Tort fasolowy

4.5 (188 ocen)

  • Średni

Kaszuby słyną ze słodkich przysmaków. Jednym z nich jest tort fasolowy z dżemem i migdałami robiony bez użycia mąki.

  • Średni

Składniki:

  • - fasola: 200 gramów
    - jajka: 8 sztuk
    - cukier (lub mniej, bo tort jest bardzo słodki): 200 gramów
    - migdały (bez skórki, zmielone): 10 sztuk
    - bułka tarta: 5 łyżek

    - dżem (morelowy, brzoskwiniowy lub inny najlepiej kwaskowy w smaku): 1 opakowanie
    - cukier puder: 1 szklanka
    - migdały płatki: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort fasolowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zalać wodą i zostawić do napęcznienia na noc. Rano ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ostudzić, obrać ze skórki i zmiksować albo przecisnąć przez sitko.
  • 2. 7 białek ubić na sztywno (1 zostawić do lukru). Żółtka utrzeć osobno z cukrem na jednolita masę (uwaga - tort jest bardzo słodki - można dodać mniej cukru niż w przepisie), dodać fasolę, zmielone migdały, tartą bułkę. Do masy delikatnie wmieszać ubite białka.
  • 3. Spód większej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki nasmarować tłuszczem. Wylać ciasto i piec w 170 stopniach około 45 minut lub do suchego patyczka.
  • 4. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i rzucić na podłogę z około 50 cm. Studzić w uchylonym piekarniku.
  • 5. Wystudzone ciasto wyjąć z formy i przeciąć na 2 lub trzy części. Każdą posmarować dżemem.
  • 6. Przygotować lukier. Ubić białko z cukrem pudrem na gęstą, kleistą masę. Polukrować tort. Na koniec płatki migdałów krótko uprażyć na suchej patelni i posypać wierzch. Można zrobić wersję super ekskluzywną - rozpuścić łyżkę masła i cukru na patelni i na tym uprażyć migdały. Wtedy jednak radzę zrobić ciasto zdecydowanie mniej słodkie. Ciasto schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować