Biszkopt: 6 jajek
szklanka cukru
szklanka mąki
łyżeczka proszku
Masa czekoladowa: 1,2 l kremówki 36%
20 dag mlecznej czekolady ( Milka)
10 dag gorzkiej czekolady
niecałe pól szklanki mleka
Polewa: kostka margaryny
szklanka cukru
3 łyżeczki wody
3 łyżeczki kakao
Pozostałe składniki: wiórki kokosowe
ciastka i czekoladki do dekoracji
Sposób przygotowania przepisu:
Torcik czekoladowy
1.
Upiec biszkopt: Białka ubić, dodać cukier, żółtka, wymieszać z mąką zmieszaną z proszkiem. Wlać do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy ( śr.24cm) i piec ok. 20 min w 160 c. Wystudzony biszkopt przekroić na trzy krążki. Czekolady połamać na kosteczki, zalać gorącym mlekiem, wymieszać dokładnie, gdy czekolada się rozpuści dodać do nich ubitą na sztywno śmietankę i dokładnie wymieszać. Przełożyć krążki masą, wstawić do lodówki.
2.
Przygotować polewę. Składniki włożyć do garnka, zagotować mieszając, ostudzić.
3.
Torcik polać polewą, schłodzić i udekorować.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze