• 1 godz. 20 min

Tort z kolorowych biszkoptów obłożony lukrem plastycznym

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopty: 12 jajek
    2 szklanki cukru
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    barwniki kolorowe w proszku
    Masa: 2x krem ajerkoniakowy w proszku
    mleko do kremu wg ilości podanej na opakowaniu
    Masa maślana pod lukier: kostka masła
    łyżka mleka
    ok.szklanki cukru pudru
    Dekoracja: Lukier plastyczny
    ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort 1. Ze składników na ciasta biszkoptowe przygotować 4 biszkopty: ubić białka na sztywno, dodać cukier, żółtka, wymieszać z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Do przygotowanych ciast wsypać po odrobinie kolorowego barwnika, dokładnie wymieszać. Ciasta przelać do tortownicy o średnicy 26cm i piec każdy po ok. 10-15 min w 160 C. Każdy biszkopt pozostawić do ostygnięcia.
  • Tort 2. Krem ajerkoniakowy przygotować wg przepisu podanego na opakowaniu i schłodzić, przełożyć krążki biszkoptowe. Masa maślana pod lukier: kostkę miękkiego masła zmiksować, dodać pozostałe składniki, miksować do uzyskania gęstej ale gładkiej konsystencji. Posmarować boki i wierzch tortu i wstawić do lodówki żeby masa zastygła. Przygotować lukier plastyczny, rozwałkować gdy osiągnie odpowiednią elastyczność, pokryć nim tort
  • Tort 3. Udekorować tort
  • Tort 4. Schłodzony tort można podawać. Smacznego :)

Porady

Masa maślana jest bardzo dobra pod lukier-gdyż lukier dobrze się jej trzyma i nie zsuwa się.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować