1.Ze składników na ciasta biszkoptowe przygotować 4 biszkopty: ubić białka na sztywno, dodać cukier, żółtka, wymieszać z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Do przygotowanych ciast wsypać po odrobinie kolorowego barwnika, dokładnie wymieszać. Ciasta przelać do tortownicy o średnicy 26cm i piec każdy po ok. 10-15 min w 160 C. Każdy biszkopt pozostawić do ostygnięcia.
2. Krem ajerkoniakowy przygotować wg przepisu podanego na opakowaniu i schłodzić, przełożyć krążki biszkoptowe. Masa maślana pod lukier: kostkę miękkiego masła zmiksować, dodać pozostałe składniki, miksować do uzyskania gęstej ale gładkiej konsystencji. Posmarować boki i wierzch tortu i wstawić do lodówki żeby masa zastygła. Przygotować lukier plastyczny, rozwałkować gdy osiągnie odpowiednią elastyczność, pokryć nim tort
3.Udekorować tort
4.Schłodzony tort można podawać. Smacznego :)
Porady
Masa maślana jest bardzo dobra pod lukier-gdyż lukier dobrze się jej trzyma i nie zsuwa się.
Komentarze