Tort megaczekoladowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Ten czekoladowy tort-prosty w przygotowaniu łączy w sobie mocno czekoladowe smaki, wilgotny, wykwintny, rozkosznie rozpływa się w ustach, zakochałam się w nim od pierwszego kęsa.To zdecydowanie najlepszy czekoladowy tort jaki jadłam. W niejednym domu będę walki o ostatni jego kawałek.

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    4 jajka
    ½ szklanki cukru
    ½ szklanki mąki pszennej
    2 czubate łyżki budyniu czekoladowego
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka ciemnego kakao

    KREM CZEKOLADOWY:
    ½ litra śmietany kremówki
    25 dag serka mascarpone
    2 tabliczki gorzkiej czekolady 60% kakao
    3 łyżki cukru pudru
    1 słoiczek konfitur z czarnej porzeczki

    PONCZ DO NASĄCZENIA:
    1 szklanka naparu z czarnej herbaty
    4 łyżeczki brązowego cukru
    150 ml likieru migdałowego

    DEKORACJA:
    Ażurki z deserowej czekolady
    1 tabliczka mlecznej czekolady z fistaszkami
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort megaczekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Oddzielić żółtka od białek, białka ubić z cukrem na lśniącą pianę połączyć z żółtkami.
    Mąkę pszenną przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia oraz czekoladowym budyniem i kakao, dodawać po łyżce do masy, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką do połączenia, ciasto wylać do wyłożonej papierem tortownicy –samo dno o wym 26 cm Piec 30 minut w temp 160*c.Zimne ciasto przeciąć wzdłuż na połowę-najlepiej jest upiec dzień przed złożeniem torcika, wtedy idealnie się kroi.
  • 2. Masa czekoladowa:
    Kremówkę przelać do rondelka, podgrzać prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę, chwilę odczekać, wymieszać do połączenia. Odstawić na całą noc do lodówki.
    Następnego dnia wmieszać w masę serek mascarpone i zmiksować mikserem do połączenia.
  • 3. Poncz:
    Zimną osłodzoną cukrem herbatę wymieszać z likierem migdałowym.
  • 4. Przełożenie:
    Jeden placek ciasta nasączyć połową ponczu, posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, nałożyć połowę kremu czekoladowego, przykryć drugim plackiem, znów nasączyć i posmarować konfiturą wyłożyć resztę kremu, wygładzić, posypać startą czekoladą z fistaszkami i udekorować czekoladowymi ażurkami.Wstawić na całą noc do lodówki.Podawać schłodzony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować