Tort "Cappuccino z bitą śmietaną"

4.5 (165 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Torty w wielkanocnym menu odgrywają ważną rolę. Mój ulubiony kryje w sobie warstwę kremu cappuccino,resztę stanowi krem śmietanowy.Gdy poczęstujesz nim gości,poczują się wyjątkowo rozpieszczani.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT::
    - mąka pszenna (tortowa, przesiana): 0.75 szklanki
    - mąka ziemniaczana: 0.25 szklanki
    - jajka (duże lub 5 mniejszych): 4 sztuki
    - cukier puder: 0.75 szklanki
    KREM CAPPUCCINO:
    - kawa cappuccino (w proszku): 4 łyżki
    - masło (miękkie): 150 gramów
    - mascarpone: 100 gramów
    - cukier puder: 150 gramów
    KREM śMIETANOWY:
    - śmietana (30%): 200 mililitrów
    - mascarpone: 300 gramów
    - cukier puder: 0.75 szklanki
    DO DEKORACJI:
    - bezy (kolorowe,małe lub średnie): 16 sztuk
    DO NASąCZENIA BISZKOPTóW:
    - kawa rozpuszczalna (zaparzona,chłodna): 8 łyżek
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Kawy

Tort "cappuccino z bitą śmietaną" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt-upiec dwa biszkopty.W przepisise podano składniki na jeden,zatem należy pomnożyć ilość składników.Oddzielić żółtka od białek.Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier puder,zmiksować.Dodawać po jednym żółtku,delikatnie wymieszać.Na końcu powoli wsypać mieszaninę mąki pszennej i ziemniaczanej (wcześniej przesiać),połączyć.Ciasto wlać do 18 lub 20 centymetrowej tortownicy.Piec 40 minut w temperaturze 165 stopni C.Biszkopt odstawić do wystudzenia.Uwaga:dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia,a boki wysmarować masłem lub margaryną.
  • 2. Krem cappuccino:miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem,dodać mascarpone i kawę cappuccino,ponownie utrzeć.
  • 3. Krem śmietanowy:ubić śmietanę,dodac do niej cukier puder,ponownie ubić,wymieszać z mascarpone.
  • 4. Zimne biszkopty nasączyć kawą, przełożyć kremem cappuccino.Wierzch i boki tortu pokryć warstwą krememu śmietanowego.Krem śmietanowy nałożyć do szprycy.Udekorować nim wierzch i boki tortu.Na torcie ułożyć kolorowe bezy.Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Mąka pszenna Mascarpone Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować