Sernikowa zebra

  • wyświetlono: 144 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Na dzisiejszy niedzielny obiad ze Swatami postanowiłam upiec coś nowego, coś pysznego, coś co zaskoczy i smakiem i wyglądem.... myślę, że się udało, sernik rozpływa się w ustach, słodki smak waniliowy przeplata się z orzeźwiającym smakiem malin, mus jogurtowo malinowy dopełnia całość... Polecam spróbować, może jest trochę roboty ale warto :)

rene70
  • 14 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Składniki na blaszkę 22cm
Spód:
- 210g ciastek owsianych
- 30g masła

Masa serowa, składniki w temperaturze pokojowej:
- 500g serka mascarpone
- 200g śmietanki 30%
- 2 jajka
- 1 budyń waniliowy
- pół szklanki cukru pudru lub jak ktoś woli więcej (do smaku)
- łyżeczka cukru z wanilią
- 100ml przetartych malin

Mus malinowy:
- 300ml przetartych malin
- 150ml jogurtu naturalnego
- 1 galaretka malinowa zrobiona na 50ml wody
Do ozdobienia:
- 1 galaretka malinowa

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Sernikowa zebra

  • spód ciasta1. Sposób wykonania:
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, na środkowy poziom wstawiamy głębszą blaszkę z wodą.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i owijamy szczelnie folią aluminiową.
    Ciastka blendujemy, masło rozpuszczamy i mieszamy z ciastkami, ma powstać konsystencja mokrego piasku, wykładamy do blaszki i formujemy spód, wstawiamy do lodówki. Śmietankę mieszamy z jajkami, dodajemy serek, mieszamy, dodajemy budyń, cukier, cukier z wanilią i mieszamy do połączenia składników.
  • masa serowa2. Dzielimy masę na dwie części, waniliowa trochę większa bo do drugiej części dodajemy przetarte maliny i mieszamy, wylewamy na blaszkę na przemian, raz malinowa masa raz waniliowa, jak na zdjęciu. Wstawiamy sernik do piekarnika do blaszki, na której jest woda. Zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 90 minut. Po tym czasie wyciągamy sernik i odwijamy folię, ja ustawiam blaszkę na kratce bo czasem zdarzyło się, że dostała mi się woda do środka a na kratce odciekła.
    Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na kilka godzin.
    Rozrabiamy galaretkę w 50ml wrzątku, studzimy i mieszamy z przetartymi malinami i jogurtem.
    Mus wylewamy na zimny sernik i wstawiamy do lodówki.
    Na wierz można zrobić galaretkę jak ja a można ułożyć świeże maliny i zalać galaretką, nie miałam malin dlatego położyłam pokrojoną galaretkę :)
  • upieczony sernik3. Smacznego :)

Porady

Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę należy owinąć szczelnie aby nie dostała się woda. Po przepis "krok po kroku" zapraszam na mój blog http://wypiekirene.blogspot.com/2019/03/sernikowa-zebra-na-bazie-mascarpone.html

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serCiastosernikDeserMaliny
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto zebra

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Ciasto zebra

jest bardzo proste do zrobienia,a...

zebra

Dodane przez: Magdalena_Z

Ciasto zebra

Bardzo smaczne i syte ciasto, którego...

zebra ciasto

Dodane przez: dusiowa

Ciasto zebra

Ciasto zebra to pierwsze ciasto,...

zebra

Dodane przez: Beata07

Ciasto zebra

przepyszne, i troszkę już zapomniane,...

zebra

Dodane przez: 30Kasia30

Zebra

Pyszne, babkowe ciasto

Sernik – zebra

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Sernik – zebra

Przepyszny sernik śmietankowo -...