Tort z Michałkami i pianką wiśniową

2 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort przełożony kremem z białymi cukierkami michałkami, którego smak przełamałam kwaśną pianką z wiśni. Pyszne połączenie słodyczy z orzeźwiającym smakiem owoców. A wszystko to pomiędzy puszystym, waniliowym biszkoptem budyniowym. Z tym tortem świętowaliśmy urodziny syna :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:

    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    1 szczypta soli

    PIANKA WIŚNIOWA:

    450 g wiśni mrożonych lub świeżych
    2 łyżki cukru
    1/2 szklanki wody
    1 opakowanie galaretki wiśniowej

    KREM MICHAŁKOWY:

    250 g serka mascarpone
    1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
    250 g cukierków białych Michałków
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki zimnej wody

    OZDOBY:

    bita śmietana
    cukierki
    orzeszki
    wiśnie
    dekoracje cukiernicze
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Tort z michałkami i pianką wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową.
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ustawić mikser na najwyższych obrotach i wsypywać porcjami cukier. Kiedy się rozpuści, na wolniejszych obrotach, dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać przesianą mąkę z budyniem i za pomocą łopatki połączyć z masą. Wylać biszkopt do okrągłej formy o średnicy 23 cm z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30 min. Po tym czasie wyjąć biszkopt z piekarnika i upuścić w formie z wysokości 50 cm. Ostudzony przekroić na cztery blaty. Najlepiej zrobić to następnego dnia, wtedy najlepiej się kroi. Biszkopt skropić naparem z herbaty i cytryny.
  • Zmiksowane wiśnie 2. Wiśnie pozbawione pestek, wsypać do garnuszka, zasypać cukrem i podgrzewać na małym ogniu. Kiedy zaczną się gotować i puszczą dużo soku, wlać wodę. Po zagotowaniu wsypać galaretkę, zdjąć z ognia i mieszać, aż całkiem się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Wystudzone wiśnie zmiksować blenderem. W trakcie miksowania owoce się spienią i dzięki temu powstanie puszysty mus.
  • rozpuszczanie cukierków 3. Krem z Michałkami. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na ok 10 min. Cukierki posiekać nożem i wsypać do garnuszka. Zalać 1 szklanką śmietanki kremówki. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukierki całkiem się rozpuszczą. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Po rozpuszczeniu odstawić do przestudzenia, kontrolując gęstość kremu. Pozostałą, dobrze schłodzoną kremówkę (1/2 szklanki) ubić i wmieszać delikatnie z rozpuszczonymi cukierkami.
  • przekładanie kremem 4. Krem michałkowy podzielić na 3 części, przy czym trzecia część jest nieco mniejsza do obłożenia boków tortu. Piankę wiśniową dzielimy na dwie porcje i przekładamy naprzemiennie blaty biszkoptu. Najlepiej w rancie, albo w formie, gdzie piekł się biszkopt. Odstawić tort do lodówki, a po stężeniu usunąć rant. Masę do obłożenia boków najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, wtedy tak szybko nie stężeje. Udekorować wierzch według uznania. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Galaretka Mascarpone Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort drip

To może cię zainteresować