć linie słoi.
7.Białą masę za pomocą kakao zafarbować na brązowo.Zrobić po dwa wałki białej i brązowej masy i złączyć. Skręcać i na desce wałkować wałek, przekładać na pół, skręcać itd. Kilka razy to powtarzać aż do uzyskania masy w cieniach.
8.Białą masę rozwałkować i wyciąć wzór koszulki.
Z czerwonej masy, zrobić plisy przy szyi i rękawach na koszulce. Zrobić napis, pozłocić i przykleić odrobinką wody.
9.Cały tort posmarować resztą kremu maślanego i schłodzić.
10.Duży tort przykryć paterą i obrócić "do góry nogami". Zdjąć blaszkę i papier. Boki tortu wyrównać.
11.Z czarnej masy wyciąć cienkie paski i przykleić w rowki. Zrobić napis i przykleić odrobiną wody.
12.Poklepać tarką,upodobniając do skóry.
Zaznaczyć rowki na paski.
13.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać budyń z mąką i proszkiem,jednocześnie mieszając łopatką. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*.
Następne upiec tak samo,dodając inne budynie.Ze wszystkich, po upieczeniu zdjąć papier i ostudzić.
14.tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko skondensowane potem dosypując w proszku. Małą częścią kremu posmarować piłkę i schłodzić.Reszta kremu będzie potrzebna na duży tort.
15.Do miseczki włożyć przygotowany krążek, zafoliować i schłodzić kilka godzin w lodówce. Potem obrócić na podkładkę do tortów. Zdjąć miseczkę i folię.
16.Przykryć ostatnim biszkoptem waniliowym i schłodzić w lodówce całą noc. Tutaj nie nasączamy, bo to będzie spód tortu.
17.krem czekoladowy-Tutaj wcześniej rozpuścić czekolady ze śmietanką nad parą. Ostudzić i schłodzić, przynajmniej z pół godz. w lodówce, można i całą noc.Najpierw śmietankę czekoladową ubić potem dodać resztę składników jak w poprzednich kremach.Wyłożyć na biszkopt różowy, trochę do miseczki i rozsmarować.
18.Przykryć biszkoptem malinowym, też dołem do góry i nasączyć.
19.krem stracciatello-Postąpić jak z poprzednim kremem z tym że czekoladę wmieszać już łopatką po dodanej żelatynie. Wyłożyć na biszkopt w blaszce, trochę do miseczki i rozsmarować.
20.Przykryć biszkoptem krówkowym,odwracając dołem do góry. Będzie łatwiej nasączyć i posmarować kremem.Nasączyć częścią dżemu.
21.krem jagodowy- Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem, serkiem, jogurtem i następnie z frużeliną. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt w blaszce i trochę do miseczki na piłkę i rozsmarować.
22.Biszkopt ciemny włożyć do blaszki 30x40 z zabezpieczonymi wyżej bokami.Nasączyć częścią dżemu.
23.piłka-Miseczkę 17 cm. zafoliować. Spodni krążek biszkoptowy, zmniejszyć o trójkącik i włożyć do miseczki. W górnym krążku wyciąć koło 17 cm. Biszkopt w miseczce nasączyć rozcieńczonym i ostudzonym dżemem.
24.biszkopt w tortownicy na piłkę-Postąpić tak samo jak z poprzednimi biszkoptami lecz piec troszkę dłużej 25-30 min.w 175*.Po ostudzeniu przekroić na dwa krążki.
Komentarze