krem stracciatella:
-330 ml. śmietanki 30 %
-100 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-250 g. jogurtu greckiego
-250 g. serka mascarpone
-100 g. gorzkiej czekolady
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
krem z brzoskwiniami:
-330 ml. śmietanki 30 %
-50 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-250 g. jogurtu greckiego
-250 g. serka mascarpone
-brzoskwinie z puszki
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
Tort urodzinowy na 70 lat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Białka ubić ze szczyptą soli,potem cukrem.Dodawać po żółtku i ubijać.Przesiewać do jajek, budyń z mąką i proszkiem.Mieszać już łopatką, ale delikatnie.Wylać do blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 175* ok.20-25 min. Następne upiec tak samo.
2.W blaszce ułożyć biszkopt jasny, zabezpieczając wyżej boki.Nasączyć sokiem z brzoskwiń.
3.krem stracciatella-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami jogurt ,serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Wyłożyć na biszkopt w blaszce.
4.Przykryć biszkoptem różowym i nasączyć sokiem z brzoskwiń.
5.krem z brzoskwiniami-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Brzoskwinie odsączyć z soku i pokroić w kostkę.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami jogurt ,serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać pokrojone brzoskwinie i szybko wymieszać.Wyłożyć na biszkopt w blaszce.
6.Przykryć ciemnym biszkoptem i schłodzić parę godzin w lodówce.
7.Po schłodzeniu, przykryć paterą i obrócić ''do góry nogami''.
8.obłożenie-Krem śmietankowy zmiksować ze śmietanką, potem serkiem. Posmarować cały tort. Drugi krem czekoladowy, zrobić tak samo jak śmietankowy. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i zrobić rozetki wokół tortu.
9.dekoracje-Polewę w pastylkach, przesypać do małego garnka i rozpuścić nad parą. Maczać plastikowe łyżeczki, tylko brzuszki.Odkładać do zastygnięcia.Jak zastygną to powtórzyć maczanie.
10.Delikatnie odkleić płatki.
11.Resztą polewy zrobić większy kleks i układać po pięć płatków, tworząc kwiatek.W środek włożyć kolorowy cukierek. Odłożyć do zastygnięcia. Polewą zrobić też napis 70-lat.
Komentarze