Tort jabłkowy

4.5 (162 ocen)

  • 3 godz.

Przepyszny, aromatyczny tort składający się z kilku warstw smaków, które idealnie do siebie pasują. Polecam.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt cynamonowy:

    - 6 jajek

    - 1/5 szklanki cukru

    - 1/5 szklanki mąki tortowej

    - 2 płaskie łyżeczki cynamonu

    - 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt kakaowy:

    - 4 jajka

    - 1 szklanka cukru

    - 2 łyżki kakao ( z lekkim czubem)

    - 3 czubate łyżki mąki tortowej

    - płaska łyżka mąki ziemniaczanej

    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa śmietanowa:

    - 300 g śmietanki tortowej 36%

    - 3 opakowania (3x150 g) serka homogenizowanego o smaku waniliowym

    - 1 śmietanfiks

    - 1-2 łyżki cukru pudru

    - szczypta soli

    Jabłka prażone:

    - 5 średnich jabłek

    - cukier

    - 1-2 łyżeczki przyprawy do szarlotki

    Genaż ( czyli polewa czekoladowa)

    - 200 g śmietany 36%

    - 100 g gorzkiej czekolady

    - 100 g mlecznej czekolady

    Dodatkowo:

    - 3/4 soku jabłkowego do nasączenia biszkoptu cynamonowego

    - 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

    - 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort jabłkowy 1. Biszkopt cynamonowy:jajka utrzeć z cukrem do białości. Mąki, kakao, proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodać do jajek. Delikatnie wymieszać by składniki się połączyły. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (tylko dno tortownicy), wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) piekarnika i piec przez około 50 minut. Po upieczeniu biszkopt ostudzić, przekroić na dwa krążki i nasączyć sokiem jabłkowym.
    Biszkopt kakaowy: jaja utrzeć z cukrem do białości, mąki przesiać wraz z proszkiem i kakao i dodać do masy. Tortownicę o średnicy 28 cm wysmarować tłuszczem ( tylko dno) i wysypać bułką tartą. Wlać masę i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika ( 170 stopni z termoobiegiem) i piec przez około 30-35 minut. Ostudzić.
  • Tort jabłkowy 2. Jabłka prażone. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić na suchą i rozgrzaną patelnię, dodać trochę cukru i prażyć mieszając, aż jabłka zmiękną. Następnie dodać przyprawę do szarlotki i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
    Masa śmietanowa: śmietanę ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier puder, śmietanfiks i serki homogenizowane.
    Genaż: śmietanę podgrzać, rozpuścić w niej połamane czekolady.
    Orzechy uprażyć na suchej patelni.
  • Tort jabłkowy 3. Na nasączonym biszkopcie cynamonowym wyłożyć uprażone jabłka, na nich połowę masy śmietanowej, przykryć biszkoptem kakaowym( nie nasączać!). Na biszkopcie kakaowym rozsmarować resztę masy śmietanowej i przykryć drugim biszkoptem cynamonowym. Na wierzchu rozprowadzić jeszcze ciepłą polewę, posypać uprażonymi orzechami i udekorować cukrowymi motylkami.

Porady

Tort należy zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować