Tort " Chomiczek "

3.67 (3 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Serdecznie zapraszam dzisiaj na uroczy torcik:) przygotowałam go z okazji urodzin mojej starszej córki. Moja córcia uwielbia swojego chomiczka i dlatego postanowiłam zrobić taką dekorację na tort. Być może to ostatni raz gdy mogę taki " słodki " torcik, za rok kończy 13 lat i pewnie już nie będzie chciała dziecięcego tortu;)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki erytrolu
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa I:
    330 ml śmietany kremówki
    150 g serka waniliowego
    3 ciastka w czekoladzie
    2 śmietan-fix

    Masa II:
    500 ml śmietany kremówki
    40 g białej czekolady
    1 łyżka erytrolu

    Wiśniowa żelka:
    250 g wiśni ze słoika
    Sok z 1 pomarańczy
    2 łyżeczki żelatyny

    Dekoracja:
    100 g mleka w proszku
    100 g cukru
    5 łyżek mleka
    Barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Torty

Tort " chomiczek " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Oba cukry przełożyć do malaksera i krótko zmiksować. Odłożyć na bok. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubić na sztywną pianę. W kolejnym kroku dodać po 1 żółtku i wymieszać. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Płaską blaszkę o wymiarach 29*33 wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto, wyrównać. Piec w 180 śr około 15 minut, wyjąć i ostudzić.
    Z kartki papierem wyciąć kwadrat o boku 17 cm i wyciąć wg szablonu blaty z biszkoptu. Jeden blat będzie z dwóch kawałków.
  • 2. Żelka:
    Wiśnie zmiksować blenderem. Przełożyć do rondelka, dodać sok z pomarańczy i zagotować. W międzyczasie żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody. Wiśnie zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Wymieszać do jej rozpuszczenia, zostawić do ostygnięcia. Następnie przelać do płaskiej niedużej formy i zostawić do zastygnięcia.
  • 3. Masa I:
    Śmietanę ubić z zagęstnikiem, dodać serek i dokończyć miksowanie. Ciastka posiekać i dodać do kremu, wymieszać.
  • 4. Masa II:
    Śmietanę ubić na sztywno z erytrolem. Czekoladę zmiksować w blenderze z ostrzami i dodać do śmietany. Wymieszać.
  • 5. Składanie:
    Na paterze ułożyć pierwszy blat, nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Nałożyć masę I i wyrównać. Nałożyć drugi blat, nasączyć go. Nałożyć odrobinę masy II i wyłożyć żelkę. Nałożyć masę ( 3-4 łyżki odłożyć do dekoracji), wyrównać. Wstawić tort do lodówki na całą noc.
  • 6. Dekoracja:
    Do miski przesiać cukier puder, dodać mleko w proszku i " zwykłe " mleko. Wyrobić na jednolitą masę. Podzielić na porcję i dodać odpowiednie barwniki. U mnie głównie pomarańczy bo robiłam chomika. Najlepiej zrobić sobie szablon na kartce i z masy plastycznej wycinać odpowiednie kształty.

    Kolejnego dnia resztą masy obłożyć tort i ułożyć cukrową dekorację. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie Śmietana 30%

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort lalka Barbie

To może cię zainteresować