Tort z Michałkami i pianką wiśniową

  • wyświetlono: 264 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Tort przełożony kremem z białymi cukierkami michałkami, którego smak przełamałam kwaśną pianką z wiśni. Pyszne połączenie słodyczy z orzeźwiającym smakiem owoców. A wszystko to pomiędzy puszystym, waniliowym biszkoptem budyniowym. Z tym tortem świętowaliśmy urodziny syna :)

Mniam1
  • 25 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

BISZKOPT:

5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 szczypta soli

PIANKA WIŚNIOWA:

450 g wiśni mrożonych lub świeżych
2 łyżki cukru
1/2 szklanki wody
1 opakowanie galaretki wiśniowej

KREM MICHAŁKOWY:

250 g serka mascarpone
1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
250 g cukierków białych Michałków
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki zimnej wody

OZDOBY:

bita śmietana
cukierki
orzeszki
wiśnie
dekoracje cukiernicze

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tort z Michałkami i pianką wiśniową

  • 1. Składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową.
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ustawić mikser na najwyższych obrotach i wsypywać porcjami cukier. Kiedy się rozpuści, na wolniejszych obrotach, dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać przesianą mąkę z budyniem i za pomocą łopatki połączyć z masą. Wylać biszkopt do okrągłej formy o średnicy 23 cm z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30 min. Po tym czasie wyjąć biszkopt z piekarnika i upuścić w formie z wysokości 50 cm. Ostudzony przekroić na cztery blaty. Najlepiej zrobić to następnego dnia, wtedy najlepiej się kroi. Biszkopt skropić naparem z herbaty i cytryny.
  • Zmiksowane wiśnie2. Wiśnie pozbawione pestek, wsypać do garnuszka, zasypać cukrem i podgrzewać na małym ogniu. Kiedy zaczną się gotować i puszczą dużo soku, wlać wodę. Po zagotowaniu wsypać galaretkę, zdjąć z ognia i mieszać, aż całkiem się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Wystudzone wiśnie zmiksować blenderem. W trakcie miksowania owoce się spienią i dzięki temu powstanie puszysty mus.
  • rozpuszczanie cukierków3. Krem z Michałkami. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na ok 10 min. Cukierki posiekać nożem i wsypać do garnuszka. Zalać 1 szklanką śmietanki kremówki. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukierki całkiem się rozpuszczą. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Po rozpuszczeniu odstawić do przestudzenia, kontrolując gęstość kremu. Pozostałą, dobrze schłodzoną kremówkę (1/2 szklanki) ubić i wmieszać delikatnie z rozpuszczonymi cukierkami.
  • przekładanie kremem4. Krem michałkowy podzielić na 3 części, przy czym trzecia część jest nieco mniejsza do obłożenia boków tortu. Piankę wiśniową dzielimy na dwie porcje i przekładamy naprzemiennie blaty biszkoptu. Najlepiej w rancie, albo w formie, gdzie piekł się biszkopt. Odstawić tort do lodówki, a po stężeniu usunąć rant. Masę do obłożenia boków najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, wtedy tak szybko nie stężeje. Udekorować wierzch według uznania. Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latogalaretkaurodzinyna słodkodla dzieciWiśnieMichałkicukierkimascarponekrem śmietankowytort urodzinowyciasta z owocamiciasta z wisniamiciasta z krememkrem cukierkowypomysł na tort
 

Komentarze

Podobne przepisy

tort z dripem

Dodane przez: klementynka

tort czekoladowo-wiśniowy z dripem

Okazja do zrobienia tego tortu...

Z cukierkami ,,michałkami''

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto z cukierkami ,,michałkami''

Pyszne ciasto o bardzo dobrych...

Sernik Michałkowy.

Dodane przez: Słodko Słodka

Sernik z Michałkami

Sernik dla Mojego Męża Michała:-)Jeśli...

Ciasto kruche z malinami i pianką budyniową

Dodane przez: BARB

Ciasto kruche z malinami i pianką budyniową

Tym razem padło na maliny, które...

Sernik z wiórkami

Dodane przez: mmm1243

Sernik z pianką i wiórkami

Puszysty i niesamowicie delikatny...

jablecznik z pianka i migdalami

Dodane przez: klementynka

jabłecznik z pianką i migdałami

To ciasto rozpływa się w ustach....