Tort fasolowy

4.48 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Tort fasolowy zawsze budzi kontrowersje, ale wszelkie obiekcje co do smaku mijają po degustacji. Receptura na ten tort jest w mojej rodzinie od bardzo dawna. Mama ze swoim tortem często jest zapraszana na różne pokazy i imprezy kulinarne, jak np. Fasolaki, na których prezentowane są dania z fasoli.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto fasolowe
    • 1 szklanka fasoli Jaś
    • 250 g cukru pudru
    • 8 jajek
    • 3 łyżki bułki tartej
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 70 g orzechów włoskich
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • kilka kropli olejku migdałowego
    Masa śmietanowa
    • 3 szklanki śmietanki 36%
    • 3 gorzkie czekolady
    • płatki migdałowe
    • cukierki ozdobne lub inne dowolne ozdoby
Wystaw ocenę:

4.48 (190 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort fasolowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto fasolowe
    • Fasolę namoczyć na noc i ugotować do miękkości. Obrać ze skórki i zmielić miąższ razem z orzechami.
    • Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty biały krem. Dodać fosolę, bułkę tartą, mąkę, proszek i olejek, po czym ostrożnie wymieszać.
    • Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą fasolową.
    • Masę podzielić na 2 części i upiec 2 blaty w tortownicy o średnicy 20-22 cm, w temp. 180 st.C przez 30 minut.
  • 2. Masa śmietanowa
    • Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
    • Śmietankę ubić na sztywno i powoli dodawać rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie wymieszać.
  • 3. Składanie tortu
    • Każdy blat przekroić na pół i przełożyć masą śmietanową. Resztą masy posmarować wierzch i boki.
    • Kilka łyżek masy przełożyć do rękawa cukierniczego lub dekoratora.
    • Boki tortu obsypać płatkami migdałowymi, a dekoratorem wycisnąć z masy ozdobne rozety na obwodzie.
    • Udekorować cukierkami, u mnie również opłatkowe kwiatki.

Porady

W oryginale mojej mamy tort przekładany jest masą kawową, a u mnie bitą śmietaną z czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola jaś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować