Torty w wielkanocnym menu odgrywają ważną rolę. Mój ulubiony kryje w sobie warstwę kremu cappuccino,resztę stanowi krem śmietanowy.Gdy poczęstujesz nim gości,poczują się wyjątkowo rozpieszczani.
Tort "cappuccino z bitą śmietaną" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt-upiec dwa biszkopty.W przepisise podano składniki na jeden,zatem należy pomnożyć ilość składników.Oddzielić żółtka od białek.Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier puder,zmiksować.Dodawać po jednym żółtku,delikatnie wymieszać.Na końcu powoli wsypać mieszaninę mąki pszennej i ziemniaczanej (wcześniej przesiać),połączyć.Ciasto wlać do 18 lub 20 centymetrowej tortownicy.Piec 40 minut w temperaturze 165 stopni C.Biszkopt odstawić do wystudzenia.Uwaga:dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia,a boki wysmarować masłem lub margaryną.
2.Krem cappuccino:miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem,dodać mascarpone i kawę cappuccino,ponownie utrzeć.
3.Krem śmietanowy:ubić śmietanę,dodac do niej cukier puder,ponownie ubić,wymieszać z mascarpone.
4.Zimne biszkopty nasączyć kawą, przełożyć kremem cappuccino.Wierzch i boki tortu pokryć warstwą krememu śmietanowego.Krem śmietanowy nałożyć do szprycy.Udekorować nim wierzch i boki tortu.Na torcie ułożyć kolorowe bezy.Schłodzić.
Komentarze