Tort z frużeliną wiśniową

  • wyświetlono: 2358 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Tort upiekłam na urodziny męża, wszystkim gościom bardzo smakował :) A jest to pyszne połączenie białych i kakaowych biszkoptów z masą budyniową i frużeliną wiśniową.

IMG_1607 — kopia

Składniki

biszkopt jasny: 3 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

biszkopt ciemny: 3 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki zimnej wody

masa budyniowo- kakaowa: 1 litr mleka
5 żółtek
5 płaskich łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 kostki masła
7 łyżek cukru
2 łyżki kakao

nasączenie: 3/4 szklanki naparu z mocnej herbaty
2 łyżki soku z cytryny
łyżka cukru

ponadto: 2 słoiczki frużeliny wiśniowej
różyczki z opłatków brązowych

Sposób przygotowania przepisu:

Tort z frużeliną wiśniową

  • 1. Biszkopt jasny: oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo żółtka i cukier. Ubijać, aż masa będzie gładka. Do masy przesiać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, połączyć. Dno krągłej tortownicy (o wym.22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec ok.35 minut w 180 st. Wystudzić. Zimny przekroić wzdłuż na 3 części. Nasączyć lub spryskać naparem z herbaty.
  • przekrój biszkopty2. Biszkopt ciemny: ubić pianę z białek. Do ubitej piany dodać cukier, ubijać aż się rozpuści, a następnie żółtka. Przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać wodę, wymieszać. Piec ok.35 minut w 180 st. Wystudzić, przekroić na 3 części. Nasączyć lub spryskać naparem z herbaty.
  • masa budyniowa3. Masa budyniowa: 1/2 l.mleka zagotować z cukrem. Do pozostałego mleka dodać żółtka, obie mąki i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Wlać do gotującego się mleka, zagotować mieszając. Powstały budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia.
  • 4. Masło (w temp.pokojowej) utrzeć i po łyżce dodawać zimny budyń. Gdy masa będzie gładka, podzielić na 2 części. Jedną część przełożyć do drugiego naczynia, dodać kakao i wymieszać. Masa będzie służyła do przekładania biszkoptów, dekoracji, boków i wierzchu.
  • 5. Przełożenie: ciemny biszkopt, biały krem, jasny biszkopt, frużelina, ciemny biszkopt, kakaowy krem, biały biszkopt, frużelina, ciemny biszkopt, biały krem, jasny biszkopt, kakaowy krem. Boki posmarować pozostałym białym kremem, wierzch udekorować rozetkami i różyczkami z opłatków brązowych. Gotowy tort wstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiWiśniedo kawytort urodzinowydo herbatyfrużelina wiśniowatort z wiśniami
 

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik kawowo - chałwowy z frużeliną wiśniową

Dodane przez: AnkaFiranka

Sernik kawowo - chałwowy z frużeliną wiśniową

Upiekłam sernik o smaku kawowym,...

Razowe sodziaki na jogurcie z frużeliną wiśniową

Dodane przez: Iwona75

Razowe sodziaki na jogurcie z frużeliną wiśniową

Pierwszy raz robiłam takie placuszki...

Pyszny sernik.

Dodane przez: BABECZKA 35

Sernik z frużeliną wiśniową i czekoladą.

Polecam bardzo pyszny sernik z...

image-0y628bj

Dodane przez: mamajagody_2010

Cytrynowy smietanowiec z frużeliną wiśniową

Najlepiej smakuje gdy ostygnie...

tort ananasowy

Dodane przez: rozaroza

Tort kakaowy z frużeliną ananasową i masą...

Pyszny torcik, pierwszy raz taki...