Tort "czaszka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę, cukier, kakao i 3 łyżki mleka rozpuścić w rondlu gotować 3 minuty, przestudzić. Ubić pianę z białek. Do wystudzonej masy dodajemy żółtka, mąkę cały czas miksując na koniec dodajemy ubite na sztywno białka mieszamy drewnianą łyżką. Przelewamy do 2 tortownic i pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni, po wystudzeniu każdy biszkopt przekrawamy na pół.
2.Masa czekoladowa:
Jajka z cukrem ubijamy na parze przez ok 10 minut, dodajemy pokruszoną czekoladę i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
Masło ucieramy na puch dodajemy wystudzoną masę, na koniec dajemy wiśnie.
3.Każdy placek smarujemy masą czekoladową, wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc aby masa idealnie stężała.
Za pomocą ostrego noża wykrawamy kształt czaszki i wgłębienia oczu. Całość pokrywamy lukrem idealnie go gładzimy, za pomocą narzędzi modelujących robimy ząbki i za pomocą kleju cukierniczego starannie je przyklejamy. Na samym końcu za pomocą pędzelka i odrobiny kakao robimy cienie na całej powierzchni czaszki.
Porady
Tego typu tortu nie należy nasączać , gdyż będzie wtedy ciężki do wycinania kształtu.
Komentarze