Tort bezowy z masłem orzechowym i powidłami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Niby wiele bezowych tortów ale ta kombinacja smaków jest mojego autorstwa i powiem, że sprawdza się rewelacyjnie.
więcej zdjęć na http://wypiekirene.blogspot.com/

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • na 3 krązki o średnicy 26 cm
    - 6 białek z jajek typu L
    - cukier dwukrotność ilości białek - jeśli białek jest 240 ml to cukru 480 ml ,
    ( średnio 1 białko ma ok 40 ml , na blat idzie 2 białka - 80 ml więc cukru powinno być 160 ml )
    - szczypta soli

    Masa :
    - 1 litr śmietany kremówki 30 %
    - 4 - 5 sztuk śmietan- fix ( ilość zależy od konsystencji śmietany ,jak jest bardziej gęsta przy wylewaniu z kartonika to dajemy mniej)
    - pół szklanki cukru pudru ( lub do smaku )
    - 2-3 duże łyżki masła orzechowego ( najlepsze jest Sante lub to z Lidla )
    - 3-4 duże łyżki powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort bezowy

Tort bezowy z masłem orzechowym i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na najszybszych obrotach , jak zaczynają gęstnieć dodajemy szczyptę soli i dalej ubijamy aż będą gęste ,
    powoli wsypujemy cukier i ubijamy jeszcze 7 minut aż masa będzie błyszcząca i sztywna a nie lejąca .
    Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i rysujemy krążeki o średnicy 26 cm , wykładamy masę białkową w narysowane koła
    i wkładamy blachy do piekarnika ,nastawiamy termoobieg na 110 stopni i pieczemy 1,5 godziny jeśli chcemy aby beza w srodku nie była do końca sucha ,a jeśli wolimy bezę wysuszona to pozostawiamy w piekarniku 2 godziny i ja tak robię :)

    Po upieczeniu trzech krążków przygotowujemy składniki do przełożenia.
    Powidła mieszamy z masłem orzechowym ,
    Ubijamy śmietankę na najwyższych obrotach ,mieszamy cukier puder ze śmietan-fixem i dosypujemy pod koniec ubijania śmietany.
    Dolny blat smarujemy masą śliwkowo-orzechową ,
    wykładamy część śmietany, przykrywamy drugim krążkiem, smarujemy znów masą śliwkowo-orzechową i
    wykładamy kolejną porcję śmietany , kładziemy trzeci krążek delikatnie dociskając i smarujemy wierzch tortu śmietaną
    a na wierzch dekorujemy prażonymi orzechami
    Odstawiamy do lodówki na kilka godzin i Smacznego :)

Porady

Jeśli nie masz trzech dużych blach żeby włożyć jednocześnie trzy krążki to trzeba ubijać białka kolejno po 2 szt i piec po jednym krążku ponieważ masa białkowa nie może stać i czekać tyle czasu Tort najlepiej zjeść w ciągu 2- max 3 dni . .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować