Tort brzoskwiniowy

  • wyświetlono: 608 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Prosty, a zarazem efektowny tort brzoskwiniowy to pyszne połączenie śmietanowego kremu z mascarpone, puszystego biszkoptu oraz słodkich brzoskwiń. Dodatek gorzkiej czekolady idealnie współgra z pozostałymi składnikami.

Ola1984
  • 15 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Biszkopt:
6 dużych jajek (klasy L lub XL 1 szt o wadze ok. 70 g)
1 niepełna szklanka* (200g) cukru
1 szklanka (150 g) mąki tortowej
1/2 szklanki (100g) mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
szczypta soli
Krem:
700 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
8 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 śmietan fixy
Dodatkowo:
1 puszka (820 g) brzoskwiń w syropie
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Tort brzoskwiniowy

  • 1. Piekarnik nagrzać do temperatury 170-175 stopni (dolna grzałka). Tortownicę o średnicy ok. 25-26 cm wysmarować (samo dno) masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować.
    Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać trzepaczką do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35-40 minut. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty.
  • 2. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i ekstraktu. Dodać śmietan-fix i krótko zmiksować. Dodać mascarpone i zmiksować przez chwilę. Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić w kostkę. Pierwszy blat nasączyć syropem z brzoskwiń, ułożyć 1/3 kremy oraz cząstki brzoskwiń. Przykryć drugim blatem, nasączyć go, dodać 1/2 pozostałej porcji kremu i resztę brzoskwiń. Przykryć trzecim blatem i lekko go nasączyć. Wierzch tortu oraz boki wysmarować pozostałym kremem.
  • 3. 100 g czekolady gorzkiej oraz 50 g czekolady mlecznej rozpuścić w kąpieli wodnej. Z papieru do pieczenia wyciąć pasek na wysokość oraz obwód tortu. Płynną czekoladę przełożyć do woreczka strunowego odciąć końcówkę. Na pasku "malować" płotek. Obwinąć nim tort i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Papier usunąć. Pozostałą część czekolady posiekać i udekorować wierzch tortu. Z papieru wyciąć kilka dłuższych prostokątów, pozostałą czekoladą w woreczku robić "płotki" i zwijać papier w rulon. Przełożyć na deskę i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Delikatnie usunąć papier. Rurki z czekolady ułożyć na wierzchu tortu. Udekorować brzoskwiniami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortJajkaCiastoczekoladatortyurodzinyciastamąkabrzoskwinieśmietanadla dzieciowocecukierprzyjęcieimprezamascarpone

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto z brzoskwiniami

Dodane przez: lidien

Ciasto brzoskwiniowe z Nutellą

Ciasto brzoskwiniowe z Nutellą...

Ciasto brzoskwiniowe

Dodane przez: Lidka Bawolska

Ciasto brzoskwiniowe

W sezonie owocowym nie może zabraknąć...

Ciasto z kremem brzoskwiniowym.

Dodane przez: weronika63

Ciasto z kremem brzoskwiniowym

Delikatne ciasto przełożone puszystym...

Pychotka brzoskwiniowa

Dodane przez: Michał Dobras

Pychotka brzoskwiniowa

Na początku kruchy spód jest twardy,...

Ciasto z kremem brzoskwiniowym

Dodane przez: juchab

Ciasto z kremem brzoskwiniowym

Ciasto idealne dla lubiących brzoskwinie....

Ciasto brzoskwiniowe

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto brzoskwiniowe

Piekę je zamiast tortu na urodziny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE