Tort słonecznikowy z kajmakiem

4.46 (149 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dla wszystkich fanów słodkości polecam ten słonecznikowy tort. Chrupkość słonecznika przełamują smak śmietanki z kajmakiem. Czekoladowy biszkopt jest dopełnieniem całości. Znakomicie smakuje delikatnie zmrożony!

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    125 g margaryny
    60 g gorzkiej czekolady 85%
    2 łyżki kakao
    2 jajka
    0,5 szklanki białego cukru
    2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    0,5 szklanki gęstej śmietany 18%

    Chrupiący słonecznik:
    200 g łuskanego słonecznika
    70 g margaryny lub masła
    3 łyżki mleka
    5 łyżek cukru
    Krem śmietanowo kajmakowy:
    500 ml śmietany 36%
    250 g serka mascarpone
    400 g masy kajmakowej
    2 łyżki cukru pudru
    2 czubate łyżki masy kajmakowej
    Dodatkowo:
    2 łyżki masy kajmakowej
    40 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.46 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Torty Desery

Tort słonecznikowy z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    W garnuszku rozpuszczamy margarynę oraz gorzką czekoladę. Gdy całość się połączy wsypujemy kakao, zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy. Masę odstawiamy do przestygnięcia. Suche produkty przesiewamy przez sitko – mąkę, sodę i proszek do pieczenia. W misce ubijamy na puszystą masę jajka z dodatkiem cukru. Wlewamy masę czekoladową oraz partiami wsypujemy suche produkty. Cały czas miksujemy na wolnych obrotach. Na końcu dodajemy gęstą śmietanę. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o wymiarach 24cm. Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 30 minut. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na 2 blaty.
    Chrupiący słonecznik:
    W garnku podgrzewamy margarynę łuskany słonecznik i cukier. Cały czas mieszamy aby masa się nie przypaliła. Gdy składniki się połączą masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch wygładzamy na gładko. Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Pieczemy przez 15 minut (do zarumienienia). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Gdy słonecznik ostygnie całkowicie łamiemy go na małe kawałki.
    Krem kajmakowo śmietankowy:
    Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy serek mascarpone i masę kajmakową. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
    Złożenia ciasta:
    Na dnie tortownicy układamy jeden biszkopt. Smarujemy go 2 łyżkami masy kajmakowej. Następnie rozsypujemy połowę łuskanego słonecznika. Kolejno wykładamy 1/3 kremu, drugi biszkopt, kolejną część kremu, resztę słonecznika i ostatnią warstwę kremu. Wierzch ciasta dekorujemy startą gorzką czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonecznik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować