TORT NA 18 LAT- II wersja

0 (0 ocen)

  • 10 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Poprzedni tort: /przepis/tort-na-18-lat-dla-koszykarza
zrobiłam na imprezę rodzinną, ten na młodzieżową. Dekorację trochę zmieniłam.

  • 10 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • BISZKOPT: 4 x (30x40)
    -4 jajka
    -150 g. cukru
    -1 duży budyń na 3/4 l.tj.60 g.:
    (1/ czekoladowy, 2/ krówkowy, 3/malinowy, 4/waniliowy)
    -1 łyżka mąki tortowej
    -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    NASĄCZENIE:
    -400 g. dżemu brzoskwiniowego
    -ok. 0,5 l. przegotowanej gorącej wody

    KREM JAGODOWY:
    -500 ml.śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -400 g. jogurtu greckiego
    -150 ml.frużeliny jagodowej
    -70 g. cukru pudru
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wrzątku

    KREM STRACCIATELLO:
    -500 ml.śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -400 g. jogurtu greckiego
    -70 g. cukru pudru
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wrzątku
    -100 g. tartej gorzkiej czekolady

    KREM CZEKOLADOWY:
    -500 ml.śmietanki 30 %
    -200 g. mlecznej czekolady
    -250 g. serka mascarpone
    -400 g. jogurtu greckiego
    -50 g. cukru pudru
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wrzątku

    KREM MAŚLANY-tynk
    -500 g. masła
    -300 ml. mleka skondensowanego-słodzonego
    -300 g. mleka w proszku
    -barwnik zielony do rozetek

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    -500 g. polewy białej do dekoracji w pastylkach
    -200 ml.śmietanki 30 %
    -barwnik pomarańczowy,jadalny

    WKŁADKA POD PIŁKĘ:
    -200 g.mlecznej czekolady
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -100 g. herbatników

    OZDOBY Z MLEKA W PROSZKU:
    -500 g. mleka w proszku
    -500 g. cukru pudru
    -ok.150-160 ml. mleka w płynie
    -barwniki jadalne (pomarańczowy, czerwony,zielony,złoty, czarny i kakao)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty

Tort na 18 lat- ii wersja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT NA 18 LAT- II wersja 1. polewa- Polewę rozpuścić wraz se śmietanką nad parą. Potem zafarbować na pomarańczowo. Jeśli mamy barwnik w proszku to mieszamy go z odrobiną śmietanki nie wody. Studzimy, często mieszając. Oblewamy najpierw boki, za pomocą rożka papierowego lub butelki z dzióbkiem. Poprawiamy szpatułka.
  • TORT NA 18 LAT- II wersja 2. Pod piłkę w tort wcisnąć z 3 obcięte plastikowe rurki od napoi.Miejsce na piłkę posmarować odrobiną kremem maślanym i ułożyć piłkę.Ułożyć przygotowaną koszulkę.Z zielonej masy maślanej zrobić rozetki tylką z dziurkami,wokół dołu torty, będzie to trawa. Ułożyć resztę dekoracji. Tort przechowywać w lodówce. Lecz przed krojeniem, dobrze jak jest szybciej wyjęty z lodówki. Będzie łatwiej kroić, masa troszkę zmięknie. Kroić ciepłym i ostrym nożem.
  • TORT NA 18 LAT- II wersja 3. Na torcie, poukładać parkiet z przygotowanych deseczek.
  • TORT NA 18 LAT- II wersja 4. Z pozostałej masy zrobić inne ozdoby.
  • TORT NA 18 LAT- II wersja 5. Białą masę rozwałkować i wyciąć wzór koszulki.
    Z czerwonej masy, zrobić plisy przy szyi i rękawach na koszulce. Zrobić napis, pozłocić i przykleić odrobinką wody. Na piłce przykleić czarne paski i napis.
  • TORT NA 18 LAT- II wersja 6. Część pomarańczowej masy rozwałkować i pokryć piłkę. Gładzić rozciągając masę, potem obciąć wokół piłki nadmiar masy.Poklepać tarką,upodobniając do skóry. Zaznaczyć rowki na paski.
  • TORT NA 18 LAT- II wersja 7. Masę wałkować i powycinać deseczki.Na deseczkach zaznaczyć linie słoi.
  • TORT NA 18 LAT- II wersja 8. Część białej masy zafarbować na brązowo, dodając kakao.Zrobić po dwa wałki białej i brązowej masy i złączyć. Skręcać i na desce wałkować wałek, przekładać na pół, skręcać itd. Kilka razy to powtarzać aż do uzyskania masy w cieniach.
  • TORT NA 18 LAT- II wersja 9. dekoracje-Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne. Podzielić na porcje, zafarbować i przechowywać w woreczku foliowym.
  • TORT NA 18 LAT- II wersja 10. środek piłki-Czekolady rozpuścić nad parą, dodać rozkruszone herbatniki i wymieszać. Przelać do okrągłego zafoliowanego naczynia.(tutaj pokrywka szklana).Odstawić do zastygnięcia.
  • TORT NA 18 LAT- II wersja 11. Resztę polewy rozprowadzamy na górze tortu.
  • TORT NA 18 LAT- II wersja 12. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać budyń z mąką i proszkiem,jednocześnie mieszając łopatką. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*.
    Następne upiec tak samo,dodając inne budynie.Ze wszystkich, po upieczeniu zdjąć papier i ostudzić.
  • TORT NA 18 LAT- II wersja 13. tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko skondensowane potem dosypując w proszku.Cały tort posmarować kremem i schłodzić. Trochę kremu zostawić i zafarbować potem na zielono, będzie na rozetki.
  • TORT NA 18 LAT- II wersja 14. Tort przykryć paterą i obrócić "do góry nogami". Zdjąć blaszkę i papier. Boki tortu wyrównać.
  • TORT NA 18 LAT- II wersja 15. Przykryć ostatnim biszkoptem waniliowym i schłodzić w lodówce całą noc. Tutaj nie nasączamy, bo to będzie spód tortu.
  • TORT NA 18 LAT- II wersja 16. krem czekoladowy-Tutaj wcześniej rozpuścić czekolady ze śmietanką nad parą. Ostudzić i schłodzić, przynajmniej z pół godz. w lodówce, można i całą noc.Najpierw śmietankę czekoladową ubić potem dodać resztę składników jak w poprzednich kremach.Wyłożyć na biszkopt różowy i rozsmarować.
  • TORT NA 18 LAT- II wersja 17. Przykryć biszkoptem malinowym, też dołem do góry i nasączyć resztą dżemu.
  • TORT NA 18 LAT- II wersja 18. krem stracciatello-Postąpić jak z poprzednim kremem z tym że czekoladę wmieszać już łopatką po dodanej żelatynie. Wyłożyć na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
  • TORT NA 18 LAT- II wersja 19. Przykryć biszkoptem krówkowym,odwracając dołem do góry. Będzie łatwiej nasączyć i posmarować kremem.Nasączyć częścią dżemu.
  • TORT NA 18 LAT- II wersja 20. krem jagodowy- Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem, serkiem, jogurtem i następnie z frużeliną. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
  • TORT NA 18 LAT- II wersja 21. Biszkopt ciemny włożyć do blaszki 30x40 z zabezpieczonymi wyżej bokami.Nasączyć częścią rozrzedzonego dżemu z przegotowaną ciepłą wodą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mleko Czekolada
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-30% na wszystko
-30% na wszystko
Rabat -30% na cały asortyment,... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO30
Zobacz
+
-30% na wszystko
Online

Rabat -30% na cały asortyment, również produkty przecenione. Kupuj na www.gap.pl. Szczegóły na stronie.  

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 239 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 167,30 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO30
Zobacz
-30% przy zakupie min. 2 sztuk
-30% przy zakupie min. 2 sztuk
Rabat 30% przy zakupie min. 2... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-30% przy zakupie min. 2 sztuk
Online
Stacjonarnie

Rabat 30% przy zakupie min. 2 sztuk (z wyłączeniem kolekcji Pure Vibrance). Oferta dostępna w salonach stacjonarnych i na eolsen.pl. Szczegóły u Partnera.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
do -30%
do -30%
Rabat do -30% na wybrane produ... więcej»
Kod rabatowy:YAY
Zobacz
+
do -30%
Online

Rabat do -30% na wybrane produkty przy zakupie min 2 sztuk. Szczegóły i oferta dostępne na www.answear.com.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:YAY
Zobacz
20% rabatu na kosmetyki Clarena
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Rabat na cały asortyment dostę... więcej»
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
+
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Online
Stacjonarnie

Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
-20% wybrany asortyment
-20% wybrany asortyment
20% zniżki na asortyment znajd... więcej»
Kod rabatowy:crazy24
Zobacz
+
-20% wybrany asortyment
Online

20% zniżki na asortyment znajdujący się z w zakładce Szaleństwo Zakupów na www.sleeplessinwarsaw.com. Szczegóły na stronie. 

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:crazy24
Zobacz
Do -70% na wybraną ofertę
Do -70% na wybraną ofertę
Rabat do 70% na wybraną ofertę... więcej»
Kod rabatowy:SZZ2024
Zobacz
+
Do -70% na wybraną ofertę
Online

Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie. 

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZZ2024
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować