Sernikowa zebra

2.86 (7 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Na dzisiejszy niedzielny obiad ze Swatami postanowiłam upiec coś nowego, coś pysznego, coś co zaskoczy i smakiem i wyglądem.... myślę, że się udało, sernik rozpływa się w ustach, słodki smak waniliowy przeplata się z orzeźwiającym smakiem malin, mus jogurtowo malinowy dopełnia całość...
Polecam spróbować, może jest trochę roboty ale warto :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 22cm
    Spód:
    - 210g ciastek owsianych
    - 30g masła

    Masa serowa, składniki w temperaturze pokojowej:
    - 500g serka mascarpone
    - 200g śmietanki 30%
    - 2 jajka
    - 1 budyń waniliowy
    - pół szklanki cukru pudru lub jak ktoś woli więcej (do smaku)
    - łyżeczka cukru z wanilią
    - 100ml przetartych malin

    Mus malinowy:
    - 300ml przetartych malin
    - 150ml jogurtu naturalnego
    - 1 galaretka malinowa zrobiona na 50ml wody
    Do ozdobienia:
    - 1 galaretka malinowa
Wystaw ocenę:

2.86 (7 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernikowa zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • spód ciasta 1. Sposób wykonania:
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, na środkowy poziom wstawiamy głębszą blaszkę z wodą.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i owijamy szczelnie folią aluminiową.
    Ciastka blendujemy, masło rozpuszczamy i mieszamy z ciastkami, ma powstać konsystencja mokrego piasku, wykładamy do blaszki i formujemy spód, wstawiamy do lodówki. Śmietankę mieszamy z jajkami, dodajemy serek, mieszamy, dodajemy budyń, cukier, cukier z wanilią i mieszamy do połączenia składników.
  • masa serowa 2. Dzielimy masę na dwie części, waniliowa trochę większa bo do drugiej części dodajemy przetarte maliny i mieszamy, wylewamy na blaszkę na przemian, raz malinowa masa raz waniliowa, jak na zdjęciu. Wstawiamy sernik do piekarnika do blaszki, na której jest woda. Zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 90 minut. Po tym czasie wyciągamy sernik i odwijamy folię, ja ustawiam blaszkę na kratce bo czasem zdarzyło się, że dostała mi się woda do środka a na kratce odciekła.
    Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na kilka godzin.
    Rozrabiamy galaretkę w 50ml wrzątku, studzimy i mieszamy z przetartymi malinami i jogurtem.
    Mus wylewamy na zimny sernik i wstawiamy do lodówki.
    Na wierz można zrobić galaretkę jak ja a można ułożyć świeże maliny i zalać galaretką, nie miałam malin dlatego położyłam pokrojoną galaretkę :)
  • upieczony sernik 3. Smacznego :)

Porady

Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę należy owinąć szczelnie aby nie dostała się woda. Po przepis "krok po kroku" zapraszam na mój blog http://wypiekirene.blogspot.com/2019/03/sernikowa-zebra-na-bazie-mascarpone.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować