tort bezowo-kawowy....

4.99 (158 ocen)

Tort jest przepyszny!!!!

Składniki:

  • Blaty bezowe:
    6 schłodzonych białek
    250 g cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka soku z cytryny


    Krem:
    250 g schłodzonego serka mascarpone
    250 ml schłodzonej śmietany kremówki (30%)
    2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, przestudzić)
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.99 (158 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Beza Kawy Tort bezowy

Tort bezowo-kawowy.... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaty bezowe: Na blachę do pieczenia wyłożyć papier do pieczenia, narysować 3 okręgi o średnicy 20 cm. Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać po 1 łyżce cukru pudru. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Pianę delikatnie przełożyć na narysowane koła. Piec w rozgrzanym do 140°C piekarniku przez 1 godzinę (piekłam od razu na 2 blachach z włączonym termoobiegiem). Po upieczeniu blatów, lekko uchylić piekarnik i zostawić do wystygnięcia
  • 2. Krem kawowy: Serek mascarpone lekko ubić. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietankę, dodać cukier i wymieszać. Dodawać po 1 łyżce serka i delikatnie mieszać, na końcu dodać rozpuszczoną kawę, wymieszać. Masą przełożyć blaty bezowe. Tort można śmiało podawać od razu po wykonaniu, przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować