Deser bezowo-jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy bezy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier cały czas ubijając. Masę na bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy beziki na wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Z kolei bezy pieczemy przez 10 minut w 120 stopniach. Temperaturę zmniejszamy do 90 stopni i suszymy bezy przez 2 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika albo z termoobiegiem. Po tym czasie pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia i zdejmujemy je z papieru.
2.Następnie przygotowujemy jogurt. Jogurt mieszamy z cukrem pudrem.
3.Jagody z cukrem miksujemy, żeby powstał mus.
4.Na spód słoiczka dajemy jogurt. Później wlewamy mus. Bezy kruszymy i dajemy je do słoiczka.
5.Dekorujemy jagodami.
6.Gotowe! Smacznego!
Porady
Bezy można kupić gotowe w sklepie, a jagody można zastąpić borówkami leśnymi.
Komentarze