1.Fasolę zalać wodą i zostawić do napęcznienia na noc. Rano ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ostudzić, obrać ze skórki i zmiksować albo przecisnąć przez sitko.
2.7 białek ubić na sztywno (1 zostawić do lukru). Żółtka utrzeć osobno z cukrem na jednolita masę (uwaga - tort jest bardzo słodki - można dodać mniej cukru niż w przepisie), dodać fasolę, zmielone migdały, tartą bułkę. Do masy delikatnie wmieszać ubite białka.
3.Spód większej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki nasmarować tłuszczem. Wylać ciasto i piec w 170 stopniach około 45 minut lub do suchego patyczka.
4.Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i rzucić na podłogę z około 50 cm. Studzić w uchylonym piekarniku.
5.Wystudzone ciasto wyjąć z formy i przeciąć na 2 lub trzy części. Każdą posmarować dżemem.
6.Przygotować lukier. Ubić białko z cukrem pudrem na gęstą, kleistą masę. Polukrować tort. Na koniec płatki migdałów krótko uprażyć na suchej patelni i posypać wierzch. Można zrobić wersję super ekskluzywną - rozpuścić łyżkę masła i cukru na patelni i na tym uprażyć migdały. Wtedy jednak radzę zrobić ciasto zdecydowanie mniej słodkie. Ciasto schłodzić w lodówce.
Komentarze