Urodzinowy tort z masłem orzechowym

  • wyświetlono: 4262 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Ten tort jest niezwykle pyszny. Czekoladowe biszkopty przełożone kremem budyniowym z masłem orzechowym, do tego dekoracja z pysznych i chrupiących ciasteczek. Nawet nie wiecie jaki ten tort jest pyszny i jak pięknie pachnie. A jak lubicie masło orzechowe to na pewno Wam posmakuje. Zapraszam:)

bgg (Kopiowanie)
  • 8 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Biszkopty x 3:
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki tortowej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka kakao
1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
2 lekko kopiaste łyżki cukru pudru
20 dag masła 82 %
5 kopiastych łyżek masła orzechowego

Dodatkowo:
5 dag mlecznej czekolady
20 dag okrągłych ciasteczek w czekoladzie

Sposób przygotowania przepisu:

Urodzinowy tort z masłem orzechowym

  • 1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty.
  • 2. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty, na koniec dodajemy masło orzechowe i dokładnie ucieramy.
  • 3. Przekładanie: Kilka łyżek kremu odkładamy i przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Pozostałym kremem przekładamy wystudzone krążki biszkoptowe, smarujemy również wierzch i boki tortu.
  • 4. Dekorowanie: Czekoladę łamiemy na małe kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią boki tortu. Odłożoną masą za pomocą ozdobnej końcówki dekorujemy tort. Część ciasteczek kruszymy i obkładamy nimi boki, a całymi dekorujemy wierzch tortu. Tak wykonany tort wkładamy na kilka godzin do lodówki do stężenia, a najlepiej na całą noc.
  • 5. Podanie: Gotowy tort kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Masło najlepiej kupić bez kawałków orzechów.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy 18 cm.
Tort można pokroić na 8 kawałków.
Zamiast masła można użyć 25 dag margaryny ,, Kasia ''.
Ciasteczka kupiłam w Biedronce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortCiastokremna urodzinymój pomysłz krememtort urodzinowydla gościmasło orzechowetort z krememprzepis_miesiąca1000Tort z ciasteczkami

Komentarze

Podobne przepisy

CIASTO KOKOSOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CIASTO KOKOSOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I DŻEMEM

Słodycz kokosowego kremu idealnie...

TORT URODZINOWY Z ŻELKĄ, OWOCAMI I GALARETKĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY Z ŻELKĄ, OWOCAMI I GALARETKĄ

Tort z biszkoptem, kremem i wkładką...

Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym

Dodane przez: Di bloguje

Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym

Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym...

TORT URODZINOWY RÓŻOWY Z BRZOSKWINIAMI

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY RÓŻOWY Z BRZOSKWINIAMI

Tort z biszkoptem z czekoladą....

tort w okazałości

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY, PROSTOKĄTNY -DUŻY

Tort zrobiłam na imprezę Urodzinową...

Tort urodzinowy

Dodane przez: tina3112

Owocowy tort urodzinowy z masą cukrową MOTYLKI

Jest to mój pierwszy tort z masą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE