Tort bezowo - kawowy

4.5 (167 ocen)

  • 2 godz.

Tort smakuje jak bezy prosto z cukierni. Krem kawowy jest super!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Blaty bezowe:
    8 białek
    1 i 1/3 szklanki cukru
    1 i 1/3 łyżki mąki ziemniaczanej
    Krem kawowy I:
    1,5 kostki masła
    3 jajka
    4 łyżki cukru
    ok. 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
    łyżka spirytusu
    Krem kawowy II:
    1,5 kostki masła
    3 jajka
    4 łyżki cukru
    ok. 6 łyżeczek kawy cappuccino orzechowego
    łyżka spirytusu
    Do dekoracji:
    kawa, pokruszone bezy
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Beza Tort kawowy

Tort bezowo - kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaty bezowe:
    Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać mąkę. Wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ubitą pianę wyłożyć na blachę, dzieląc białka tak aby uzyskać 3 blaty bezowe o średnicy 20 cm. Blaty piec godzinę w temp. 130 stopni. Bezy zostawić w piekarniku do ostygnięcia.
    Krem kawowy I:
    Margarynę rozetrzeć mikserem. Następnie ubić białka na sztywno, dodać cukier i żółtka. Masę jajeczną dodawać stopniowo do margaryny i ucierać. Dodać kawę i powoli wlać spirytus cały czas ucierając masę. Gotową masą przełożyć pierwszy blat. Można zostawić troszkę tej masy do dekoracji wierzchu i boków.
    Krem kawowy II:
    Przygotować identycznie jak krem kawowy II. Przełożyć drugi blat bezowy.
    Wierzch ciasta posmarować kremem, następnie wierzch i boki udekorować pokruszonymi bezami i kawą. Można użyć również gorzkiej czekolady. Smacznego!

Porady

Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Wtedy krem na pewno się nie zważy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować