TORT NA 18 LAT- II wersja

  • wyświetlono: 491 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Poprzedni tort: /przepis/tort-na-18-lat-dla-koszykarza zrobiłam na imprezę rodzinną, ten na młodzieżową. Dekorację trochę zmieniłam.

Babcia Tereska
  • 40 porcje
  • 600min
  • Trudny

Składniki

BISZKOPT: 4 x (30x40)
-4 jajka
-150 g. cukru
-1 duży budyń na 3/4 l.tj.60 g.:
(1/ czekoladowy, 2/ krówkowy, 3/malinowy, 4/waniliowy)
-1 łyżka mąki tortowej
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

NASĄCZENIE:
-400 g. dżemu brzoskwiniowego
-ok. 0,5 l. przegotowanej gorącej wody

KREM JAGODOWY:
-500 ml.śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-400 g. jogurtu greckiego
-150 ml.frużeliny jagodowej
-70 g. cukru pudru
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wrzątku

KREM STRACCIATELLO:
-500 ml.śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-400 g. jogurtu greckiego
-70 g. cukru pudru
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wrzątku
-100 g. tartej gorzkiej czekolady

KREM CZEKOLADOWY:
-500 ml.śmietanki 30 %
-200 g. mlecznej czekolady
-250 g. serka mascarpone
-400 g. jogurtu greckiego
-50 g. cukru pudru
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wrzątku

KREM MAŚLANY-tynk
-500 g. masła
-300 ml. mleka skondensowanego-słodzonego
-300 g. mleka w proszku
-barwnik zielony do rozetek

POLEWA CZEKOLADOWA:
-500 g. polewy białej do dekoracji w pastylkach
-200 ml.śmietanki 30 %
-barwnik pomarańczowy,jadalny

WKŁADKA POD PIŁKĘ:
-200 g.mlecznej czekolady
-100 g. gorzkiej czekolady
-100 g. herbatników

OZDOBY Z MLEKA W PROSZKU:
-500 g. mleka w proszku
-500 g. cukru pudru
-ok.150-160 ml. mleka w płynie
-barwniki jadalne (pomarańczowy, czerwony,zielony,złoty, czarny i kakao)

Sposób przygotowania przepisu:

TORT NA 18 LAT- II wersja

  • TORT NA 18 LAT- II wersja1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać budyń z mąką i proszkiem,jednocześnie mieszając łopatką. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*.
    Następne upiec tak samo,dodając inne budynie.Ze wszystkich, po upieczeniu zdjąć papier i ostudzić.
  • TORT NA 18 LAT- II wersja2. Biszkopt ciemny włożyć do blaszki 30x40 z zabezpieczonymi wyżej bokami.Nasączyć częścią rozrzedzonego dżemu z przegotowaną ciepłą wodą.
  • TORT NA 18 LAT- II wersja3. krem jagodowy- Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem, serkiem, jogurtem i następnie z frużeliną. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
  • TORT NA 18 LAT- II wersja4. Przykryć biszkoptem krówkowym,odwracając dołem do góry. Będzie łatwiej nasączyć i posmarować kremem.Nasączyć częścią dżemu.
  • TORT NA 18 LAT- II wersja5. krem stracciatello-Postąpić jak z poprzednim kremem z tym że czekoladę wmieszać już łopatką po dodanej żelatynie. Wyłożyć na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
  • TORT NA 18 LAT- II wersja6. Przykryć biszkoptem malinowym, też dołem do góry i nasączyć resztą dżemu.
  • TORT NA 18 LAT- II wersja7. krem czekoladowy-Tutaj wcześniej rozpuścić czekolady ze śmietanką nad parą. Ostudzić i schłodzić, przynajmniej z pół godz. w lodówce, można i całą noc.Najpierw śmietankę czekoladową ubić potem dodać resztę składników jak w poprzednich kremach.Wyłożyć na biszkopt różowy i rozsmarować.
  • TORT NA 18 LAT- II wersja8. Przykryć ostatnim biszkoptem waniliowym i schłodzić w lodówce całą noc. Tutaj nie nasączamy, bo to będzie spód tortu.
  • TORT NA 18 LAT- II wersja9. Tort przykryć paterą i obrócić "do góry nogami". Zdjąć blaszkę i papier. Boki tortu wyrównać.
  • TORT NA 18 LAT- II wersja10. tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko skondensowane potem dosypując w proszku.Cały tort posmarować kremem i schłodzić. Trochę kremu zostawić i zafarbować potem na zielono, będzie na rozetki.
  • TORT NA 18 LAT- II wersja11. polewa- Polewę rozpuścić wraz se śmietanką nad parą. Potem zafarbować na pomarańczowo. Jeśli mamy barwnik w proszku to mieszamy go z odrobiną śmietanki nie wody. Studzimy, często mieszając. Oblewamy najpierw boki, za pomocą rożka papierowego lub butelki z dzióbkiem. Poprawiamy szpatułka.
  • TORT NA 18 LAT- II wersja12. Resztę polewy rozprowadzamy na górze tortu.
  • TORT NA 18 LAT- II wersja13. środek piłki-Czekolady rozpuścić nad parą, dodać rozkruszone herbatniki i wymieszać. Przelać do okrągłego zafoliowanego naczynia.(tutaj pokrywka szklana).Odstawić do zastygnięcia.
  • TORT NA 18 LAT- II wersja14. dekoracje-Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne. Podzielić na porcje, zafarbować i przechowywać w woreczku foliowym.
  • TORT NA 18 LAT- II wersja15. Część białej masy zafarbować na brązowo, dodając kakao.Zrobić po dwa wałki białej i brązowej masy i złączyć. Skręcać i na desce wałkować wałek, przekładać na pół, skręcać itd. Kilka razy to powtarzać aż do uzyskania masy w cieniach.
  • TORT NA 18 LAT- II wersja16. Masę wałkować i powycinać deseczki.Na deseczkach zaznaczyć linie słoi.
  • TORT NA 18 LAT- II wersja17. Część pomarańczowej masy rozwałkować i pokryć piłkę. Gładzić rozciągając masę, potem obciąć wokół piłki nadmiar masy.Poklepać tarką,upodobniając do skóry. Zaznaczyć rowki na paski.
  • TORT NA 18 LAT- II wersja18. Białą masę rozwałkować i wyciąć wzór koszulki.
    Z czerwonej masy, zrobić plisy przy szyi i rękawach na koszulce. Zrobić napis, pozłocić i przykleić odrobinką wody. Na piłce przykleić czarne paski i napis.
  • TORT NA 18 LAT- II wersja19. Z pozostałej masy zrobić inne ozdoby.
  • TORT NA 18 LAT- II wersja20. Na torcie, poukładać parkiet z przygotowanych deseczek.
  • TORT NA 18 LAT- II wersja21. Pod piłkę w tort wcisnąć z 3 obcięte plastikowe rurki od napoi.Miejsce na piłkę posmarować odrobiną kremem maślanym i ułożyć piłkę.Ułożyć przygotowaną koszulkę.Z zielonej masy maślanej zrobić rozetki tylką z dziurkami,wokół dołu torty, będzie to trawa. Ułożyć resztę dekoracji. Tort przechowywać w lodówce. Lecz przed krojeniem, dobrze jak jest szybciej wyjęty z lodówki. Będzie łatwiej kroić, masa troszkę zmięknie. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

polewa czekoladowatort urodzinowykrem czekoladowykrem jagodowymasa z mleka w proszkubiszkopty budyniowekrem stracciatelloTORT DLA KOSZYKARZATORT NA 18 LAT- II wersja

Komentarze

Podobne przepisy

bukiet

Dodane przez: Kasja1986

Tort bukiet róż II - kajmakowo-orzechowy

Karmelowo-orzechowy tort z marcepanową...

TORT NA ROCZEK "KRECIK"

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT NA ROCZEK "KRECIK"

Tort dla dziecka na urodziny. Tort...

BISZKOPTY NA TORTY

Dodane przez: Babcia Tereska

BISZKOPTY NA TORTY

Mój zbiór przepisów na biszkopty...

Piernikowy styropian na orzechowym cieście -wersja lżejsza

Dodane przez: monikaT83

Piernikowy styropian na orzechowym cieście...

To moja wersja klasycznego ciasta....

tort

Dodane przez: bieniaszka

Tort na każdą okazję

Pyszny tort, który sprawdzi się...

image-0tbin7f

Dodane przez: Bożena1960

Tort na 14 urodziny.

Tort czekoladowy ,środek śmietankowo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE