Tort bezowo - kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaty bezowe:
Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać mąkę. Wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ubitą pianę wyłożyć na blachę, dzieląc białka tak aby uzyskać 3 blaty bezowe o średnicy 20 cm. Blaty piec godzinę w temp. 130 stopni. Bezy zostawić w piekarniku do ostygnięcia.
Krem kawowy I:
Margarynę rozetrzeć mikserem. Następnie ubić białka na sztywno, dodać cukier i żółtka. Masę jajeczną dodawać stopniowo do margaryny i ucierać. Dodać kawę i powoli wlać spirytus cały czas ucierając masę. Gotową masą przełożyć pierwszy blat. Można zostawić troszkę tej masy do dekoracji wierzchu i boków.
Krem kawowy II:
Przygotować identycznie jak krem kawowy II. Przełożyć drugi blat bezowy.
Wierzch ciasta posmarować kremem, następnie wierzch i boki udekorować pokruszonymi bezami i kawą. Można użyć również gorzkiej czekolady. Smacznego!
Porady
Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Wtedy krem na pewno się nie zważy.
Komentarze