TORT URODZINOWY NA 70 LAT

4.5 (150 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort prostokątny z trzema biszkoptami budyniowymi. Tort okazjonalny na urodziny. Tort zrobiłam dla koleżanki, w prezencie na urodziny.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • biszkopt 1:
    -4 jajka
    -1/2 szklanki cukru
    -1 budyń waniliowy
    -1 łyżka mąki
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    biszkopt 2:
    -4 jajka
    -1/2 szklanki cukru
    -1 budyń wiśniowy
    -1 łyżka mąki
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    biszkopt 1:
    -4 jajka
    -1/2 szklanki cukru
    -1 budyń czekoladowy
    -1 łyżka mąki
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -sok z brzoskwiń

    krem stracciatella:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -250 g. jogurtu greckiego
    -250 g. serka mascarpone
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    krem z brzoskwiniami:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -250 g. jogurtu greckiego
    -250 g. serka mascarpone
    -brzoskwinie z puszki
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    obłożenie:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -1 krem śmietankowy
    -125 g. serka mascarpone

    rozetki:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -1 krem czekoladowy
    -125 g. serka mascarpone

    ozdoby czekoladowe:
    -1 polewa deserowa HELIO
    -kilka kolorowych cukierków
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort z kremem

Tort urodzinowy na 70 lat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT URODZINOWY NA 70 LAT 1. biszkopt- Białka ubić ze szczyptą soli,potem cukrem.Dodawać po żółtku i ubijać.Przesiewać do jajek, budyń z mąką i proszkiem.Mieszać już łopatką, ale delikatnie.Wylać do blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w 175* ok.20-25 min. Następne upiec tak samo.
  • TORT URODZINOWY NA 70 LAT 2. W blaszce ułożyć biszkopt jasny, zabezpieczając wyżej boki.Nasączyć sokiem z brzoskwiń.
  • TORT URODZINOWY NA 70 LAT 3. krem stracciatella-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami jogurt ,serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Wyłożyć na biszkopt w blaszce.
  • TORT URODZINOWY NA 70 LAT 4. Przykryć biszkoptem różowym i nasączyć sokiem z brzoskwiń.
  • TORT URODZINOWY NA 70 LAT 5. krem z brzoskwiniami-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Brzoskwinie odsączyć z soku i pokroić w kostkę.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami jogurt ,serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać pokrojone brzoskwinie i szybko wymieszać.Wyłożyć na biszkopt w blaszce.
  • TORT URODZINOWY NA 70 LAT 6. Przykryć ciemnym biszkoptem i schłodzić parę godzin w lodówce.
  • TORT URODZINOWY NA 70 LAT 7. Po schłodzeniu, przykryć paterą i obrócić ''do góry nogami''.
  • TORT URODZINOWY NA 70 LAT 8. obłożenie-Krem śmietankowy zmiksować ze śmietanką, potem serkiem. Posmarować cały tort. Drugi krem czekoladowy, zrobić tak samo jak śmietankowy. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i zrobić rozetki wokół tortu.
  • TORT URODZINOWY NA 70 LAT 9. dekoracje-Polewę w pastylkach, przesypać do małego garnka i rozpuścić nad parą. Maczać plastikowe łyżeczki, tylko brzuszki.Odkładać do zastygnięcia.Jak zastygną to powtórzyć maczanie.
  • TORT URODZINOWY NA 70 LAT 10. Delikatnie odkleić płatki.
  • TORT URODZINOWY NA 70 LAT 11. Resztą polewy zrobić większy kleks i układać po pięć płatków, tworząc kwiatek.W środek włożyć kolorowy cukierek. Odłożyć do zastygnięcia. Polewą zrobić też napis 70-lat.
  • TORT URODZINOWY NA 70 LAT 12. Udekorować tort.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować