Cynamonowy tort jabłkowy z bezami

  • wyświetlono: 697 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Puszysty cynamonowy biszkopt nasączony sokiem jabłkowym, soczyste prażone jabłka zatopione w galaretce, a całość przełamana delikatnym kremem i chrupiącymi bezami oraz plasterkami suszonego jabłka. Prawdziwa uczta dla podniebienia :)

Ola1984
  • 15 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Biszkopt:
6 dużych jajek
1 niepełna szklanka* cukru
1 szklanka (150 g) mąki tortowej
1/2 szklanki (100g) mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka octu
szczypta soli
Warstwa jabłkowa:
1 1/2 kg jabłek (waga po obraniu)
2 galaretki cytrynowe
3/4 szklanki wody
Krem:
650 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
5 czubatych łyżek cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
2 śmietan fixy
Poncz:
250 ml soku jabłkowego
Dodatkowo:
100 g małych bez
50 g plasterków suszonych jabłek
cynamon (do oprószenia wierzchu)

*szklanka o pojemności 250 ml

Sposób przygotowania przepisu:

Cynamonowy tort jabłkowy z bezami

  • 1. Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 170-175 stopni (dolna grzałka). Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wysmarować (samo dno) masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować.
    Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać trzepaczką do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać stopniowo przesiane mąki z cynamonem i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty.
    Warstwa jabłkowa: Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i przełożyć do rondla, podlać wodą i prażyć na wolnym gazie do czasu, aż jabłka zmiękną, ale zachowają swój kształt. Wsypać suchą galaretkę i wymieszać. Całkowicie wystudzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
    Krem: Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, w trakcie ubijania dodać śmietan fix. Do ubitej śmietany dodać ekstrakt oraz mascarpone, zmiksować do połączenia się składników.
    Pierwszy blat nasączyć sokiem jabłkowym, położyć warstwę jabłek, 1/3 kremu i przykryć kolejnym blatem. Blat nasączyć sokiem, ułożyć warstwę jabłek oraz połowę pozostałego kremu. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu. Wierzch i boki wysmarować kremem, udekorować bezami oraz plastrami suszonego jabłka. Posypać cynamonem. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortgalaretkaJajkaCiastocynamonbiszkoptbezakremjabłkajabłkotortymąkaśmietanadla dzieciocetowocecukierproszek do pieczeniabezyprzyjęciamascarponekuchnia polskajesieńsłodkocukier pudersok jabłkowyurodzina

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO Z BEZAMI

Ciasto na biszkopcie z kremem budyniowo-chałwowym...

Jabłkowo-cynamonowe ciasto z orzechami i migdałami

Dodane przez: Świat Wypieków

Jabłkowo-cynamonowe ciasto z orzechami i...

Wyjątkowo szybkie i wyjątkowo proste...

Szybkie ciasto jabłkowo-cynamonowe

Dodane przez: Patrycja33

Szybkie ciasto jabłkowo-cynamonowe

Szybkie i łatwe ciasto ucierane...

Tort jabłkowy z twarogowym kremem.

Dodane przez: nataliakielek

Tort jabłkowy z twarogowym kremem

Smaczny tort jabłkowy. Idealnie...

tort  z jabłkami

Dodane przez: Świeca Urszula

Tort jabłkowy

Pyszny tort - rozpływa się w ustach

Ciasto jabłkowo- cynamonowo- cytrynowe

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto jabłkowo- cynamonowo- cytrynowe

Zdecydowanie dziwne w smaku ciasto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE