Tort bezowy z kremem orzechowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Krem maślany z dodatkiem masy orzechowej zdobył moje serce. Delikatny, gęsty i o intensywnym smaku. Połączony z kruchą bezą tworzy istną słodką rozpustę.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:

    6 białek
    300g cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu
    zielony barwnik spożywczy (użyłam pół łyżeczki barwnika w żelu)

    Krem

    100g masła
    100g cukru pudru
    200g masy orzechowej z puszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Beza Tort bezowy

Tort bezowy z kremem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier, miksujemy po każdym dodaniu. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i barwnik, miksujemy do połączenia, dodajemy ocet i miksujemy 2-3 minuty.




  • 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy na niej 3 równe okręgi i wypełniamy masą bezową. Blaty wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100*C, pieczemy przez 180 minut. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
  • 3.
    Masło z cukrem ubijamy na biały puch, pod koniec dodajemy masę orzechową i miksujemy do połączenia składników. Układamy blat bezowy na paterze, delikatnie rozsmarowujemy krem i przyciskamy kolejnym blatem. Czynność powtarzamy.

Porady

Tort dekorujemy cukrem pudrem i czekoladowymi jajeczkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować