Tort cytrynowo- bezowo- kokosowy

0 (0 ocen)

Tort z dużą ilością owoców, z pysznym kremem cytrynowym i słodką wkładką kokosową. Dodatkiem są cukierki Michałki, które doskonałe smakują! Jest pyszny. Polecam!

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek w temperaturze pokojowej
    ½ szkl. cukru
    ¾ szkl. mąki pszennej
    ¼ szkl. mąki ziemniaczanej

    Wkładka kokosowa:
    3 białka w temperaturze pokojowej
    50-80 g. wiórków kokosowych
    2/3 szkl. cukru

    Krem śmietankowo- bezowy:
    350 ml. śmietanki 36 %
    1 łyżka cukru pudru
    garść pokruszonych bezików (mogą być kupne)
    kilka łyżek wiórków kokosowych

    Krem cytrynowy:
    ½ szkl. soku z cytryny
    ½ szkl. cukru
    1 ½ szkl. wody
    2 budynie śmietankowe
    200 g. miękkiego masła

    Do nasączenia:
    ½ szkl. soku pomarańczowego
    ¼ szkl. wody

    Dodatkowo:
    cukierki Michałki
    garść pokruszonych bezików
    wiórki kokosowe
    dżem truskawkowy
    owoce, np. truskawki, brzoskwinie itp.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Beza

Tort cytrynowo- bezowo- kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować. Żółtka roztrzepać w misce i również powoli i delikatnie wlewać do białek z cukrem, cały czas miksując. Mąki przesiać, wsypać do piany i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Tortownicę o średnicy 20-22cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno, boki niczym nie wykładać!) Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 160-170st.C piekarniku około 30-40minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i spuścić z około 60cm. na podłogę. Włożyć do uchylonego piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Ostudzony przekroić na 3 równe blaty.
  • 2. Wkładka kokosowa: Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, miksować. Na koniec wsypać kokos i wymieszać. Pisnę przelać do tortownicy o średnicy 20-22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 20 minut. Po tym czasie uchylić piekarnik i pozostawić do ostygnięcia.
  • 3. Krem śmietankowo- bezowy: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, dodając pod koniec kokos i beziki.
  • 4. Krem cytrynowy: Sok, cukier i 1 szkl. wody zagotować. W reszcie wody rozpuścić proszki budyniowe. Wodę z budyniami wlać do gotującej się mieszanki. Gotować do zgęstnienia. Zdjąć z palnika i pozostawić do ostudzenia. Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać budyń, cały czas miksując do uzyskania puszystego, jednolitego kremu.
  • 5. Kolejność: I blat biszkoptu nasączony sokiem wymieszanym z wodą, dżem, krem śmietankowo- bezowy, posiekane Michałki, wiórki kokosowe, pokruszone bezy, II blat biszkoptu nasączony, dżem, krem cytrynowy, pokruszone bezy, posiekane Michałki, wiórki kokosowe, owoce pokrojone w plastry, wkładka kokosowa, krem cytrynowy, kokos, Michałki, owoce i beziki, III blat biszkoptu. Boki tortu wysmarować kremem śmietankowo- bezowym i posypać kokosem, a górę posmarować kremem cytrynowym i udekorować owocami. Schłodzić w lodówce do stężenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować