Cynamonowy tort jabłkowy z bezami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Puszysty cynamonowy biszkopt nasączony sokiem jabłkowym, soczyste prażone jabłka zatopione w galaretce, a całość przełamana delikatnym kremem i chrupiącymi bezami oraz plasterkami suszonego jabłka. Prawdziwa uczta dla podniebienia :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 dużych jajek
    1 niepełna szklanka* cukru
    1 szklanka (150 g) mąki tortowej
    1/2 szklanki (100g) mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżka octu
    szczypta soli
    Warstwa jabłkowa:
    1 1/2 kg jabłek (waga po obraniu)
    2 galaretki cytrynowe
    3/4 szklanki wody
    Krem:
    650 ml śmietanki 30%
    250 g serka mascarpone
    5 czubatych łyżek cukru pudru
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
    2 śmietan fixy
    Poncz:
    250 ml soku jabłkowego
    Dodatkowo:
    100 g małych bez
    50 g plasterków suszonych jabłek
    cynamon (do oprószenia wierzchu)

    *szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cynamonowy tort jabłkowy z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 170-175 stopni (dolna grzałka). Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wysmarować (samo dno) masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować.
    Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać trzepaczką do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać stopniowo przesiane mąki z cynamonem i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty.
    Warstwa jabłkowa: Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i przełożyć do rondla, podlać wodą i prażyć na wolnym gazie do czasu, aż jabłka zmiękną, ale zachowają swój kształt. Wsypać suchą galaretkę i wymieszać. Całkowicie wystudzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
    Krem: Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, w trakcie ubijania dodać śmietan fix. Do ubitej śmietany dodać ekstrakt oraz mascarpone, zmiksować do połączenia się składników.
    Pierwszy blat nasączyć sokiem jabłkowym, położyć warstwę jabłek, 1/3 kremu i przykryć kolejnym blatem. Blat nasączyć sokiem, ułożyć warstwę jabłek oraz połowę pozostałego kremu. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu. Wierzch i boki wysmarować kremem, udekorować bezami oraz plastrami suszonego jabłka. Posypać cynamonem. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort drip

4.5 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie
tort

To może cię zainteresować