Torcik czekoladowy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Łatwy i pyszny torcik

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt: 6 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    łyżeczka proszku
    Masa czekoladowa: 1,2 l kremówki 36%
    20 dag mlecznej czekolady ( Milka)
    10 dag gorzkiej czekolady
    niecałe pól szklanki mleka
    Polewa: kostka margaryny
    szklanka cukru
    3 łyżeczki wody
    3 łyżeczki kakao
    Pozostałe składniki: wiórki kokosowe
    ciastka i czekoladki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort czekoladowy

Torcik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik czekoladowy 1. Upiec biszkopt: Białka ubić, dodać cukier, żółtka, wymieszać z mąką zmieszaną z proszkiem. Wlać do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy ( śr.24cm) i piec ok. 20 min w 160 c. Wystudzony biszkopt przekroić na trzy krążki. Czekolady połamać na kosteczki, zalać gorącym mlekiem, wymieszać dokładnie, gdy czekolada się rozpuści dodać do nich ubitą na sztywno śmietankę i dokładnie wymieszać. Przełożyć krążki masą, wstawić do lodówki.
  • Torcik czekoladowy 2. Przygotować polewę. Składniki włożyć do garnka, zagotować mieszając, ostudzić.
  • Torcik czekoladowy 3. Torcik polać polewą, schłodzić i udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować