Tort kulkowy z kajmakiem i nalewką wiśniową

5 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Smakuje znakomicie i jest bardzo aromatyczny.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki biszkoptu:
    8 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    8 łyżek mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki masy:
    1,5 kostki masła
    2 szklanki masy kajmakowej
    Łyżeczka kakao
    20-30 ml nalewki wiśniowej

    Ponadto:
    2 szklanki kuleczek czekoladowych
    Pół szklanki mocnej kawy
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort kulkowy z kajmakiem i nalewką wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj biszkopt. Jaja ubij na puszystą masę z cukrem. Następnie wsyp cukier i ubija, aż do rozpuszczenia. Na końcu wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia z kakao. Wymieszaj dokładnie, ale delikatnie łyżką. Masę podziel na 3 części. Każdą piecz w tortownicy (o średnicy około 29 cm) w temperaturze 160 stopni. Przez około 15-20 minut.
  • 2. Przygotuj masę. Miękkie masło utrzyj dodając porcjami masę kajmakową, nalewkę i kakao
  • 3. Biszkopty nasącz kawą, przełóż masą. Posmaruj masą także wierzch i boki tortu. Dodatkowo boki udekoruj kuleczkami. Schłodź w lodówce na co najmniej kilka godzin. Udekoruj wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować