Deser bezowo-jagodowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszny deser z bezami, jagodami oraz z jogurtem.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego

    - cukier puder do smaku

    Mus:

    - 0,5 szklanki jagód kamczackich

    - cukier do smaku

    Bezy:

    - 2 zimne białka

    - 0,5 szklanki cukru

    Dodatkowo:

    - kilka jagód kamczackich do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Deser bezowo-jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy bezy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier cały czas ubijając. Masę na bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy beziki na wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Z kolei bezy pieczemy przez 10 minut w 120 stopniach. Temperaturę zmniejszamy do 90 stopni i suszymy bezy przez 2 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika albo z termoobiegiem. Po tym czasie pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia i zdejmujemy je z papieru.
  • 2. Następnie przygotowujemy jogurt. Jogurt mieszamy z cukrem pudrem.
  • 3. Jagody z cukrem miksujemy, żeby powstał mus.
  • 4. Na spód słoiczka dajemy jogurt. Później wlewamy mus. Bezy kruszymy i dajemy je do słoiczka.
  • 5. Dekorujemy jagodami.
  • 6. Gotowe! Smacznego!

Porady

Bezy można kupić gotowe w sklepie, a jagody można zastąpić borówkami leśnymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Jogurt naturalny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować