Tort jabłkowy

  • wyświetlono: 438 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Pyszny tort - rozpływa się w ustach

Świeca Urszula
  • 15 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Ciasto x2

5 jaj
1 szklanka cukru
1/2 szklanki maki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

1l jabłek antonówek usmażonych
2 galaretki cytrynowe


Masa Budyniowa:

1/2 l mleka
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki maki ziemniaczanej
1 masło

Sposób przygotowania przepisu:

Tort jabłkowy

  • 1. Jajka u bić z cukrem na puszysto, dodać obie mąki , kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Przygotować formę o wym 20x 32 cm. Posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wlać do formy. Piec w 180 stopniach przez około 25 min do suchego patyczka.

    Jabłka przełożyć do garnka , podgrzać, wsypać galaretkę, mieszać aż rozpuści się galaretka.

    Z mleka ,cukru , żółtek i maki ugotować budyń. Masło utrzeć na puszysto , dodawać po łyżce budyniu.

    Placki nasączyć wodą z cytryną. Przełożenie ciasta : placek-masa jabłkowa- masa budyniowa – placek i masa budyniowa. Wierzch udekorować wg uznania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Deserświętaimprezaimieninytort z masą budyniowątort z jabłkami

Komentarze

Podobne przepisy

torcik

Dodane przez: viki2903

Torcik jabłkowy

Słodki biszkopt z odrobiną kwaśnej...

Placek serowo - jabłkowy

Dodane przez: anaid123

Ciasto serowo - jabłkowe

Wspaniałe połączenie kruchego ciasta...

ŁATEK

Dodane przez: jolinka

Ciasto z masą jabłkową

Mój pomysł na delikatne ciasto...

Jabłkowa delicja

Dodane przez: Jola1977-1977

Jabłkowa delicja

Tak przygotowany podwieczorek jest...

Tort

Dodane przez: Ilona1989

Tort

Najprostszy w przygotowaniu tort

tort kinder

Dodane przez: Elwira

Tort Kinder

Tort dla miłośników słynnej kinder...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE