Tort jabłkowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny tort - rozpływa się w ustach

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto x2

    5 jaj
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki maki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:

    1l jabłek antonówek usmażonych
    2 galaretki cytrynowe


    Masa Budyniowa:

    1/2 l mleka
    2 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    1 masło
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka u bić z cukrem na puszysto, dodać obie mąki , kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Przygotować formę o wym 20x 32 cm. Posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wlać do formy. Piec w 180 stopniach przez około 25 min do suchego patyczka.

    Jabłka przełożyć do garnka , podgrzać, wsypać galaretkę, mieszać aż rozpuści się galaretka.

    Z mleka ,cukru , żółtek i maki ugotować budyń. Masło utrzeć na puszysto , dodawać po łyżce budyniu.

    Placki nasączyć wodą z cytryną. Przełożenie ciasta : placek-masa jabłkowa- masa budyniowa – placek i masa budyniowa. Wierzch udekorować wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować